Baltarusijos VRM skelbia, kad sekmadienį sulaikyti 442 žmonės | kl.lt

BALTARUSIJOS VRM SKELBIA, KAD SEKMADIENĮ SULAIKYTI 442 ŽMONĖS

Baltarusijos milicija sekmadienį per nesankcionuotas protesto akcijas už masinių renginių organizavimo taisyklių pažeidimus sulaikė iš viso 442 žmones, pirmadienį pranešė Vidaus reikalų ministerija.

„Už masinius renginius respublikoje reglamentuojančių teisės aktų pažeidimus vakar visoje šalyje buvo sulaikyti 442 piliečiai, iš jų 226 – Minske“, – nurodė VRM atstovė Volha Čemodanova.

Jos duomenimis, iki teismo dėl administracinių teisės pažeidimų į kalinimo įstaigas buvo nugabenta 330 žmonių.

„Rugsėjo 20 dieną įvairiose šalies vietovėse buvo užfiksuotos 24 protesto akcijos. Bendras dalyvių skaičius viršijo 20 tūkst.“, – nurodė ministerijos atstovė.

VRM duomenimis, Minske protestavo apie 18 tūkst. žmonių; nesankcionuota protesto akcija sostinėje baigėsi apie 18 val. (ir Lietuvos laiku).

V. Čemodanova taip pat informavo, kad Breste milicija, siekdama užkirsti kelią neteisėtiems veiksmams, prieš protestuotojus panaudojo ašarines dujas ir paleido įspėjamąjį šūvį.

Baltarusijoje jau daugiau kaip mėnesį vyksta beprecedenčiai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Tarptautinis pasipiktinimas brutaliais jėgos struktūrų veiksmais paskatino Minsko režimą pakeisti taktiką ir pereiti prie pagrindinių opozicijos aktyvistų baudžiamojo persekiojimo bei masinių sulaikymų, vengiant didesnio masto smurto. Daugelis Koordinacinės tarybos, kurią įsteigė opozicija taikiam valdžios perdavimui organizuoti, narių buvo sulaikyti arba priversti išvykti iš šalies.  

Atsakydami į jėgos struktūrų veiksmus opozicijos šalininkai šeštadienį paskelbė daugiau nei tūkstančio milicininkų asmeninius duomenis. 

„Niekas neliks anonimu, netgi prisidengęs balaklava“, – populiariame „Telegram“ kanale „NEXTA Live“ rašė opozicijos aktyvistai ir pažadėjo paskelbti daugiau duomenų, jei areštai tęsis.

Milicija pradėjo tyrimą dėl duomenų nutekinimo.    

Pagrindinė A. Lukašenkos varžovė rugpjūčio 9-osios rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja, kuri po balsavimo nuogąstaudama dėl savo ir vaikų saugumo pasitraukė į Lietuvą, ne kartą griežtai pasmerkė brutalius jėgos struktūrų veiksmus prieš protestuotojus.

Pirmadienį paskelbtame vaizdo kreipimesi ji paragino teisėsaugininkus susilaikyti nuo „nesąžiningų veiksmų jūsų bendrapiliečių atžvilgiu, net jei esate verčiami savo viršininkų“.   

„Būkite su baltarusių tauta, ir žmonės nepamirš, kad buvote jų pusėje“, – sakė ji. 

Žmogaus teisių centro „Viasna“ pirmininkas Alesis Bialiackis naujienų agentūrai AP sakė, kad A. Lukašenkai nepaprastai svarbu, kad saugumo pajėgos išliktų jam lojalios. 

„Valdžiai išsaugoti A. Lukašenkai būtinas saugumo pajėgų lojalumas, – sakė jis pirmadienį. – Šių žmonių rankomis Europos centre vykdomos didžiulio masto politinės represijos.“

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

o

batkai patarimas ivesti karantino zona /rezervata/ ir tegul ten patys kuria savo /demonkratija o nesedi ant kitu sprando tengales issirinkti kad ir karaliene ir tai daryti astravo pasieni kur gales laisvai vazi/net i euroturgeli is skyrus rytine puse kuri bus uztverta ir nebus pykcio nei problemu ?....

Anonimas

Cemodanova... Cha cha cha... Vodkina, butilkina, samojedova... Kosmaras kazkoks...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS