Šiaurės Korėja: ką blogo padarė myriop pasiųstas dėdė? | kl.lt

ŠIAURĖS KORĖJA: KĄ BLOGO PADARĖ MYRIOP PASIŲSTAS DĖDĖ?

Jang Song-thaekas, jaunojo Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong-uno dėdė, nuteistas myriop. Griežta bausmė, tačiau už ką? Ar iš tiesų už lėbavimą, kaip pranešė Šiaurės Korėjos žiniasklaida?

Pasiųstas myriop

Žinia, žinoma, buvo grėsminga. Juk jei myriop pasiųstas įtakingas dėdė, vadinasi, Kim Jong-unui šventų nėra.

Jang Song-thaekas vadintas vienu įtakingiausių Kim Jong-uno aplinkos žmonių. Praėjusį pirmadienį jis netikėtai buvo pašalintas iš visų jo einamų aukštų pareigų ir tiesiai iš posėdžių salės išvesdintas į teismą. Jame išgirdo lemtingą sprendimą – mirties bausmė.

Jang Song-thaekui buvo pareikšti kaltinimai dėl korupcijos, narkotikų vartojimo ir neleistinų romanų. Kitaip tariant, jis buvo įvardytas išdaviku.

Kodėl įtakingas dėdulė tapo nepageidaujamas? Kai kas spėlioja, kad naujasis šalies vadas taip siekia įtvirtinti savo autoritetą.

Kiti sako, kad Jang Song-thaekas galėjo įgyti pernelyg daug įtakos. Tai tarsi patvirtino pati Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida, pasak kurios, Jang Song-thaekas vadovavo "kontrrevoliucinei kuopelei".Analitikai kol kas mano, kad Jang Song-thaekas tiesiog tapo nebereikalingas naujajam šalies vadovui.

"Kim Jong-unas sukūrė tvirtą valdžios pagrindą per pastaruosius dvejus metus ir jam dėdė tapo nebereikalingas kaip regentas. Jang Song-thaekas atrodė didinantis savo įtaką ir vis labiau pavojingas", – valdžios persiskirstymą Šiaurės Korėjoje komentavo Sečongo instituto Pietų Korėjoje analitikas Paik Hak-soonas.

Įtakingi dėdė ir teta

Pirmoji apie rokiruotę komunistinės Šiaurės Korėjos valdžioje pranešė kaimynės Pietų Korėjos žvalgyba.

Pasak žvalgybos pranešimo, Jang Song-thaekas neteko postų, o vėliau paskelbta, kad dviem jo bendradarbiams buvo įvykdytos egzekucijos.

Valstybinė Šiaurės Korėjos naujienų agentūra KCNA argumentavo, kad Jang Song-thaekas kūrė grupuotę. Ši, pasak valstybinės žiniasklaidos, galėjo ruoštis perversmui. Pasak KCNA, Jang Song-thaekas buvo pašalintas dėl mėginimų sukurti "atskirą frakciją partijoje, prastumti savo šalininkus į aukštus postus, kad jie padėtų įgyvendinti jo politines ambicijas".

Be to, KCNA pridūrė, kad Jang Song-thaekas "palaikė nederamus ryšius su keliomis moterimis ir lėbaudavo prabangių restoranų uždarose salėse", todėl buvo "paveiktas kapitalistinio gyvenimo būdo".

Jang Song-thaekas taip pat buvo apkaltintas trikdęs Šiaurės Korėjos valstybinių įmonių, gaminančių plieną, trąšas ir sintetinį pluoštą, darbą – pusvelčiui pardavinėjęs žaliavas ir "sukėlęs sumaištį valstybės finansų valdymo sistemoje".

"Vedamas politiškai motyvuotų ambicijų, jis mėgino padidinti savo įtaką ir susikurti savo (galios – red. past.) pagrindą <...>. Jang Song-thaekas ir jo sekėjai įvykdė neįsivaizduojamų nusikaltimų ir padarė didžiulę žalą mūsų partijai bei revoliucijai", – pridūrė KCNA.

Jang Song-thaekas – Kim Jong-ilo sesers Kim Kyong-hui vyras. Kartu jie vadinti viena įtakingiausių Pchenjano porų.

Manoma, kad Jang Song-thaekas į nemalonę buvo patekęs ir anksčiau.

Dar 2004 m., valdant Kim Jong-ilui, pasak šaltinių, jis buvo pasiųstas "persiauklėti". Jam buvo skirtos paprasto darbininko vienoje plieno gamykloje pareigos. Tada skelbta, kad Jang Song-thaekas įsivėlė į korupcijos skandalą. Tiesa, po metų jis buvo gražintas į valdžią, o dar po metų reabilituotas.

Nuo to laiko Jang Song-thaeko įtaka sparčiai didėjo. Praėjus dvejiems metams po Kim Jong-ilą 2008 m. ištikusio insulto jis buvo paskirtas aukščiausios karinės institucijos – Nacionalinės gynybos komisijos – pirmininko pavaduotoju.

Jo žmona, Kim Jong-ilo sesuo Kim Kyoung-hui, taip pat užėmė aukštus postus. 2010 m. jai net buvo suteiktas keturių žvaigždučių generolo laipsnis.

Tiesa, pastaraisiais metais Kim Kyong-hui tapo mažiau pastebima. Pranešama, kad jos sveikata smarkiai pašlijo ir kad ji gydėsi Singapūre.

Ryšiai su Kinija

Jang Song-thaekas, kaip manoma, palaikė glaudžius santykius su Kinijos verslo pasauliu.

Savaitgalį pranešta, jog iš Kinijos bus atšaukiami Šiaurės Korėjos verslininkai. Manoma, kad jaunasis lyderis Kim Jong-unas gali bandyti susidoroti su dėdės aplinkos žmonėmis. Jų – ne vienas ir ne du.

Kai kurie analitikai laikosi nuomonės, kad Jang Song-thaeko propaguojamos ekonomikos reformos Kinijos pavyzdžiu Šiaurės Korėjoje galėjo kelti nuogąstavimų Kim Jong-unui.
Pietų Korėjos pareigūnai neabejoja, kad komunistinėje kaimynėje gali prasidėti nauja teroro banga, esą Kim Jong-unas vėl sieks konsoliduoti valdžią.

Seulas baiminasi, kad krizė aukščiausioje Šiaurės Korėjos vadovybėje nesukeltų nestabilumo šalyje. Nauji valymai aukščiausioje Šiaurės Korėjos vadovybėje gali sukelti naujų karinių provokacijų – pavyzdžiui, branduolinio ginklo bandymą.

Japonijos vadovybė taip pat pareiškė, kad akylai seka situaciją.

O Kinijos atstovai tvirtino, kad lyderių kaita – Šiaurės Korėjos vidaus reikalas. Tačiau analitikai sako, kad Pekinas susierzinęs dėl Jang Song-thaeko, kuris palaikė gerus santykius su kinų verslu, pašalinimo.

Jang Song-thaekas 2012 m. lankėsi Kinijoje, kur susitiko su buvusiu šios šalies vadovu Hu Jintao. Buvo pasirašytos tarpusavio sutartys, tarp jų – dėl dviejų specialiųjų ekonominių zonų plėtojimo.


Jang Song-thaekas. Glausta biografija

• Gimė 1946 m. 1972-aisiais vedė būsimojo Šiaurės Korėjos diktatoriaus Kim Jong-ilo sesę Kim Kyoung-hui.

• Maždaug 8-ajame dešimtmetyje tapo Šiaurės Korėjos darbininkų partijos nariu. Nuo to laiko kilo karjeros laiptais.

• 1992 m. buvo išrinktas į Centrinį partijos komitetą.

• 2004 m. pasiųstas "persiauklėti" į vieną plieno gamyklą. Po metų paleistas, o 2006 m. reabilituotas.

• 2011 m. jam buvo suteiktas aukščiausias karinis postas šalyje. Po Kim Jong-uno tėvo mirties tapo jaunojo įpėdinio mentoriumi.

• 2013 m. buvo pašalintas iš visų užimamų pozicijų. Jam skirta mirties bausmė kaip išdavikui.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Dundukas

Jeigu Jang-Song-thaekas yra prezidento tetos vyras,tai jį reikėtų vadinti ne dėde,bet tetėnu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS