Belgija išdavė Ispanijai buvusią baskų grupuotės ETA narę | kl.lt

BELGIJA IŠDAVĖ ISPANIJAI BUVUSIĄ BASKŲ GRUPUOTĖS ETA NARĘ

Belgija sekmadienį išdavė Ispanijai buvusią baskų separatistų grupuotės ETA narę, ieškomą Madrido dėl vieno ispanų pulkininko leitenanto nužudymo 1981 metais, pranešė pareigūnai.

Ispanų policininkai palydėjo Belgijos Gento mieste gyvenusią Marią Natividad Jauregui Espiną į lėktuvą, kuriuo ji buvo parskraidinta į Ispaniją.

Belgijos kasacinis teismas, peržiūrintis apeliacinės instancijos teismų sprendimus, antradienį davė leidimą jos ekstradicijai. Žemesnės instancijos teismai tris kartus atmetė prašymą dėl buvusios baskų separatistų grupuotės ETA narės išdavimo.    

Policijos išplatintame pranešime rašoma, kad M. N. Jauregui Espina, Belgijoje dirbusi virėja, ieškoma Ispanijos dėl dalyvavimo virtinėje ETA išpuolių praėjusio amžiaus 9-ame dešimtmetyje, įskaitant 1981-aisiais įvykdytą pulkininko leitenanto Ramono Romeo Rotaeche'o nužudymą.   

Karininkas buvo nužudytas Ispanijos šiaurėje esančios Baskijos finansų sostinėje Bilbao. 

Pasak policijos, M. N. Jauregui Espina taip pat ieškoma dėl priklausymo nusikalstamam susivienijimui.

Francisco Franco diktatūros laikotarpiu 1959-aisiais įkurta ETA  ilgiau nei keturis dešimtmečius vykdė kruviną kampaniją už nepriklausomą baskų valstybę Ispanijos šiaurėje ir Prancūzijos pietvakariuose. Grupuotė yra kaltinama dėl daugiau kaip 850 žmonių mirties. 

Dėl lyderių areštų susilpnėjusi grupuotė 2011-aisiais paskelbė nuolatines paliaubas, o 2017 metais pradėjo oficialų nusiginklavimą. 2018 metų gegužę ETA buvo oficialiai išformuota.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS