Apie situaciją Ukrainoje: priešas supranta, kad pralaimi – jis daro paskutinius aviacijos proveržius | kl.lt

APIE SITUACIJĄ UKRAINOJE: PRIEŠAS SUPRANTA, KAD PRALAIMI – JIS DARO PASKUTINIUS AVIACIJOS PROVERŽIUS

  • 0

Ukrainiečiai toliau ginasi rytų, pietryčių ir šiaurės rytų kryptimis. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas skelbia, kad priešui nepavyko pasistūmėti, praneša LNK.

„Ukrainiečių kariai šiose srityse atgraso priešą, vykdo stabilizavimo operaciją, teritorinės gynybos užduotis. Priešo lėktuvai toliau aktyviai smogia iš oro, o per pastarąją parą fiksuota daugiau nei 250 lėktuvų skrydžių – 60 daugiau nei prieš porą dienų. Pagrindiniai priešo taikiniai išlieka karinė ir civilinė infrastruktūra Kyjivo, Chernihivo ir Charkivo regionuose. Praėjusią parą numušta vienuolika priešų oro taikinių, septyni lėktuvai, vienas bepilotis orlaivis, vienas sraigtasparnis ir dvi sparnuotosios raketos“, – situaciją apibūdino Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio stabo atstovas Oleksandras Šputunas.

Rusai praėjusią naktį bombardavo Sumų srityje esantį Ochtyrkos miestą, sugriauti daugiabučiai, raketos pataikė į tankiai apgyvendintą vietovę, sugriauti namai, žuvo žmonės.

„Šiąnakt Ochtyrkoje priešo lėktuvai negailestingai puolė civilius. Vienas tankiai apgyvendintų miesto mikrorajonų buvo apšaudytas raketomis oras-žemė. Raketos pataikė į daugiaaukščius pastatus, jie buvo sunaikinti, deja, žmonės žuvo. Maskoliai orkai galvoja, kad nudvėsus Putinui viskas bus nurašyta jam, bet dėl mūsų žmonių žudymo kaltas kiekvienas moskolis ir ši kaltė liks iki pasaulio pabaigos. Maskoliai, kiekvienas vaikams, kuris jums gims, bus išsigimęs, žinosite, už ką kenčiate, tai bus jūsų prakeiksmas amžiams“, – grasina Ochtyrkos meras Pavelas Kuzmenka.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Nuo pirmųjų karo dienų Ochtyrka buvo negailestingai naikinama Rusijos kariuomenės aviacijos bombardavimais. Ukrainiečiai skelbia, kad ant miesto buvo numestos Ženevos konvencijos draudžiamos vakuuminės bombos.

„Laikykis, motinėle Ukraina. Priešas supranta, kad pralaimi, jis daro paskutinius aviacijos proveržius, mėto fosforo bombas, šaudo sandėlius, civilių namus. Šiandien maskolis yra teroristas, iki pergalės liko visai nedaug, tačiau reikia būti atsargiems – ne tik laimėti, bet ir išlikti gyviems. Ochtyrka – tai Ukraina“, – drąsina meras P.Kuzmenka

Vis dėlto tokios siaubingos Rusijos agresijos kaip Mariupolyje dar niekas nematęs. Įsiveržia kariai apsupo miestą ir be gailesčio jį puola iš oro, sausumos, o pastarosiomis dienomis – ir iš jūros. Atrodo, kad atakų neišvengia niekas. Visur griuvėsiai, o juose įstrigę dar 100 tūkst. žmonių, apgulti kaip viduramžiais – nėra nei elektros, nei dujų, nei vandentiekio. Vaikai miršta nuo dehidratacijos. Mirusieji paliekami gatvėse, nes žmonėms per daug pavojinga išeiti ir juos paimti. Kai pagaliau surenkami, kai kurie laidojami masiniuose kapuose.

Pasirodo pranešimų, kad tūkstančiai mariupoliečių prievarta išvežami į Rusiją. Ukrainos pajėgos atkakliai kovoja, kad miestas liktų savose rankose.

Pranešama, kad užimtame Kersone rusai ruošiasi imtis teroro, kad susidorotų su masiniais protestais. Esą, jei būtų pavykę nustatytų protestų lyderius, jie jau būtų likviduoti. Protestuotojus gelbsti tik tai, kad Rusijos specialiosios tarnybos nežino, ką tiksliai reikia sugauti.

Jau praėjo mėnuo, atlaikėme šešis kartus ilgiau, nei planavo priešas, nei Rusijos generolai žadėjo Rusijos prezidentui.

„Jau praėjo mėnuo, atlaikėme šešis kartus ilgiau, nei planavo priešas, nei Rusijos generolai žadėjo Rusijos prezidentui. Jie buvo tikri, kad Ukraina nėra valstybė, jie buvo įsitikinę, kad mes nesame tauta. Jie apgavo save, bet tai ne mūsų reikalas, tai – jų savižudybė. Mes giname savo gyvybes, savo laisvę, savo šalį, savo vaikus. Vadinasi, mes giname savo ateitį. Tai – nepriklausomybės karas ir mes turime laimėti“, – drąsinančiai sako Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Ne vienas pastebėjo, kad, strigus Rusijos puolimui Ukrainoje, iš viešumos dingo Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu. Jo nematyti beveik dvi savaites. S.Šoigu aplinkoje kalbama, kad jis blogai jaučiasi, turi širdies problemų. Pasirodė gandų, kad jis galimai suimtas. Viešumoje taip pat nesirodo ir Rusijos generalinio štabo vadovas Valerijus Gerasimovas. Jiems neprisiskambina ir Pentagono pareigūnai. Kremlius pareiškė, kad S.Šoigu per daug užimtas karine operacija ir žiniasklaidai neturi laiko.

Kremlius šiomis dienomis nusprendė parodyti, kad S.Šoigu atsirado. Kanalo „Rasia24“ transliacija buvo tyčia 30 sek. nutraukta, kad būtų galima be garso parodyti įtariamai saugumo tarybos posėdį. Per jį S.Šoigu neva pranešė apie specialiosios parinės operacijos, kaip Rusijos valdžia vadina karą Ukrainoje, eigą. Daug kam kilo abejonių, ar S.Šoigu dalyvavo posėdyje, akyliausi žiūrovai pastebėjo, kad parodytame vaizdo įraše kažkas ne taip – kairiajame ekrano kampe, kur neva rodytas S.Šoigu, vaizdas trūkinėjo.

Gairės: karas Ukrainoje, Rusija, Ukraina, LNK turinys
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS