Advokatas: prokuroras prašo skirti 25 metų laisvės atėmimo bausmę V. Kara-Murzai | kl.lt

ADVOKATAS: PROKURORAS PRAŠO SKIRTI 25 METŲ LAISVĖS ATĖMIMO BAUSMĘ V. KARA-MURZAI

  • 0

Rusijos prokuroras ketvirtadienį paprašė skirti 25 metų laisvės atėmimo bausmę opozicijos veikėjui Vladimirui Kara-Murzai, kuris yra teisiamas dėl kelių kaltinimų, įskaitant valstybės išdavystę, už komentarus, kritikuojančius Maskvos invaziją į Ukrainą, pranešė jo advokatas.

„Taip, patvirtinu... prašoma 25 metų laisvės atėmimo bausmės“, – naujienų agentūrai AFP teigė jo advokatas Vadimas Prochorovas.

Šis didelio atgarsio sulaukęs teismo procesas yra naujausias iš daugybės bylų prieš Rusijos opozicijos atstovus, prieš kuriuos Maskva ėmėsi griežtesnių represijų po to, kai praėjusių metų vasarį pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą.

41-erių V. Kara-Murza yra kaltinamas valstybės išdavyste, netikros informacijos apie Rusijos kariuomenę skleidimu ir ryšiais su Maskvai priešiškomis organizacijomis.

Šiuo metu jis serga nervų liga, vadinama polineuropatija, kurią, jo advokatų teigimu, sukėlė keli mėginimai jį nunuodyti 2015 ir 2017 metais.

Jo būklė smarkiai pablogėjo kalėjime, todėl V. Kara-Murza dėl sveikatos problemų ne visada gali dalyvauti teismo posėdžiuose.

Vakarietišką išsilavinimą įgijęs aktyvistas ir žurnalistas buvo artimas opozicijos lyderio Boriso Nemcovo, kuris 2015 metais buvo nušautas netoli Kremliaus, ir Michailo Chodorkovskio, buvusio oligarcho, tapusio V. Putino kritiku, bendražygis.

Beveik visi žinomiausi V. Putino politiniai oponentai pabėgo iš šalies arba yra kalėjime.

Garsiausias V. Putino kritikas namuose Aleksejus Navalnas šiuo metu atlieka devynerių metų laisvės atėmimo bausmę dėl kaltinimų turto pasisavinimu, kurie laikomi politiniais.

2020 metais A. Navalnas išgyveno apnuodijimą nervus paralyžiuojančia medžiaga ir dėl išpuolio apkaltino Kremlių. Pastarasis tai neigia.

Jis buvo suimtas 2021 metų sausį grįžęs į Maskvą po gydymo Vokietijoje.

Filmas „Navalnas“, kuriame nagrinėjamas įkalinto disidento apnuodijimas, sekmadienį Holivude vykusioje „Oskarų“ apdovanojimų ceremonijoje pripažintas geriausiu dokumentiniu filmu.

Kitas žymus opozicijos politikas Ilja Jašinas praėjusių metų gruodį buvo nuteistas aštuonerius metus ir šešis mėnesius kalėti pataisos kolonijoje už savo pasisakymus apie Ukrainą.

Gairės: Vladimiras Kara-Murza, karas Ukrainoje, bausmė, teismas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS