Civilių drama Izraelyje: gyvybę ir mirtį skiria viena minutė | kl.lt

CIVILIŲ DRAMA IZRAELYJE: GYVYBĘ IR MIRTĮ SKIRIA VIENA MINUTĖ

Didžiausia per pastaruosius septynerius metus įtampa Izraelyje neslūgsta. Ką reiškia gyventi žinant, kad šis ilgalaikis konfliktas bet kurią akimirką gali pasiekti tavo namus ir tikimybė žūti – toli gražu ne teorinė?

Smurto pliūpsniai

Naujausia įtampa kilo dėl prieš savaitę vykusių neramumų Al Aksos mečetės komplekse Jeruzalėje, kurį tiek musulmonai, tiek žydai laiko šventu. Neramumus pakurstė Izraelio teismo sprendimas, kad kelios palestiniečių šeimos turi būti iškeldintos iš Rytų Jeruzalės rajono Šeich Džaros. Siekiant palaikyti Jeruzalėje protestuojančius arabus, iš Gazos Ruožo, kontroliuojamo islamistų judėjimo "Hamas", į Izraelį pasipylė raketos.

Pasak Izraelio kariuomenės, per tris pirmąsias įtampos dienas "Hamas" į Izraelį paleido daugiau nei 1 750 raketų. Apie 350 šių raketų nepasiekė žydų valstybės teritorijos, o dar šimtus numušė Izraelio gynybinė sistema "Iron Dome".

Izraelio gynybos pajėgos savo ruožtu smogė daugiau nei 600 taikinių Gazos Ruože. Iki penktadienio čia žuvo 100 palestiniečių, dar pusšimtis nukentėjo. Per raketų atakas iš palestiniečių anklavo žuvo mažiausiai septyni izraeliečiai.

Aukų skaičių kontrastas susijęs su "Hamas" taktika civilius gyventojus renkantis skydu. Islamistų kariniai objektai, ginkluotės sandėliai įrengiami civiliniuose kompleksuose, pvz., vaikų darželiuose ar gyvenamuosiuose namuose. Siekdami padaryti kuo mažiau žalos paprastiems gyventojams, Izraelio kariuomenė įspėja apie gresiančią ataką.

Įkandin žydų miestų "Hamas" pradėjo atakuoti ir oro uostus. Ketvirtadienį didelė raketa nuskriejo Ramono oro uosto, esančio netoli Eilato, link. Kilus pavojui Tel Avivo Ben Guriono oro uostui, būtent į Ramoną buvo nukreipti keleiviniai lėktuvai. Nors raketa nepasiekė tikslo, ji virš Izraelio teritorijos skriejo apie 250 km ir gali būti toliausiai nuskriejusi raketa, kurią kada nors yra paleidę "Hamas" kovotojai.

Jau geriau dabar kiek ilgiau, bet kad paskui viskas iš tikrųjų baigtųsi visam laikui.

Gyvybės kaina

Daugiau kaip du dešimtmečius kone kasdien Izraelio pietūs iš Gazos ruožo atakuojami raketomis arba balionais su degiuoju skysčiu. Tačiau šiomis dienomis raketos pasiekė net šalies vidurio miestus. Taip pat ir mišriuosius, kuriose gyvena ne tik žydai, bet ir Izraelio arabai. Šimtai raketų skrieja į Tel Avivą, gyventojai nuolat bėga į slėptuves.

Nuo akimirkos, kai Izraelio priešaketinės gynybos sistemos aptinka raketą ir nuaidi pavojaus sirena, raketa Tel Avivą pasiekia per minutę, o arčiau Gazos ruožą esančius miestus – dar greičiau. Būtent tiek laiko turi ir gyventojai, kad nusigautų į slėptuvę.

Sirenos aidi ir dienos viduryje, ir giliai naktį. Tel Avivo gyventojai pasakojo kaskart bent po pusvalandį praleisdavę slėptuvėse. Jei daugiabučiuose jų nėra, gyventojai turi likti laiptinėse – tai daug saugiau nei butuose.

"Kai kas turi įsirengę papildomai apsaugotus kambarius – mamadus. Juose – tvirtesnės langų, durų konstrukcijos. Jame paprastai yra vienos durys ir langas – būtinai skirtingose sienose. Tačiau mes neturime mamado. Skubame į koridorių. Per minutę turime susiruošti ir patys, ir vaikai – aš jų turiu penkis", – sakojo Tel Avive gyvenanti Tatjana Liberman.

Šiomis dienomis nevyksta pamokos mokyklose, tačiau žmonės eina į darbą, dirba kavinės, parduotuvės. "Mūsų žmonės renkasi gyvenimą. Po nakties, kai sėdėjai slėptuvėje, išaušta rytas, eini į kavinę, susitinki su drauge, juokauji, kas bus, jei staiga sukauks sirena", – sako moteris.

Kaip reaguoja vaikai? "Mano devynmetei sunkiausia – ji bijo eiti pas draugę, nors anksčiau nuolat sakydavo, kad nori pas ją apsigyventi. Tačiau dabar turi susirinkusi lauknešėlį, kurį nešasi į slėptuvę: vandens, obuolį. Mažesni vaikai iš pradžių verkė išgirdę sireną, tačiau jau spėjo įprasti. Kad ir kaip būtų liūdna", – pasakoja T.Liberman.

Įpiršta neapykanta

"Tai karas", – sako Jeruzalės priemiestyje gyvenanti rašytoja Dina Rubina. "Septynerius santykinės ramybės metus jie išnaudojo ginkluotei sukaupti", – Gazos ruože gyvenančius palestiniečius ji vadina prešais.

Anot moters, skaudžiausia, kad teroristai agitacija ar provokacijomis įžiebė neapykantą tarp Izraelio arabų ir žydų, gyvenančių visai šalia, tuose pačiuose miestuose. Arabiškų gyvenviečių apsuptame Karmelio mieste smurtas prasiveržė visai netikėtai: įtūžę arabų jaunuoliai nusiaubė populiarų žydų restoraną, kurio savininkas laikytas idealios tolerancijos pavyzdžiu – rėmė socialinius ir kultūrinius abi bendruomenes vienijančius projektus.

Vietos valdžios atstovai santūriai komentuoja situaciją, kaltindami dėl pandemijos tvyrojusią įtampą, kilusius ekonominius nesklandumus. Teisėsaugos struktūrose – kitoks požiūris, todėl mieste dieną sustiprintas patruliavimas, o vakare jo prieigose budinti policija į miestą įleidžia tik čia dirbančius ar gyvenančius asmenis.

"Tai Izraelio piliečiai arabai, kurie turi lygias teises kaip ir žydų tautybės izraeliečiai: gali studijuoti, gauti pašalpas, dalyvauti politinių partijų veikloje, yra renkami į Knesetą. Tai sukrėtė visuomenę. Degė sinagogos, automobiliai, vaikų darželiai", – sako D.Rubina, pabrėždama, kad savo teises Izraelio arabai visada ypač brangino.

Ką daryti, kad mišriuose miestuose neįsižiebtų dar didesni konfliktai? "Jei policija nepajėgi užkardyti, tuomet reikia įvesti armiją. Vienintelė jėga, kurios jie bijo, – gerai apmokyti Izraelio kariai", – įsitkinusi menininkė.

Pasivijo mirtis

55 km į pietus nuo Tel Avivo esantis 145 tūkst. gyventojų Aškelono miestas prie Viduržemio jūros – pačiame pasienyje su Gazos ruožu. Kai nuaidi pavojaus sirena, jo gyventojai skuba į slėptuves: turi 20–30 sek., kol pasiektų raketa. Per dvi pirmąsias įtampos dienas iš 900 raketų iš Gazos teritorijos paleistų raketų į Aškeloną buvo nukreipta 270. Laimė, Izraelio priešraketinės gynybos sistema "Geležinis kupolas" gina patikimai.

Namas adresu Malchei Israel g. 22, kur apsilankė užsienio žurnalistai, atrodytų gana jaukus. Tvarkingas kiemas su išpuoselėtais dekoratyviniais augalais, suderintos vazoninių gėlių kompozicijos. Tik stoge žiojėjanti skylė ir sudarkytas fasadas – ką tik praūžusios atakos paliktos žaizdos.

Būtent čia antradienio popietę pataikė raketą, nusinešusi 32 metų Sahumios Santosh gyvybę ir sunkiai sužeidusi jos prižiūrimą žydę senjorę. S.Santosh prieš keletą metų į Izraelį atvyko iš Indijos – manė dirbdama slaugytoja čia rasianti geresnį gyvenimą, tačiau rado mirtį. Jos prižiūrėtai senolei likimas lėmė antrą kartą dėl terorizmu atskiestos didžiosios politikos išgyventi siaubingą akistatą su mirtimi: pirmoji buvo per holokaustą. Kai raketa pataikė į jų namą, S.Santosh kaip tik vaizdo ryšiu kalbėjo su Indijoje gyvenančiu vyru.

Prie namo pasitinkanti Shirley paraudusiomis nuo ašarų akimis nuolat stebi mobilųjį telefoną, į kurį vis atkeliauja pranešimai su naujienomis. Sahumia buvo jos brolio žmona. "Mano broliui labai labai blogai", – sako Shirley, tačiau iš balso galima suprasti, kad jai pačiai – ne ką geriau. Sukaupusi drąsą moteris atsiliepia telefonu: brolienės giminaitis iš Indijos nori pasitikslinti, ar gandai apie Sahumios žūtį pagrįsti. Tragišką žinią palydi fone nesibaigiantis raketų griausmas.

Geriau ilgiau, bet iki galo

Vos 14 km nuo Gazos ruožo esančio Aškelono ir gretimų kibucų gyventojai visada būna pirmieji "Hamas" raketų kelyje, o kai teroristai apšaudo visą šalį, jiems tenka daugiausia ugnies. Ne išimtis ir pastaroji konflikto eskalacija.

Raketų gausmas čia netyla nei dieną, nei naktį. Kai kurie miestiečiai pasirūpino mamadais, kad eilinį kartą nuaidėjus sirenai nereikėtų bėgti į miesto slėptuvę. Kai kas mamaduose tiesiog įsirengė miegamuosius. Vis dėlto toks patogumas, o ir išgyvenimo klausimas labai susijęs ir su finansinėmis galimybėmis: savo namuose slėptuvę turi tik kas ketvirtas aškelonietis.

"Vaikams sunkiausia", – sako Aškelono meras Tomeris Glamas. Dėl nuolatinių sirenų jie nebegali jaustis saugūs, negali ramiai miegoti.

Trečiadienį į vietos Barzilai ligoninę atgabenti trys jauni kariai. Jų automobiliui tapus iš Gazos paleistos prieštankinės raketos taikiniu, vienas ekipažo karys žuvo iškart. Greitosios pagalbos skyriaus vadovas Johnas Rieckas šykšti žodžių. "Sunki trauma, – ištaria. – Ne tik psichiškai, bet ir fiziškai. Ir lemtinga dviem iš trijų. Negaliu atskleisti daugiau detalių, nespėjome informuoti šeimų", – sako medikas. 30-metis britas Aškelone tik treji metai, bet matė ir patyrė daug.

Kasdienybė: Aškelonas gyvena nesibaigiančios įtampos sąlygomis, o islamistų nuolat rengiamų atakų padarinių galima išvysti kiekviename žingsnyje.

Pirmiausia buvo pandemija: gyvenime egzistavo tik darbas ir miegas. Kas rytą pabusdavo su mintimi, kad turi grįžti į karo lauką. Pandemija atslūgo, tačiau beveik be atokvėpio užvirė tikras karas.

Kaip gydytojai kovoja su emocine įtampa, kas suteikia psichologinę paramą? "Taip, viskis, – juokauja J.Rieckas, tačiau jo atsakyme esama ir tiesos. Kad ir kaip gerai Izraelis rūpintųsi karine savo sienų apsauga, jis nėra labai gerai pasirengęs apsaugoti psichinę sveikatą stovinčių priešakinėse fronto linijose, dirbančių ligoninėse. "Deja, mes darome nepakankamai", – "Der Standart" cituoja J.Riecką.

Prasidėjus naujausiam įtampos periodui, į miesto ligonines atgabenta šimtai žmonių. Daugumą – su streso padariniais: sušlubavo širdis, spaudžia krūtinę, svaigsta galva. Pirmiausia, žinoma, išsiaiškinama, ar žmogus nėra patyręs širdies smūgio ar panašiai, nes dėl pastarųjų dienų streso širdies priepuolius gali ištikti žmones, sergančius lėtinėmis ligomis. O jų Aškelono gyventojams nestinga: juk visi gyvena jausdami nuolatinę įtampą, patiria lėtinį stresą.

Panašu, kad nauja įtampos banga Aškelone baigsis negreit. Trečiadienio popietę Palestinos išlaisvinimo liaudies frontas įspėjo, kad bus vykdomos "masinės, tikslinės atakos prieš Aškeloną". Viskas priklausys nuo tenykščių žmonių: ar jie bėgs, ar liks ir mirs.

Miesto meras T.Glamas neslepia: jis nenori, kad naujausia eskalacija kuo greičiau pasibaigtų. "Jau geriau dabar kiek ilgiau, bet kad paskui viskas iš tikrųjų baigtųsi visam laikui", – sako jis.

GALERIJA

  • Civilių drama Izraelyje: gyvybę ir mirtį skiria viena minutė
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Senis

Blogis gauna blogi

o

visa pe kla uzkure sionjahu zmogenas su mosaknysliais kisdami savo snipus i teritorijas kaip ukraina su savo iremintais zelenskiais navalnais cihuinovskom ir kt korporaciju finansuojamom grupem ir prisidirbo kad zyda s zydui tapo priesais ir patys save naikina vardan pasaulines gegemonijos kas valdys planeta ? ogi ne tie kurie 2000m mulkino zmones nukryziuodami Kristu ir dar vaidina nuskriaustus juk Hitleris zude uz zydo Rokfelerio gautus pinigus ir kara pradejo butent masonai jo rankomis sia ndien vyksta panasus politprocesas kitu valdziu rankomis ir ju iremintu asmenybiu kuriu kolka s neminesiu laikas parodys ir bus visi isa iskinti ir stos pries teisma ;;;;;;;

Taigi

Žuvo keli žydai Kilo didelės raudos. Reikalaujama pasaulio užuojautos. Nuo žydų rankos žuvo šimtai arabų - taip ir turi būti. Jie neverti užuojautos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS