Mūšis dėl „Azovstal“: Ukrainos laimėjimas ar Rusijos triumfas Mariupolyje? | kl.lt

MŪŠIS DĖL „AZOVSTAL“: UKRAINOS LAIMĖJIMAS AR RUSIJOS TRIUMFAS MARIUPOLYJE?

  • 0

Apie „Azovstal“ gamyklą LNK reportaže kalbama su karybos ekspertu Egidijumi Papečkiu.

– Kas tai – Ukrainos laimėjimas ar Rusijos triumfas Mariupolyje?

– Rusijai, be abejo, yra didelis moralinis laimėjimas, jie labai jo laukė. Tačiau, iš tiesų, tai yra Ukrainos laimėjimas, todėl, kad Ukrainos kariai pademonstravo retą didvyriškumą, seniai regėtą mūšių laukuose. Jie ilgą laiką laikė sukastas Rusijos pajėgas. Ukrainiečiams tai yra dar vienas etapas. Nepaisant pasidavimo, tai nė kiek nesumažino Ukrainos moralės, tai tik padidino ukrainiečių ryžtą gintis.

– Ar dabar Rusija kontroliuoja Mariupolį ir kas vyks toliau?

– Rusai kontroliuoja ne Mariupolį, o jo griuvėsius. Šiuo metu Rusija atlaisvins jau nelabai dideles savo pajėgas, kurias galės permesti į kitą frontą. Ukrainiečiai iki galo atliko savo pareigą tėvynei ir pademonstravo išskirtinį ryžtą.

– Kas bus su tais „Azovo“ pulko kariais? Jie yra piešiami kaip labai dideli priešai Rusijoje, patys pikčiausi naciai.

Rusai kontroliuoja ne Mariupolį, o jo griuvėsius.

– Toks viešas pasidavimas yra tam tikra jų saugumo garantija. Dabar visi Vakarai ir mes Lietuvoje turime daryti viską, kad priverstume Rusiją su jais elgtis pagal konvencijas, šių žmonių nekankinti. Jau rusų fašistinėje visuomenėje pasigirdo balsai apie tai, kaip jie yra pasiruošę šiuos žmones kankinti ir su jais atsiskaityti. Tad turime padaryti viską, kad juos apsaugotume, jog Rusija su jais nedrįstų elgtis taip, kaip draudžia įstatymai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kaip ir kas tą turėtų padaryti?

– Tą turime daryti visomis diplomatinėmis priemonėmis, pradedant nuo pačių aukščiausių NATO ir Vakarų valstybių vadovų, tiek nuo NATO ir ES organizacijų vadų. Rusija turi nuolatos jausti dėl to spaudimą.

– Kas bus su tais kariais, esančiais Rusijos kontroliuojamose teritorijose?

– Jie bus tardomi, apklausiami ir, galime neabejoti, kad prieš juos bus pradėta baudžiamojo proceso imitacija, tačiau realiai tų žmonių padėtis nelaisvėje bus sunki.

– Kaip vertinate, kodėl buvo priimtas iš Ukrainos vadovybės sprendimas galiausiai pasiduoti kariams iš „Azovo“ pulko?

– Buvo prieita riba, kada baigiasi šaudmenys, vanduo, maistas ir pasipriešinimas toliau nėra įmanomas. Tad buvo priimtas logiškas racionalus šios situacijos sprendimas, bet bent bus išgelbėta dalis šių žmonių gyvybių.

Gairės: karas Ukrainoje, LNK turinys, Azovstal, Mariupolis, Egidijus Papečkys
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS