Paryžiaus atakų sumanytojas – pagyrūniškas džihadistas iš Belgijos | kl.lt

PARYŽIAUS ATAKŲ SUMANYTOJAS – PAGYRŪNIŠKAS DŽIHADISTAS IŠ BELGIJOS

  • 2

Belgijos džihadistas Abdelhamidas Abaaoudas (Abdelhamidas Abaudas), įtariamas Paryžiaus teroro atakų sumanytojas, kuris buvo pagrindinis taikinys per trečiadienį Prancūzijos policijos surengtą reidą, anksčiau buvo mokyklos peštukas ir neseniai tyčiojosi iš Vakarų šalių, būdamas džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ tvirtovėje Sirijoje.

Iš imigrantų šeimos

Briuselyje gyvenęs 28 metų A.Abaaoudas, kilęs iš marokiečių imigrantų šeimos, yra siejamas su virtine islamo ekstremistų sąmokslų ir pastangų verbuoti bendraminčius Europoje, vykdytų pastaruosius dvejus metus. Jis taip pat gyrėsi, kaip jam pavykdavo išvengti arešto.

Prancūzijos policija nurodė, kad per trečiadienį surengtą antiteroristinę operaciją Paryžiaus šiauriniame priemiestyje žuvo du įtariami džihadistai, tarp jų moteris, kuri susisprogdino. Per tą reidą, kurio pagrindinis tikslas buvo sučiupti A.Abaaoudą, dar septyni žmonės buvo suimti.

A.Abbaoudas anksčiau yra gyręsis, kad jam pavyko išsisukti nuo arešto kertant vieną Europos patikros postą, nors policijos pareigūnai turėjo jo nuotrauką.

„Kafirai (netikėliai) buvo apakinti Visagalio Dievo. Mane netgi buvo sustabdęs pareigūnas, kuris įsistebeilijo į mane, lygindamas su nuotrauka, bet jis praleido, nes neįžvelgė jokio panašumo!“ – A.Abaaoudas sakė „Islamo valstybės“ žurnalui „Dabiq“.

„Tai buvo ne kas kita, o Dievo dovana“, – sakė barzdotas A.Abaaoudas, kuris žurnalo išspausdintoje nuotraukoje matomas laikantis vienoje rankoje Koraną, o kitoje – juodą IS vėliavą, stovėdamas priešais JAV gamybos visureigį „Humvee“.

Kitose nuotraukose jis matomas plačiai besišypsantis, užsirišęs skarą, dėvintis vilnonę kepurę arba karišką kepuraitę, pozuodamas prieš fotoaparatą ir laikydamas ginklus arba stovėdamas šalia kovos draugų.

Smulkus niekšelis

A.Abaaoudas taip pat gyrėsi sugebėjęs pabėgti iš Europos po to, kai Belgijos policija nukovė du jo bendražygius kovotojus, anksčiau šiais metais išardžiusi kuopelę, kuri planavo teroro atakas prieš saugumo pareigūnus. Žuvusius draugus jis šlovino kaip kankinius.

Šaipydamasis iš „kryžininkų žvalgybos“ turėtos „išskydusios nuotraukos“, jis piktdžiugiškai pasakojo: „Mano vardas ir nuotrauka buvo visur žiniose, bet aš sugebėjau pasilikti jų tėvynėje, planuoti prieš juos operacijas ir saugiai išvykti, kai tai tapo būtina.“

Anksčiau šiais metais Abdelhamidas Abaaoudas atkreipė į save saugumo tarnybų dėmesį po to, kai buvo nufilmuotas viename IS vaizdo įraše, kuriame jis matomas besijuokiantis ir vairuojantis automobilį, tempiantį sudarkytus nukautų priešų lavonus.

A.Abaaoudo vardas tapo plačiai žinomas, kai sausį buvo išardyta teroristų kuopelė Belgijos rytiniame Vervjė mieste – tuojau po išpuolių Paryžiuje prieš satyrinį savaitraštį „Charlie Hebdo“.

Vasarį buvo pranešta, kad A.Abaaoudas kurį laiką buvo Graikijoje ir prisiėmė atsakomybę už sąmokslą prieš policijos pareigūnus. Tada jis taip pat pareiškė prisidėjęs prie „Islamo valstybės“ Sirijoje.

A.Abaaoudas, gyvenęs Briuselio rajone Molenbeeke, kuris yra žinomas kaip ekstremistų „židinys“, liepą buvo už akių nuteistas kalėti 20 metų dėl vadovavimo džihadistų verbavimo tinklui.

Vėliau jis gyrėsi planuojantis atakas Europoje.

Kovotojas, gimęs Molenbeke 1987 metais, dar yra žinomas slapyvardžiu Abou Omaras Soussi (Abu Omaras Susis), susijusiu su Maroko pietvakarių regionu, iš kurio kilusi jo šeima. Jis taip pat vadindavo save Abou Omaru al Baljiki (Abu Omaru Balžikiu) – „Abu Omaru Belgu“.

„Jis buvo smulkus niekšelis“, – prisiminė vienas buvęs A.Abaaoudo klasės draugas Briuselyje, sakydamas interviu Belgijos laikraščiui „La Derniere Heure“, kad bendramokslis terorizuodavo kitus vaikus ir mokytojus, taip pat buvo pakliuvęs į teisėsaugos akiratį dėl piniginių vagysčių.

A.Abaaoudas veikiausiai pažįsta kitą numanomą Paryžiaus atakų dalyvį – Salahą Abdeslamą (Salahą Abdislamą), taip pat kilusį iš Molenbeko. Belgijos policijos dokumentai jį sieja su S.Abdeslamo broliu Brahimu, kuris, anot pareigūnų, praeitą penktadienį susisprogdino prie vieno baro Paryžiuje.

„Sugriovė mūsų gyvenimus“

Kai buvo išardyta Vervjė džihadistų kuopelė, Abdelhamido Abaaoudo tėvas skundėsi, kad sūnus sugriovė šeimos gyvenimą.

2014 metais Abelhamidas įtikino savo jaunesnį brolį Younesą (Junisą), kuris tada buvo 13-metis, prisidėti prie jo Sirijoje, o kai kurie laikraščiai tą berniuką vadino „jauniausiu pasaulyje džihadistu“.

„Kodėl, dėl Dievo meilės, jis turėtų norėti žudyti nekaltus belgus? Mūsų šeima yra už viską dėkinga šiai šaliai“, – sausį, po Vervjė sąmokslo sužlugdymo, sakė Omaras Abaaoudas (Omaras Abaudas), kurio šeima prieš 40 metų persikėlė į Belgiją iš Maroko.

„Abdelhamidas užtraukė gėdą mūsų šeimai. Mūsų gyvenimai sugriauti... Nebenoriu jo pamatyti“, – Belgijos žiniasklaida citavo Molembeke gyvenantį šešių vaikų tėvą.

Omaras pridūrė: „Mūsų gyvenimas buvo nuostabus; taip gyvenimas čia buvo netgi fantastiškas. Abdelhamidas nebuvo sunkus vaikas ir tapo geru verslininku, Tačiau jis netikėtai išvyko į Siriją. Kasdien stebiuosi, kaip jis galėjo šitaip radikalizuotis. Niekada neradau atsakymo.“

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

netikiu

citata "„Kodėl, dėl Dievo meilės, jis turėtų norėti žudyti nekaltus belgus? Mūsų šeima yra už viską dėkinga šiai šaliai“, – sausį, po Vervjė sąmokslo sužlugdymo, sakė Omaras Abaaoudas (Omaras Abaudas), kurio šeima prieš 40 metų persikėlė į Belgiją iš Maroko. Kyla klausimas, ar galima tikėti tokiais bandito teroristo tėvo žodžiais? Gyveno gerai, bet dabar jau nebegyvens, gal tai atvers akis visiems migrantų laukiantiems naivuoliams?

kaip jums

visiems patinka jo patenkinta "morda"? tokių sulauksime, jei labai lauksime.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS