Chaosas Ukrainos pasienyje: dingsta vaikai, fiksuojama prekyba žmonėmis | kl.lt

CHAOSAS UKRAINOS PASIENYJE: DINGSTA VAIKAI, FIKSUOJAMA PREKYBA ŽMONĖMIS

  • 0

Skaičiuojama, kad iš Ukrainos pabėgo virš 2,5 mln. žmonių. Pasienyje – chaosas, humanitarinės pagalbos grupės pranešė apie prekybą žmonėmis, išnaudojimą bei dingusius vaikus, teigiama „The Guardian“.

Pabėgėlius priimančios kaimyninių šalių labdaros organizacijos teigė pastebėjusios prekybos žmonėmis, vaikų dingimo, prievartavimo bei išnaudojimo atvejų.

Lenkijoje įsikūrusios žmogaus teisių organizacijos „Homo Faber“ koordinatorė Karolina Wierzbinska sakė žinanti apie atvejus, kai vilties netekę tėvai vaikus vienus be palydos siųsdavo susitikti su giminaičiais kaimyninėje šalyje, tačiau vaikai taip ir neatvykdavo.

„Akivaizdu, kad tai vargina vaiką – jis vienas blaškosi po stotį, gali visai dingti. Tai, deja, nėra hipotetiškas atvejis – taip jau buvo. Taip pat gauname pranešimų apie prekybos žmonėmis atvejus. Kai kurioms moterims Lenkijoje siūloma dirbti tik nelegalius darbus, darbdavys su jomis elgiasi netinkamai, nemoka atlyginimo“, – pasakojo K. Wierzbinska.

Lenkijos pasieniečiai padėjo išplatinti organizacijos lankstinukus, kuriuose išsamiai aprašoma, kaip saugoti asmens dokumentus, pasiruošti keliauti per judrias traukinių stotis su vaikais, ką daryti, jei kas siūlo pavežti, bet pradeda vežti ne ten ir pan.

Prekybos žmonėmis rizika yra didelė, nes išsekę pabėgėliai su kiekviena nauja diena kelyje tampa vis labiau pažeidžiami.

Monika Molnarova iš Slovakijos organizacijos „Caritas“ sakė, kad jų komanda dirba pasienyje – jau imtasi veiksmų, kad moterys su vaikais būtų apsaugotos.

„Prekybos žmonėmis rizika yra didelė, nes išsekę pabėgėliai su kiekviena nauja diena kelyje tampa vis labiau pažeidžiami. Prekeiviai žmonėmis greičiausiai nusitaiko ir į moteris, kurios keliauja vienos, ir į moteris, kurios keliauja su vaikais“, – sakė M. Molnarova.

Scanpix nuotr.

Slovakijoje esančioje pabėgėlių stovykloje dirbantis Sergejus Savinas sakė, kad kartais padėti siūlosi nedorų kėslų turintys žmonės.

„Pavyzdžiui, buvo vyras, kuris norėjo tik vienos moters ir keturių vaikų. Liepiau jam dingti. Mes negalime taip elgtis“, – sakė jis.

Kilus susirūpinimui dėl prekybos žmonėmis, Lenkijos vyriausybė pateikė pataisas naujai priimtam įstatymo projektui. Jame išdėstyti Lenkijos atsakai į pabėgėlių krizę – minimali bausmė už prekybą žmonėmis padidinta nuo trejų iki dešimties metų, o maksimali, numatyta už seksualinę prekybą vaikais, – nuo dešimties iki 25 metų.

Lenkijos vidaus reikalų ministras Maciejus Wasikas aiškino: „Norime siųsti aiškią žinutę nusikaltėliams, kurie bando išnaudoti pabėgėlių tragedijas“.

Jungtinių Tautų agentūra „Unicef“ pareiškė, kad nors Lenkijos vyriausybės sprendimas visiškai atverti sieną Ukrainos pabėgėliams yra sveikintinas, bet kelia iššūkių vaikų apsaugos srityje.

GALERIJA

  • Chaosas Ukrainos pasienyje: dingsta vaikai, fiksuojama prekyba žmonėmis
  • Chaosas Ukrainos pasienyje: dingsta vaikai, fiksuojama prekyba žmonėmis
Scanpix nuotr.
Gairės: karas Ukrainoje, Ukraina, Ukrainos pabėgėliai, prekyba žmonėmis, Išnaudojimas, dingo vaikai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS