Penkeri metai tarp keturių sienų | kl.lt

PENKERI METAI TARP KETURIŲ SIENŲ

Tinklalapio "WikiLeaks" įkūrėjas Julianas Assange'as paminėjo penkerių metų gyvenimo Ekvadoro ambasadoje Londone sukaktį. Australo advokatas sako, kad jo klientas įsiutęs, jog Švedijos teisėsauga vis dar neatšaukia jam išduoto tarptautinio arešto orderio.

44 metų J.Assange‘as yra ieškomas norint apklausti jį dėl įtarimų išžaginimu 2010 m. Švedijoje.

Norėdamas išvengti ekstradicijos į Švediją vyras jau ketverius metus slepiasi Ekvadoro ambasadoje Jungtinėje Karalystėje. "WikiLeaks" įkūrėjas ir jo šalininkai laikosi požiūrio, kad Švedijos teisėsaugos kaltinimai jam – ne atsitiktinumas. Buvęs kompiuterių įsilaužėlis baiminasi, kad iš Švedijos gali būti išduotas JAV dėl 500 tūkst. slaptų karinių bylų paskelbimo "WikiLeaks" ir kad ten jo gali laukti ilga kalėjimo bausmė, o gal net mirties bausmė.

J.Assange‘as įtarimus išžaginimu neigia. Į Ekvadoro ambasadą pats atėjo 2012 m. birželio 18 d., kai Didžioji Britanija ruošėsi išsiųsti jį į Stokholmą. Nuo to laiko jis iš ten nėra išėjęs.

Australo advokatai sako, kad jis pyksta, jog Švedijos prokurorai vis dar nėra atšaukę jam išduoto Europos arešto orderio. Šių metų vasarį J.Assange'ui buvo įsiplieskusi viltis atgauti laisvę. Tada Jungtinių Tautų darbo grupė priėjo prie išvados, kad australo buvimas ambasadoje yra savavališkas kalinimas. Jis dėl to esą turi teisę į kompensaciją.

J.Assange'o pagerbti susirinko būrys meno atstovų. Tarp jų buvo muzikantai Patti Smith, Brianas Eno, PJ Harvey, JAV lingvistas, filosofas ir politikos aktyvistas Noamas Chomsky, ekonomistas ir buvęs Graikijos finansų ministras Janis Varufakis, kinų menininkas ir aktyvistas Ai Weiwei, mados dizainerė Vivienne Westwood, kino kūrėjai Michaelas Moore‘as ir Kenas Loachas.

Kairiųjų pažiūrų kino kūrėjas veteranas K.Loachas sakė, kad Britanijos teisine sistema buvo manipuliuojama siekiant "išlaikyti drąsų žmogų izoliuotą" ir kad "visi, kuriems rūpi informacijos laisvė, turėtų reikalauti panaikinti grasinimus Julianui".

J.Assange‘as, didvyris savo šalininkams ir pavojingas egocentrikas kritikams, "WikiLeaks" įkūrė 2006 m. Pastaraisiais metais apie jį buvo pastatyti du filmai. Gyvenimą ambasadoje, kuri neturi sodo, bet yra prabangiame Naitsbridžo rajone netoli parduotuvės "Harrods", J.Assange‘as lygino su gyvenimu kosmoso stotyje.

Jo 4,6 m ilgio ir 4 m pločio kambarys yra padalytas į darbo ir gyvenamąją zonas. Jis turi bėgtakį, dušą, mikrobangų krosnelę ir saulės šviesos lempą. Didžiąją dienos dalį jis praleidžia prie kompiuterio. Gegužės mėnesį jis gavo katę, kad turėtų bent kokią draugiją.

Praėjusį mėnesį Stokholmo rajono teismas paliko galioti Europos arešto orderį J.Assange‘ui ir atmetė jo advokatų prašymą jį panaikinti.

"J.Assange‘as ir toliau yra įtariamas išprievartavimu, – teigė Švedijos teismas. – Kyla pavojus, kad jis sieks išvengti teisingumo."

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS