Iš Britų muziejaus dingo 2 tūkst. eksponatų | kl.lt

IŠ BRITŲ MUZIEJAUS DINGO 2 TŪKST. EKSPONATŲ

  • 0

Britų muziejaus vadovas George‘as Osborne‘as (Džordžas Osbornas) šeštadienį pareiškė, kad iš Britų muziejaus dingo apie 2 000 eksponatų, ir pripažino, kad kolekcija neturi išsamaus katalogo.

Buvęs Jungtinės Karalystės iždo kancleris apibūdino dingusius daiktus kaip „smulkius juvelyrinius dirbinius, brangakmenius, aukso gabalėlius, kurie nebuvo viešai eksponuojami“.

BBC radijui jis sakė, kad vis dar neaišku, kiek tiksliai daiktų dingo.

„Apytiksliai apie 2 000. Tačiau turiu pasakyti, kad tai labai preliminarus skaičius“, – sakė G. Osborne'as.

„Pradėjome atgauti kai kuriuos pavogtus daiktus, ir tai yra šviesioji situacijos pusė“, – pridūrė jis.

Penktadienį atsistatydino muziejaus direktorius Hartwigas Fischeris (Hartvigas Fišeris), pripažinęs, kad institucija nesiėmė veiksmų, kaip privalėjo, reaguodama į įspėjimus apie dingusius daiktus.

Manome, kad ilgą laiką kentėjome nuo vagysčių ir, tiesą sakant, galėjome padaryti daugiau, kad jų išvengtume.

 

Praėjusią savaitę centrinis Londono muziejus pranešė, kad atleido darbuotoją ir įspėjo policiją po to, kai buvo nustatyta, kad eksponatai „dingo, buvo pavogti arba sugadinti“.

Šis muziejus, vienas didžiausių Didžiosios Britanijos sostinės turistų traukos centrų, labiausiai žinomas dėl kolekcijų, tarp kurių yra Rozetos akmuo ir Partenono marmurai.

G. Osborne'as vadovybės nesugebėjimą reaguoti į perspėjimus aiškino vadinamuoju grupiniu mąstymu, kuris neleido  patikėti, kad daiktus galėtų vogti savas žmogus, vienas iš darbuotojų.

„Manome, kad ilgą laiką kentėjome nuo vagysčių ir, tiesą sakant, galėjome padaryti daugiau, kad jų išvengtume“, – sakė jis ir pridūrė, kad buvo sustiprinta muziejaus apsauga.

Antikvariato bendruomenė bendradarbiavo su muziejumi, kad padėtų sugrąžinti kai kuriuos dingusius eksponatus, sakė jis.

Ketvirtadienį metropoliteno policija patvirtino, kad dėl įtariamų vagysčių buvo apklaustas vyras.

Policijos pajėgos teigė, kad jokie areštai nebuvo įvykdyti ir, tęsiantis tyrimui, toliau glaudžiai bendradarbiaus su Britų muziejumi.

Vokiečių meno istorikas H. Fischeris pareiškė, kad jis nedelsdamas atsistatydins iš pareigų, nes buvo pažeistos procedūros, leidusios paimti daiktus.

„Akivaizdu, kad Britų muziejus nereagavo taip, kaip turėjo reaguoti į 2021 metų perspėjimus ir į dabar išryškėjusią problemą“, – sakė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS