Kalifornijoje per 150 žmonių suimta per protestus prieš policijos smurtą | kl.lt

KALIFORNIJOJE PER 150 ŽMONIŲ SUIMTA PER PROTESTUS PRIEŠ POLICIJOS SMURTĄ

  • 0

Kalifornijoje daugiau negu 150 protestuotojų suimta naktį iš pirmadienio į antradienį, kai buvo užblokuota viena svarbi automagistralė, Jungtinėse Valstijose nuvilnijus naujiems protestams dėl policijos mirtinos jėgos naudojimo prieš mažumas.

Kitoje šalies pusėje – Niujorke – pirmadienio vakarą krepšinio žvaigždės, tarp jų Klivlando „Cavaliers“ klubo puolėjas LeBronas Jamesas (LeBronas Džeimsas), prisidėjo prie protestų, vilkėdami marškinėlius su užrašu „Aš negaliu kvėpuoti!“ Tokie buvo paskutinieji žodžiai, kuriuos ištarė juodaodis Ericas Garneris (Erikas Garneris), kai jį mėginęs suimti policininkas panaudojo smaugimo veiksmą.

Keliuose JAV miestuose pastaruoju metu kasdien vykdavo masiniai gatvės protestai, kai Niujorko didžioji žiuri praeitą savaitę nutarė nepateikti kaltinimų baltaodžiui policininkui dėl E.Garnerio, neginkluoto šešių vaikų tėvo, nužudymo šių metų liepą.

E.Garnerio žūtis ir rugpjūtį įvykęs incidentas, kai balsasis policininkas nušovė neginkluotą juodaodį paauglį Michaelą Browną (Maiklą Brauną) Misūrio valstijos mieste Fergusone, pabrėžė įtemptus santykius tarp policijos ir afroamerikiečių, taip pat iš naujo įžiebė nacionalinius debatus dėl rasinių problemų.

Keli šimtai žmonių pirmadienį vakare išėjo į automagistralę „Interstate 80“ universitetiniame Berklio mieste netoli San Fransisko, blokuodami eismą abiem kryptimis.

Protestuotojai svaidė akmenis ir kitokius daiktus į policininkus, sakė Kalifornijos kelių patrulių tarnybos atstovas Danielis Hillas (Danielis Hilas). Suimta daugiau negu 150 žmonių – daugiausiai dėl atsisakymo vykdyti policijos nurodymus arba trukdymo policijos darbui, pridūrė jis.

Anksčiau dešimtys protestuotojų tame mieste privertė sustoti vieną geležinkelių bendrovės „Amtrak“ traukinį, atsigulę ant bėgių ir sėdėdami ant sofos, pastatytos skersai bėgių.
Niujorko Bruklino arenos „Barclays Center“ apie 300 protestuotojų blokavo gatves ir skandavo „Aš negaliu kvėpuoti!“, minėdami E.Garnerį, taip pat „Rankas aukštyn, nešaudykit!“ – šūkį, prigijusį tarp demonstrantų dėl M.Browno žūties.

Finikso miesto centre apie 200 protestuotojų surengė eitynes prie policijos būstinės dėl praėjusios savaitės incidento, kai baltaodis policininkas nušovė juodaodį, esą jam pasipriešinusį.

Protestuotojai reikalavo, kad policija viešai įvardytų pareigūną, nušovusį 34 metų Rumainą Brisboną (Rumena Brisboną), kurį policija įtarė prekiavus narkotikais.
Niujorko valstijos generalinis prokuroras Ericas Schneidermanas (Erikas Šneidermanas) pirmadienį sakė sieksiantis įgaliojimo ištirti valstijoje visus incidentus, per kuriuos neginkluoti civiliai žūva dėl policijos veiksmų.

Kol kas nežinoma, ar Niujorko valstijos gubernatorius Andrew Cuomo'as (Endrius Kuomas) suteiks tokius įgaliojimus E.Schneidermanui. Kaip ir Niujorko miesto meras demokratas, A.Cuomo stengėsi išlaikyti trapią pusiausvyrą: jis pareiškė susirūpinimą dėl didžiosios žiuri sprendimo neapkaltinti E.Garnerį uždusinusio pareigūno, tačiau taip pat siekė nesusipriešinti su policija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS