Kosove iš pareigų pašalintas serbų ministras | kl.lt

KOSOVE IŠ PAREIGŲ PAŠALINTAS SERBŲ MINISTRAS

  • 0

Kosovo vyriausybėje dirbęs serbų tautybės ministras antradienį buvo pašalintas iš posto, kad būtų išvengta tolesnių audringų protestų dėl praėjusį mėnesį jo išsakytų komentarų, įžeidusių šioje Balkanų šalyje gyventojų daugumą sudarančius albanus.

Bendruomenių reikalų ministras Aleksandras Jablanovičius pavadino „laukiniais“ grupę albanų, mėginusių neleisti serbų maldininkams per ortodoksų Kalėdas aplankyti vieną vienuolyną Kosove vakaruose. Ta grupė tvirtino, kad tarp piligrimų buvo „karo nusikaltėlių“.

Ministro pareiškimas buvo viena priežasčių, praeitą savaitę išprovokavusių didžiausius neramumus Kosove per septynerius šios valstybės gyvavimo metus.

Per tas riaušes sostinės Prištinos gatvėse vyko protestuotojų susirėmimai su policija. Tarp protestuotojų buvo albanų, žuvusių 1998–1998 metų kare, per kurį Kosovas atsiskyrė nuo Serbijos, motinų.

A.Jablanovičius vėliau atsiprašė dėl savo įžeidžiamo pareiškimo, bet tai nenuramino protestuotojų.

Opozicijos partijos ragino trečiadienį surengti naujų protestų. Tačiau antradienį Kosovo premjeras Isa Mustafa per spaudos konferenciją paskelbė, kad A.Jablanovičius pašalintas iš ministrų kabineto.

„Nuo šiandienos ministras Jablanovičius nebėra kabineto narys“, – pareiškė premjeras, atsisakęs pateikti daugiau detalių.

Reaguodama į šį žingsnį, opozicija atšaukė planuotus protestus.

A.Jablanovičius, duodamas interviu vienai vietos televizijai, sakė, kad šis premjero sprendimas yra nepriimtinas ir kad jo partija „Serbų sąrašas“ artimiausiomis dienomis spręs dėl savo tolesnio dalyvavimo I.Mustafos valdančiojoje koalicijoje.

Pasitraukus serbų partijai, koalicija išsaugotų daugumą parlamente, tačiau Kosovo konstitucija reikalauja, kad bent vienas ministras būtų serbų mažumos atstovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS