Už pokalbį su Neūžauga – apdrabstytas purvais | kl.lt

UŽ POKALBĮ SU NEŪŽAUGA – APDRABSTYTAS PURVAIS

Joaquino Guzmano – vieno iš įtakingiausių Meksikos narkotikų barono – sugavimo istorija yra ne mažiau intriguojanti nei jo pabėgimas iš griežtai saugomo kalėjimo. El Chapo (Neūžauga) pravardžiuojamas J.Guzmanas vienoje Meksikos džiunglių proskynoje susitiko su Holivudo žvaigžde Seanu Pennu, kuriam davė interviu. Tiesa, po to buvo sugautas, mat pareigūnai aktorių sekė.

Susitikimas džiunglėse

Dviejų "Oskarų" laureatas S.Pennas iš vieno galingiausių Meksikos Sinaloa narkotikų kartelio vado ėmė interviu. Teigiama, kad jų pokalbis, vykęs pernai spalio 2 d., truko net keletą valandų. Įvyko tas susitikimas vienoje vietovėje Meksikos džiunglėse, šalies šiaurės vakaruose, kur ir yra įsikūręs kartelis.

Interviu su El Chapo po kurio laiko išspausdino JAV žurnalas "Rolling Stone". Kartu buvo publikuota fotografija, kurioje matyti, kaip aktorius S.Pennas spaudžia ranką ūsuotam narkotikų kartelio lyderiui, vilkinčiam mėlynus marškinius.

Holivudo žvaigždė straipsnio pradžioje pasakojo, kad 58 metų J.Guzmanas jį draugiškai apkabino, vėliau dar įvyko pokalbiai telefonu ir vaizdo interviu.

Sinaloa kartelio vadas, kalbėdamas su S.Pennu, didžiavosi, esą jis vienas iš įtakingiausių narkobaronų ne tik Meksikoje, bet ir visame pasaulyje. "Aš tiekiu daugiau heroino, metamfetamino, kokaino ir marihuanos nei bet kas kitas pasaulyje, – pareiškė J.Guzmanas S.Pennui. Apie savo nusikalstamą verslą narkomafijos bosas prisipažino siurbčiodamas tekilą. – Aš turiu povandeninių laivų, lėktuvų, sunkvežimių ir laivų flotilę", – puikavosi J.Guzmanas per tą susitikimą.

Kaip vėliau buvo patvirtinta, interviu padėjo suorganizuoti meksikiečių aktorė Kate del Castillo.

"Rolling Stone" taip pat paskelbė vaizdo įrašą, kuriame J.Guzmanas kalba apie tai, kodėl, sulaukęs penkiolikos metų, nusprendė užsiimti narkotikų kontrabanda.

Tokį sprendimą jis neva priėmęs todėl, kad nebuvo "jokių kitų įsidarbinimo galimybių". "Deja, ten, kur augau, nebuvo ir nėra jokio kito būdo išgyventi", – aiškino J.Guzmanas. Paklaustas, ar jaučiasi esąs atsakingas už didelį narkotikų vartojimo mastą pasaulyje, jis atsakė: "Tai neteisinga... Vis dėlto tą dieną, kai manęs nebus, narkotikų kontrabanda nesumažės."

Sekė aktorių?

Meksikos pareigūnai patvirtino, kad jie turėjo informacijos apie J.Guzmano ir S.Penno susitikimą – būtent tai, pasak jų, ir leido sučiupti vieną iš ieškomiausių Meksikos nusikaltėlių, kuris pernai pabėgo iš kalėjimo jo sėbrų iškastu tuneliu.

Meksikos generalinė prokurorė Arely Gomez sakė, kad būta informacijos, jog J.Guzmanas jo valdomo Sinaloa kartelio kontroliuojamoje teritorijoje susitiko su kažkokiais aktoriais ir prodiuseriais, esą vildamasis pastatyti biografinį filmą apie save.

Sekdami šiais pėdsakais federaliniai pareigūnai ir nustatė narkobarono buvimo vietą. Tiesa, sučiupti El Chapo jiems pavyko tik po daugiau nei dviejų mėnesių.

Po susitikimo J.Guzmanas, regis, susirašinėjo SMS žinutėmis su S.Pennu – jis pripažino, kad spalio 6 d. vos išsisuko nuo Meksikos jūrų pėstininkų, nors nesureikšmino savo veido ir kojos sužeidimų, apie kuriuos pranešė pareigūnai. Meksikos pareigūnai patvirtino, kad jūrų pėstininkai per tą reidą nešaudė į J.Guzmaną, nes jis buvo su dviem moterimis ir mergaite ir kad jis susižeidė pats, griūdamas.

Po šio reido Sinaloa kartelio vedlys dingo. Sulaikytas jis buvo tik praėjusį penktadienį po surengto kariškių reido prieš vieną namą pakrantės mieste Močise jo gimtojoje Sinaloa valstijoje. Reido metu žuvo penki įtariamieji ir buvo sužeistas vienas jūrų pėstininkas. Dar šeši žmonės per operaciją buvo sulaikyti.

 

J.Guzmanas ir jo apsaugos vadas pabėgo iš namo per miesto kanalizacijos sistemą, tuomet išlindo pro vieną šulinį ir pavogė mašiną, tačiau galiausiai buvo sučiupti kelyje ir nuvežti į motelį, kur J.Guzmanas buvo nufotografuotas sėdintis ant lovos su purvinais berankoviais marškinėliais.

Milijardinis verslas

Sinaloa narkotikų kontrabandos imperija, kurią sukūrė ir valdė J.Guzmanas, siekia Europos ir Azijos rinkas.

Skaičiuojama, kad šis verslas kasmet atneša Sinaloa karteliui milijardus JAV dolerių pajamų. O tai, kad kartelis turi didžiulę įtaką Meksikoje, atspindi faktas, jog El Chapo net du kartus sugebėjo pabėgti iš griežtai saugomų Meksikos federalinių kalėjimų.

Po pastarojo pabėgimo Meksikos pareigūnai neabejojo, kad kartelis turi daug savo agentų šalies teisėsaugos sistemoje.

Gresia kaltinimai?

J.Guzmanas, jeigu vėl nepabėgs iš kalėjimo, ko gero, visą likusį gyvenimą praleis už grotų. Ar S.Pennas nepažeidė įstatymų, susitikdamas su įtakingu narkobaronu ir apie tai neinformuodamas teisėsaugos?

Jungtinių Valstijų prokurorų teigimu, per pastaruosius kelis dešimtmečius El Chapo į JAV nelegaliai įvežė net 500 tonų kokaino. S.Pennas, susitikdamas su Sinaloa kartelio bosu, nepasivargino apie tai informuoti teisėsaugos – priešingai, jis "Rolling Stone" leidinyje nupasakojo, kokių priemonių turėjo imtis, kad išvengtų teisėsaugos ir susisiektų su narkobaronu.

Yra manančiųjų, kad tokiu būdu S.Pennas ne tik pamynė moralę, bet ir nusižengė įstatymams, tad net pasigirdo siūlymų teisti Holivudo žvaigždę už šį poelgį.

Vis dėlto teisės ekspertai sako, kad nereikėtų sutirštinti spalvų.

"Jeigu tik paprastai susitinkama net ir su žinomu narkobaronu, tai nesudaro pagrindo tą asmenį, kuris susitiko, teisiškai persekioti", – komentavo Kolumbijos universiteto teisės profesorius Danielis Richmanas, kuris anksčiau dirbo federaliniu kaltintoju.

Tiesa, jeigu būtų nustatyta, kad S.Pennas kaip nors padėjo El Chapo išvengti teisėsaugos – pavyzdžiui, informavo narkobaroną apie policijos veiksmus arba padėjo jam išvengti pasalos – tai jau būtų rimtas pagrindas pradėti bylą.

Garsus žiniasklaidos atstovų teises ginantis advokatas Floydas Abramsas taip pat sakė, kad vien tik pokalbis S.Pennui nekelia jokios teisinės grėsmės, nes juo jis nepažeidė jokių įstatymų.

O ir nėra jokių duomenų, kad S.Pennas būtų kaip nors talkinęs El Chapo ir kad Meksikos ar Jungtinių Valstijų teisėsauga ketintų pateikti jam kokius nors kaltinimus.

Beje, šis atvejis – ne pirmas, kai žurnalistai ar net buvę aukšti valstybių pareigūnai susitinka su žinomais pasaulio nusikaltėliais ar teroristais, o teisėsauga nesiima prieš juos baudžiamųjų priemonių. Štai Robertas Fiskas ir buvęs JAV Teisingumo departamento pareigūnas Johnas Milleris 1998 m. yra kalbėję su "Al-Qaedos" velioniu lyderiu Osama bin Ladenu. O.bin Ladenas JAV saugumo pareigūnų tuo metu jau buvo viešai įvardytas vienu iš pavojingiausių islamo fundamentalistų, grasinančių šaliai, tačiau nei R.Fiskas, nei J.Milleris nebuvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn dėl to, kad su juo kalbėjosi.

Robertas Weisbergas iš Stanfordo teisės mokyklos irgi konstatavo, kad "galbūt daugeliui S.Penno poelgis ir gali atrodyti amoralus, tačiau jis nėra nelegalus".

Tą patį sakė ir Calebas Masonas, buvęs federalinis kaltintojas, dirbęs su narkotikų kontrabandos bylomis. Anot jo, ne tik JAV, bet ir Meksikoje S.Pennui negresia jokie oficialūs kaltinimai. "Jis atliko interviu. O Meksikos, kaip ir Jungtinių Valstijų, teisė gina žurnalistus", – teigė jis.

Tiesa, meksikiečių pareigūnai patvirtino, kad S.Pennas bus kviečiamas į apklausą dėl to incidento, nors ir nėra kuo jį apkaltinti.

Cesaras Diazas, buvęs specialusis agentas, dalyvavęs aiškinantis garsiausio Kolumbijos narkobarono Pablo Escobaro nusikaltimus, meksikiečių pareigūnų sprendimą įvardijo kaip norą gauti informacijos.

"Jeigu aš būčiau Meksikos pareigūnas, man asmeniškai būtų labai įdomu sužinoti, kaip, po velnių, S.Pennas sužinojo, kur yra El Chapo, o mes to nežinojome", – sakė buvęs teisėsaugininkas.

Politikų replikos

Vis dėlto, nors ir nėra kuo kaltinti S.Penną, virš jo galvos tvenkiasi debesys. Netrukus po to, kai buvo paskelbtas interviu, aktorių užgriuvo kritikos lavina.

Žinoma, pirmieji į šias diskusijas įsitraukė amerikiečių politikai, kuriems ant nosies – prezidento rinkimai.

Dešiniųjų stovykla, kurioje vyksta žūtbūtinis karas tarp respublikonų kandidatų į prezidentus, S.Penno žygį vertino neslėpdama nusivylimo žvaigžde. Štai senatorius Marco Rubio, siekiantis tapti respublikonų kandidatu kovoti dėl Baltųjų rūmų vadovo posto, stebėjosi keistomis S.Penno pastangomis ir nepagailėjo kritikos jo kaip aktoriaus karjerai.

"Manau, kad S.Pennas nevertas, kad aš apie jį daug galvočiau. Aš net nežinojau, kad jis vis dar egzistuoja, – ironizavo M.Rubio. – Jeigu kuris nors tokių amerikiečių aktorių, pasinaudojusių savo šalies didybe ir užsidirbusių pinigų iš mūsų laisvos verslo sistemos, savo paskelbtu interviu nori pataikauti kokiam nors nusikaltėliui ir prekeiviui narkotikais, jis turi tokią konstitucinę teisę. Bet man tai atrodo groteskiška."

Demokratų stovykloje kalbėta, kad S.Penno interviu "kelia daug įdomių klausimų", nors šios partijos atstovai nesureikšmino šio įvykio.

Vienas iš demokratų kandidatų į prezidentus Bernie Sandersas pareiškė: "Apie tai aš daug negalvojau. Tuomet regis laksčiau po Ajovą."

Baltieji rūmai vengė atsakyti į klausimus apie bet kokius S.Penno padarytus moralinių arba teisinių nuostatų pažeidimus, nors ir pasmerkė paties J.Guzmano pasisakymus minėtame pokalbyje.

 

Baltųjų rūmų administracijos vadovas Denisas McDonoughas sakė, kad J.Guzmano "gyrimasis apie tai, kiek heroino jis tiekia pasauliui, taip pat ir Jungtinėms Valstijoms, varo iš proto". Paklaustas, ar Jungtinės Valstijos prisidės prie Meksikos pareigūnų, siekiančių apklausti S.Penną, D.McDonoughas atsakė: "Iškilo daug įdomių klausimų jam ir kitiems, susijusiems su šiuo vadinamuoju interviu. Pažiūrėsime, kas bus."

Žiniasklaidos kritika

Kai kurie žurnalistai negailėjo kritikos nei S.Pennui, nei jo straipsniui, nei jo moralei, nei rašymo stiliui.

Didžiausią jų susirūpinimą sukėlė pats faktas, kad prieš straipsnio publikavimą J.Guzmanas buvo supažindintas su jo turiniu ir jam pritarė. Nors buvo ir tokių, kurie bandė pateisinti straipsnį išspausdinusį žurnalą "Rolling Stone", esą jo gautos pajamos buvo to vertos.

"Washington Post" vyriausiasis redaktorius Martinas Baronas socialiniame tinkle "Twitter" paskelbė nuorodą į straipsnį apie mirtiną pavojų, su kuriuo susiduria meksikiečių žurnalistai, ir prie jos prirašė: "Pats laikas prisiminti, kas nutinka tikriems žurnalistams, rašantiems apie meksikiečių narkotikų kontrabandą."

Televizijos NBC korespondentas Luke'as Russertas "Twitter" pašaipiai paklausė: "Ar kitame numeryje bus S.Penno pokalbis su Abu Bakr-al Baghdadi?" ("Islamo valstybės" faktiniu lyderiu) "Fox News" apžvalgininkas Gayle'as Trotteris apkaltino "Rolling Stone" ir S.Penną dėl "visiško žurnalistinės moralės iškreipimo", kuris prilygsta "bendrininkavimui su šiuo sunkiu nusikaltėliu".

Daug kritikos Holivudo garsenybė sulaukė ir virtualioje erdvėje – internetas knibžtėte knibžda pašaipų apie kai kurias S.Penno pasakojimo detales, pasakojimą apie patirtą "nedidelį keliautojams būdingą meteorizmą" ir J.Guzmano riteriškumą, kai šis "apsimeta to nepastebįs".

"New York Post" visą situaciją apibendrino paskelbdamas garsiąją J.Guzmano ir S.Penno nuotrauką, kurioje jie vienas kitam spaudžia rankas, ir pridėdamas vos vieną sakinį: "El Chapo, susipažinkite su El Jerko (Bukagalviu)".


Įspūdingas pabėgimas iš kalėjimo

• Pernai liepą Sinaloa kartelio bosas nušluostė nosį Meksikos pareigūnams, specialiai jam įrengtu tuneliu pabėgęs iš griežtai saugomo federalinio kalėjimo. Šis pabėgimas nustebino net daug ko mačiusiuosius.

• J.Guzmanas pabėgo per tunelį, į kurį vedanti anga buvo rasta jo kameros dušo vietoje. Ta landa vedė į išmoningai įrengtą 1,5 km ilgio tunelį, kuriame net buvo įrengtas apšvietimas ir ventiliacija.

• Be to, tunelyje buvo nutiesti bėgiai, kuriais tikriausiai buvo stumiami žemių prikrauti vagonėliai, ir tais bėgiais pritaikytas važiuoti motociklas, veikiausiai leidęs nusikaltėlių vadeivai greitai pasiekti kitą tunelio galą, atsiveriantį viename apleistame pastate netoli kalėjimo.

• Šį pastatą El Chapo sėbrai įsigijo ir kiek patobulino. Šalia jo buvo pastatytas laikinas pastatas iš betono blokų, kuris nekristų į akis, taip pat tvora, kad niekas nematytų iškasamų žemių krūvos.

• Ekspertų nuomone, tam tuneliui suplanuoti ir įrengti reikėjo bent metų. Kasimo procesas turėjo kelti triukšmą, o landa, per kurią pabėgo kalinys, buvo griežčiausiai saugomo Meksikos kalėjimo vaizdo kamerų nestebimoje zonoje. Todėl laikytasi požiūrio, kad galingiausio Meksikos narkotikų kontrabandos barono pabėgimas neapsiėjo be didžiulio masto pagalbos iš vidaus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS