Stebime kalifato pabaigos pradžią? | kl.lt

STEBIME KALIFATO PABAIGOS PRADŽIĄ?

Viena vertus, atakos Vakaruose ir kituose pasaulio regionuose rodo, kad "Islamo valstybė" (IS) tebėra reikšminga jėga, su kuria reikia skaitytis. Kita vertus, žvalgai iš Sirijos ir Irako praneša, kad kalifatas praranda įtaką ir pamažu fragmentuojasi.

Žlugimo pradžia?

Birželio pabaigoje Irako vyriausybinės pajėgos, palaikomos sunitų ir šiitų kovotojų, atsikovojo iš kalifato kovotojų Faludžos miestą, esantį šalia sostinės Bagdado.

Tą miestą IS kovotojai užėmė prieš dvejus metus. Ir net grasino Bagdadui.

Faludžos praradimas – tai neabejotinai viena iš didžiausių kalifato karinių nesėkmių per visą organizacijos egzistavimą. Nors IS demonstruoja, jog tebėra reikšminga jėga – išpuoliai Nicoje, Stambule, Dakoje, Bagdade, Beirute – tai tarsi priminimas pasauliui, kad toli gražu nėra taip, kad IS žlugo, kuo toliau, tuo labiau situacija Vidurio Rytuose kalifatui darosi nepalanki.

IS pralaimi kovas tiek vakariniame, šiauriniame, tiek ir pietiniame frontuose, t.y. tiek Sirijoje, tiek Irake.

Kurdų kovotojai (pešmergos) jau tapo dažnais svečiais nuo 2014 m. kontroliuojamo Irako Mosulo miesto prieigose. Be kita ko, pavojus kyla ir kalifato faktine sostine vadinamai Rakai.

Negana to, ir Libijos IS kovotojams darosi sunku. Šios šalies vyriausybinės pajėgos, padedamos amerikiečių, pamažu stumia IS iš šalies.

Kai kas net mano, kad šie kariniai pralaimėjimai lėmė, jog IS vis dažniau kėsinasi į taikinius Vakaruose arba kitose Arabų valstybėse. Gali būti, nes išpuolių skaičius pastaruoju metu augo.

Bijo pralaimėti

Žvalgai, pranešantys apie situaciją IS viduje, kasdien rizikuoja gyvybėmis. Bet ta informacija – gyvybiškai reikšminga.

Nors kalifatas dar geba užsitikrinti žmonių, gyvenančių IS užimtose teritorijose, lojalumą, kiekvienas pralaimėjimas mūšio lauke didina spaudimą organizacijai.

"Kai kurie kalifato kariai yra sutrikę. Pirmąsyk jie jaučiasi išsigandę", – pasakojo vienas šaltinis iš Irako Kirkuko miesto prieigų.

"Turiu informacijos, kad kai kurie IS nariai siunčia savo šeimas į Mosulą. O daugelis, kurie ką tik prisijungė prie IS kovotojų, jaučiasi nuvilti. Sklinda kalbos, esą jeigu Irako vyriausybė suteiktų amnestiją, nemaža dalis kalifato kovotojų pereitų į vyriausybines pajėgas, kad išvengtų akistatos su šiitų grupuotėmis", – pridūrė tas pats šaltinis.

Tam, kad sukontroliuotų situaciją, kalifato lyderiai ėmėsi įvairių suvaržymų.

Teigiama, kad kalifate įsigaliojo įstatymas, draudžiantis rūkyti ir klausytis muzikos.

Moterys gali palikti namus tik dėvėdamos visą veidą dengiančius apdarus, lydimos savo vyro arba vyriškos lyties giminaičio.

Taip pat draudžiama vilkėti raudonos spalvos apdarus.

"Raudona spalva reiškia šventę. Ši spalva – draudžiama", – komentavo draudimą vienas Mosulo gyventojas.

"Mokyklose matematikos pamokų metu nebegalima naudoti pliuso ženklo. Pliusas simbolizuoja kitatikių kryžių. Dabar rašoma: "1 sudėtas su 1, Dievo valia, bus 2. Tie, kurie šiems reikalavimams nepaklūsta, gali susilaukti griežtos bausmės. Kad ir kur būtų pavaizduotas kryžius, viskas sunaikinama: nuo futbolo marškinėlių iki vėliavų. Pavyzdžiui, futbolo klubo "Barcelona" emblema griežtai draudžiama", – pridūrė informatorius.

Taip bandoma sukurti iliuziją, kad IS viską kontroliuoja, kad ji tebėra stipri.

Baimės atmosfera

Vienas iš pagrindinių IS jėgos šaltinių – ideologija, naudojama propagandai.

Remdamiesi ideologija, kurios pagrindą sudaro tezė, sakanti, jog reikia išplėsti islamo religinę, politinę ir karinę hegemoniją, kalifato lyderiai ne tik verbuoja naujus narius į savo gretas, bet tai yra ginklas išlaikyti represinę struktūrą.

Tiesa, yra praktinė reikalo pusė: daugelis sunitų Irake (ir Sirijoje) jaučiasi nuskriausti režimų Sirijoje bei Irake. O IS – tai tarsi atsvara jiems.

Vis dėlto daugelio žmonių lojalumas kalifatui – ginčytinas.

Kai tik IS pralaimi ir pasitraukia iš kurios nors teritorijos, daugelis žmonių atsimeta nuo kalifato. O juk jeigu žmonės tikėtų kalifato ideologija, o ne tiesiog bijotų susidorojimo, IS galėtų egzistuoti, nepaisant teritorijos praradimo. Deja, taip nėra.

Afganistane Talibanas išliko reikšminga jėga net ir po JAV invazijos, kadangi šios organizacijos ideologija, nepaisant faktinio talibų sutriuškinimo, išliko gyvybinga tarp žmonių.

Kai tik sąlygos tapo palankios, Talibanas greitai atkūrė savo įtaką. Lygiai taip pat ir "Al-Qaeda" sugebėjo išlaikyti savo įtaką Jemene.

IS niekada nesiekė būti pripažinta masių.

Kita vertus, jei kalifatas būtų bandęs visų pirma užkariauti sirų ir irakiečių širdis bei protus, IS užimta teritorija nebūtų tokia didelė, kokia tapo prieš dvejus metus.

Nėra miesto ar kaimo Sirijoje ir Irake, kur daugelis žmonių entuziastingai kalbėtų apie IS.

Bent taip sako kai kurie informatoriai. Pasak jų, netgi donorai prievarta atvesdinami duoti kraujo nukentėjusiems kovose kalifato kariams.

IS kontroliuojamoje teritorijoje gyvenantys žmonės tiesiog bando išgyventi. Jie bijo, kad IS kovotojai nesiimtų represijų prieš juos ir jų artimuosius. Negana to, daugelis suvokia, kad kalifatas nėra amžinas.

IS faktiniam lyderiui Abu Bakrui al-Baghdadi labiausiai lojalūs yra vietinių grupuočių lyderiai ir užsieniečiai džihadistai. Kiti remia kalifatą, nes kito kelio nėra.

Beprasmė kova?

Nors IS silpsta, kalifatas tebėra reikšminga grėsmė.

Ir net jeigu būtų sutriuškintas toje teritorijoje, kurioje dabar yra, organizacijos nariai gali keliauti. Kur? Tai gali būti kaimyninės valstybės, pavyzdžiui, Turkija. Arba tai gali būti šalys, esančios kituose regionuose ar žemynuose, pavyzdžiui, Afrikoje.

"Ar būsime nugalėti, jeigu būsime išstumti iš Irako miestų ir dykumų? Ar būsime nugalėti, jeigu iš mūsų atims Mosulą, Raką ar Surtą (Libijoje)? Tikrai ne", – kalbėjo kalifato atstovas Abu Mohammedas al-Adnani.

Kalifatas puikiai išnaudojo pilietinį konfliktą Sirijoje bei nesantaiką tarp šiitų ir sunitų Irake.

Jeigu žlugusių valstybių problemos nebus rimtai sprendžiamos, kova su IS yra beprasmė. Net ir fiziškai sutriuškintas kalifatas vėl atgims.


"Islamo valstybė": svarbiausi faktai

– Oficialus pavadinimas – "Irako ir Levanto islamo valstybė". Tokį pavadinimą IS gavo po to, kai 2013 m. balandį susijungė su Sirijos džihadistais – frontu "Al-Nusra".

– Musulmonų sunitų vahabitų ekstremistų organizacija. Kalifatas pripažįsta fundamentalistinį salafitinį islamą ir šariato teisę.

– Per karą Irake ši grupuotė dažnai buvo vadinama "Irako Al-Qaeda", nors vėliau "Al-Qaeda" atsiribojo nuo IS.

– IS skelbia, kad ji yra nepriklausoma valstybė, pretenduojanti į Iraką, Siriją ir Libaną.

– Kalifato atsiradimas susijęs su Abu Musabu al-Zarqawiu, Jordane gimusiu teroristu. 1999 m. jis įkūrė įkūrė "Tawhido ir džihado organizaciją" ir galiausiai 2004 m. pavedė ją "Al-Qaedai" bei paskelbė visuotinį karą musulmonams šiitams.

– Dabartinis faktinis organizacijos lyderis – A.B.al-Baghdadi. 2014 m. birželio 29 d. IS pasiskelbė pasauliniu kalifatu, o A.B.al-Bagdadi prisiėmė kalifo Ibrahimo vardą.

– IS dabar valdo teritorijas rytų Sirijoje ir šiaurės vakarų Irake.

– IS daugelyje pasaulio valstybių paskelbta teroristine. Į karą prieš ją stojo JAV, kitos vakarų valstybės ir Rusija, taip pat aplinkinės musulmoniškos valstybės.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ku ku

ka ka

demokratas

NELEISIM kad zutu musu sukurtas teroristinis kalifatas - puikus ginklas pries mums nepaklusnias valstybes. Galim ta iranki pervadinti kaip tiktai norim. Kabinti makaronus debilams LABAI LENGVA. Kas musu neklausys paskelbsim PUTINO agentais. Mes demokratai del demokratijos pasiruose ISPJAUTI puse pasaulio. Drebekit idiotai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS