Buvęs Kroatijos premjeras nuteistas už lėšų grobstymą | kl.lt

BUVĘS KROATIJOS PREMJERAS NUTEISTAS UŽ LĖŠŲ GROBSTYMĄ

Kroatijos teismas penktadienį buvusiam šalies premjerui Ivo Sanaderui skyrė aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmę ilgai nagrinėtoje korupcijos byloje už milijonų eurų pasisavinimą.

Buvęs premjeras, kuris vadovaudamas vyriausybei nuo 2003 iki 2009 metų užtikrintai atvedė šią Balkanų valstybę į NATO, susimokęs su kitais pareigūnais „gavo didelės finansinės naudos“ sau ir savo partijai HDZ, taip pat kaltinamai šioje byloje, paskelbė Zagrebo teismas.

I. Sanaderas organizavo pinigų grobstymą per nelegalius aukojimus ir fiktyvius sandorius su valstybinėmis įmonėmis, sakoma teismo nuosprendyje.

Buvęs ministras pirmininkas, jau atliekantis laisvės atėmimo bausmę, skirtą išnagrinėjus kitą korupcijos bylą, taip pat turės sumokėti 15,8 kunų (2 mln. eurų), teismui paskelbus galutinį nuosprendį.

Konservatyvi iki šiol valdžioje esanti HDZ partija yra „atsakinga“ už ši nusikaltimą ir privalo sumokėti 2 mln. eurų į valstybės biudžetą, paskelbė teisėja Irena Kvaternik.

Apkaltinamasis nuosprendis buvo paskelbtas dviem iš trijų teistų HDZ pareigūnų, vienas buvo išteisintas.

Partija paskelbė pareiškimą, kad atsisako „bet kokios kolektyvinės atsakomybės“ ir šį teismo sprendimą apskųs.

Pirmąkart nagrinėjant šią bylą, 2014 metais I. Sanaderas jau buvo pasiųstas devyneriems metams už grotų. Tai buvo pirma tokio pobūdžio byla, iškelta Kroatijos politinei partijai.

Tačiau aukščiausios instancijos teismas panaikino ankstesnį teismo nuosprendį dėl procedūrinių pažeidimų.

Pakartotinai nagrinėjant bylą nė vienas iš kaltinamųjų savo kaltės nepripažino.

Nuo 2019 metų I. Sanaderas atlieka šešerių metų laisvės atėmimo bausmę, skirtą kitoje korupcijos byloje; jam metama ir daugiau kaltinimų.

67 metų I. Sanaderas penktadienio teismo posėdyje nedalyvavo, nes neseniai jam buvo atlikta operacija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS