Mirė vienas garsiausių Kinijos politinių kalinių | kl.lt

MIRĖ VIENAS GARSIAUSIŲ KINIJOS POLITINIŲ KALINIŲ

  • 0

Tibeto vienuolis Tenzinas Delekas Rinpoche (Tendzinas Delekas Rinpočė), kuris buvo vienas iš žinomiausių Kinijos politinių kalinių, mirė kalėjime, būdamas 65 metų, pranešė vienas jo giminaitis ir žmogaus teisių aktyvistai.

Tikėtina, kad ši žinia padidins įtampą Kinijos regionuose, kuriuose gyvena daug tibetiečių.

JAV, Europos Sąjunga ir tarptautinės žmogaus teisių organizacijos ragino paleisti lamą, kuris galiausiai mirė sekmadienį Čuandongo kalėjime pietvakariniame Čengdu mieste, už grotų išbuvęs 13 metų.

Tenzinas Delekas buvo suimtas 2002 metais dėl vieno sprogdinimo Čengdu mieste, per kurį buvo sužeisti trys žmonės.

Tais pačiais metais jis buvo nuteistas myriop už „terorą ir separatizmo kurstymą“, bausmę atidedant dvejiems metams, pranešė organizacija „Studentai už laisvą Tibetą“. Vėliau mirties bausmė buvo pakeista laisvės atėmimu iki gyvos galvos ir galiausiai sutrumpinta iki 20 metų.

Tibetietis rašytojas Tseringas Woeseras (Ceringas Vuseras) sakė, kad Tenzinas Delekas buvo „vienas iš žinomiausių tibetiečių politinių kalinių XXI šimtmetyje“. Pasak jo, daugiau negu 30 tūkst. tibetiečių buvo pasirašę šį vienuolį paleisti raginančią peticiją.

Tenzino Deleko artimieji pernai nesėkmingai prašė jį paleisti dėl pašlijusios sveikatos.

Tibeto dvasinis lyderis Dalai Lama 9-ame dešimtmetyje buvo pripažinęs Tenziną Deleką vieno svarbaus budistų dvasinio mokytojo persikūnijimu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS