Rusijos disidentas: V. Putino tikslas – amžiams išlikti valdžioje | kl.lt

RUSIJOS DISIDENTAS: V. PUTINO TIKSLAS – AMŽIAMS IŠLIKTI VALDŽIOJE

Rusijos užsienio politikos raktas, anot Andrejaus Piontkovskio, yra jos diktatoriaus asmeniniai interesai. „Jei norite suprasti Rusijos užsienio politiką, turite suprasti jos diktatoriaus tikslus. Jo tikslas – bet kokia kaina likti valdžioje amžiams“, – VU TSPMI surengtoje diskusijoje teigia rusų politikos ekspertas.

Europos Sąjungos (ES) asociacijos sutarties su Ukraina esmė buvo panaikinti šioje posovietinėje šalyje klestėjusią kleptokratiją. V. Putinui toks žaidimo taisyklių pakeitimas – egzistencinis klausimas, mano A. Piontkovskis. Todėl, pasak eksperto, V. Putino tikslas buvo sunaikinti europinį Ukrainos užsienio politikos vektorių.

Jei V. Putinui pavyks užkirsti Ukrainai kelią į Europą, Rusijoje šis jo pasiekimas bus labai džiugiai priimtas. Anot A. Piontkovskio, suprantama, kad Europos lyderiai nenori karo, galvos skausmo ir todėl spaudžia Ukrainą sudaryti taikos planą su Rusija. Tačiau jei V. Putinui pasiseks Ukrainoje, kitas V. Putino tikslas bus Estija ir Latvija. Ir jei Vakarams teks rinktis tarp branduolinio karo ir pasidavimo, tai bus Vakarų, NATO ir ES pabaiga.

Jei V. Putino režimas savo žygius pralaimėtų, tikėtina, kad Rusija prarastų dalį savo teritorijų, tačiau jei jis laimėtų, galima tikėtis, kad tų teritorijų jis įgytų dar daugiau, mano A. Piontkovskis.

Pasak A. Piontkovskio, Donbaso regionas Rusijos teritorijos sudėtyje V. Putinui nėra reikalingas. Secialus autonominis Donbaso statusas V. Putinui leis manipuliuoti idėja, kad „jis nėra oficialus žaidimo dalyvis“, jis nekontroliuoja Donbaso, nors įtaką šiam regionui, o per jį ir visai Ukrainai turėtų.

Revoliucijos sėkmei Rusijoje, anot A. Piontkovskio, reikalingos dvi sąlygos. Pirmoji – masių sujudimas gatvėse. Tačiau nors ši sąlyga egzistavo 2011-2012 metais, trūko antrosios sąlygos – elito nuomonių išsiskyrimo.

„Rusijos elitas yra labai specifinis. Viena Rusijos elito grupė yra liberalių polinkių, kita – tokių polinkių neturi. Buvo dedama vilčių, kad liberalioji elito grupė kada nors sukrus prieš V. Putino politiką. Tačiau nors šie žmonės nekenčia V. Putino, jie jo bijo. Taip pat jie bijo, kad kitą dieną po revoliucijos jų korupciniai ryšiai bus atskleisti“, – kalba Rusijos politikos ekspertas.

Andrejus Piontkovskis – Rusijos disidentas, nuoseklus V. Putino kritikas, žymus rusų politikos ekspertas, rašytojas ir mokslininkas. Jis nuolat publikuoja straipsnius „Novaja Gazeta“, „Moscow Times“, internetiniame žurnale „Grani.ru“. Taip pat dirba politiniu apžvalgininku „BBC World Service“ ir „Radio Liberty“. A. Piontkovskis  yra ėjęs Maskvos Strateginių studijų centro direktoriaus pareigas, priklauso Amerikos matematikų ir Tarptautinei rašytojų asociacijoms. Jis – kelių knygų apie V. Putino valdymą Rusijoje autorius, kurių naujausia „Kitas žvilgsnis į Putino sielą“ (Another Look Into Putin's Soul).

Gairės: posovietinė erdvė, kleptokratija, Vladimiras Putinas, disidentas, VU TSPMI, Andrejus Piontkovskis, Rusijos politika, NATO, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Jau jei tik nepataikauja ir nepaklūsta

vakarietiškam ,,stiliui",o dirba ir valdo savo protu,tai tas prezidentas tuoj apšaukiamas diktatoriumi....Logiškai išeitų,kas diktuoja savo norus kitai valstybei,tas turėtų būt įvardijamas diktatoriumi...Tik nekiškit čia rytų Ukrainos,nes Kijeve valdžios keičiasi nuolat,vis išstumdamos viena kitą,,,bekovojant dėl valdžios",nebeliko laiko rūpintis,kad valstybė baigia nusigyventi....

taip tik

korumpuoti ir nekenčia Putino,nes jis griežtai ima tokius...Kai iš didelio rašto išeinama iš krašto,tai nereikia kitų durniais laikyti ir tokias nesąmones rašyt,,įsitvirtinti amžiams?"Gal paprašykit pirmokų,kad paskaičiuotų,kiek amžių žmogus,būdamas 60 metų,gali dar išgyventi?O jei Putiną išrenka sekančiai kadencijai,nereikia pavydėti,o tik džiaugtis,tokioj Rusijoj tik jis ir sugeba suvaldyt visus pakraščius,kuriuose būt pastoviai kariaujama dėl valdžios ir turtų.

RUSAS

Ka ten nerasytu sitas bibis,rusai ir sekanti karta isrinks Putina,todel kad zmones nenori kad butu taip kaip ukrainoj Ukrainoj valdzia zydai ateme nuo ukrainieciu ir rezultatas toks gavosi

SUSIJUSIOS NAUJIENOS