Ant Pakistano viršukalnės K2 pastebėti vasarį dingusių trijų alpinistų kūnai | kl.lt

ANT PAKISTANO VIRŠUKALNĖS K2 PASTEBĖTI VASARĮ DINGUSIŲ TRIJŲ ALPINISTŲ KŪNAI

Pakistane surasti trijų alpinistų, kurie praėjusią žiemą dingo kopdami į antrą pagal aukštį pasaulio viršukalnę K2, kūnai, antradienį pranešė pareigūnai.

Legendinio pakistaniečių alpinisto Muhammado Ali Sadparos (Muhamado Ali Sadparos), islando Johno Snorri (Jono Snorio) ir čiliečio Juano Pablo Mohro (Chuano Pablo Moro) palaikai buvo pastebėti pirmadienį šalia siauros išgraužos, esančios už kelių šimtų metrų nuo viršūnės.

„Dabar visą dėmesį esame sutelkę į strategiją, kaip nugabenti kūnus iki vietos, iš kur jie galėtų būti paimti oro transportu“, – naujienų agentūrai AFP sakė Pakistano alpinizmo klubo atstovas Ayazas Shagri (Ajazas Šagris).

„Alpinistų palaikai nepaliesti ir sušalę“, – sakė jis ir pridūrė, kad kūnai yra 7 800 m aukštyje.

„Labai sudėtinga nukelti kūnus iš tokio aukščio“, – sakė kitas klubo atstovas Karraras Haidri (Kararas Haidris) ir pridūrė, kad prie operacijos prisijungė ir kariškiai.

Trys alpinistai ryšį su K2 bazine stovykla prarado vasario pradžioje. Buvo surengta plataus masto gelbėjimo operacija, dalyvaujant kariniams sraigtasparniams ir lėktuvams.

A. Shagri sakė, kad prie komandos, koordinuojančios palaikų nukėlimo operaciją, prisijungė ir M. A. Sadparos sūnus Sajidas (Sadžidas).  

Sekmadienį mėgindamas įkopti į viršukalnę K2 žuvo škotų alpinistas Rickas Allenas (Rikas Alenas). Jis žuvo per sniego griūtį, nuslinkusią jam mėginant kopti ant šio kalno dar neišbandytu nauju maršrutu.

Tęsiantis koronaviruso pandemijai Pakistanas savo sienas paliko atviras, o daugelyje kitų šalių galimybės kopti į kalnus buvo smarkiai suvaržytos, tad šis vasaros sezonas pritraukė daug alpinistų.

„Nuožmiuoju kalnu“ praminta K2 pasižymi itin atšiauriomis sąlygomis. Kalno šlaitus neretai gairina smarkesni kaip 200 km per valandą vėjai, o temperatūra gali nukristi žemiau 60 Celsijaus laipsnių speigo.

Kitaip negu aukščiausia pasaulio viršukalnė Everestas, į kurį yra įkopę tūkstančiai įvairaus amžiaus alpinistų, K2 viršūnė aplankoma daug rečiau.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Ir koks velnias tuos kvailius ten neša ? Paskui tempk tas jų stipenas žemyn ...ar negali rasti kito užsiėmimo ?

Gaila

Vardan to netekti gyvybės

SUSIJUSIOS NAUJIENOS