D. Trumpas paragino JAV respublikonus atsiriboti nuo jį sukritikavusio M. McConnello | kl.lt

D. TRUMPAS PARAGINO JAV RESPUBLIKONUS ATSIRIBOTI NUO JĮ SUKRITIKAVUSIO M. MCCONNELLO

Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) antradienį paragino respublikonų senatorius pašalinti Mitchą McConnellą (Mičą Makonelą) iš Senato respublikonų mažumos lyderio posto, šiam išsakius aštrios kritikos buvusiam JAV prezidentui po jo apkaltos teismo Kongreso aukštuosiuose rūmuose.

Šį raginimą D. Trumpas išsakė savo išsamiausiuose komentaruose politiniais klausimais nuo sausio 20-osios, kai paliko prezidento pareigas.   

Jis taip pat prisiėmė nuopelnus už kai kuriuos respublikonų laimėjimus lapkričio 3-iąją vykusiuose rinkimuose ir pagrasino panaudoti savo įtaką prieš jo nepalaikysiančius partijos kandidatus.

„Respublikonų partija gali niekada nebebūti gerbiama ar stipri, jei prie jos vairo stovės tokie politiniai „lyderiai“ kaip senatorius Mitchas McConnellas“, – išplatintame pareiškime nurodė D. Trumpas.

„Mitchas yra rūstus, paniuręs ir nesišypsantis politinis intrigantas, ir jei respublikonų senatoriai liks su juo, jie nebelaimės“, – teigė jis. 

Mitchas yra rūstus, paniuręs ir nesišypsantis politinis intrigantas, ir jei respublikonų senatoriai liks su juo, jie nebelaimės.

Trumpas gailisi dėl paramos

D. Trumpas šiuos komentarus paskelbė M. McConnellui šeštadienį pareiškus, kad nors jis balsavo už eksprezidento išteisinimą per jo apkaltos teismą Senate, buvęs valstybės vadovas yra „praktiškai ir morališkai atsakingas“ už jo šalininkų įsiveržimą į JAV Kapitolijų sausio 6 dieną.

Per apkaltos teismą be visų 50 už D. Trumpo pripažinimą kaltu balsavusių Senato demokratų, šią poziciją palaikė ir septyni respublikonų senatoriai, tačiau jų balsų nepakako eksprezidentui nuteisti. Kad D. Trumpas būtų pripažintas kaltu, už tai turėjo balsuoti bent du trečdaliai senatorių 100 vietų Senate.

Po šio balsavimo M. McConnellas atvirai apkaltino D. Trumpą išprovokavus Kapitolijaus šturmą, per kurį žuvo penki žmonės, o įniršusi eksprezidento šalininkų minia nusiaubė JAV Kongreso buveinę.

D. Trumpo veiksmus prieš Kapitolijaus šturmą, įskaitant jo kalbą per mitingą šalia Baltųjų rūmų, kurioje jis paragino savo šalininkus žygiuoti į Kongresą, M. McConnellas pavadino „gėdingu pareigų nevykdymu“.

„Tie nusikaltėliai nešė jo plakatus, buvo iškėlę jo vėliavas ir savo šūkiais deklaravo savo lojalumą jam“, – kalbėjo senatorius.

Tačiau D. Trumpas pareiškė, kad dėl šio sukto įstatymų leidėjo veterano, kuris ketverius metus kaip daugumos lyderis užtikrino Senato palaikymą respublikonų prezidentui, kaltės partija prarado Kongreso aukštųjų rūmų kontrolę. 

Eksprezidentas prisiėmė sau nuopelnus už paties M. McConnello pergalę rinkimuose. 78 metų politikas, senatoriaus postą užimantis nuo 1984-ųjų, pernai lapkritį buvo išrinktas į Senatą dar vienai šešerių metų kadencijai. Jis atstovauja Kentukio valstijai. 

„Apgailestauju tik dėl vieno dalyko – M. McConnellas „maldavo“, kad per 2020 metų rinkimus prieš šaunius Kentukio žmones pareikščiau jam tvirtą paramą, ir aš ją suteikiau“, – sakė D. Trumpas. 

„Be mano palaikymo M. McConnellas būtų pralaimėjęs – ir smarkiai“, – pridūrė jis.  

Eksprezidentas taip pat kaltino M. McConnellą dėl partijos nesėkmės sausio 5 dieną Džordžijoje vykusiame antrajame rinkimų į Kongreso aukštuosius rūmus ture, kai respublikonai prarado dvi vietas Senate. 

Tuo metu daugelis analitikų dėl nesėkmės Džordžijoje kaltina patį D. Trumpą ir jo atkaklų nenorą pripažinti Joe Bideno (Džo Baideno) pergalės lapkričio 3-iosios rinkimuose, skelbiant jokiais įrodymais nepagrįstus kaltinimus dėl tariamai suklastotų balsavimo rezultatų.   

Anot M. McConnello ir demokratų, būtent šie D. Trumpo kaltinimai išprovokavo beprecedentį Kapitolijaus šturmą sausio 6 dieną.

D. Trumpas paleido dar vieną asmeniškos kritikos strėlę į M. McConnello žmoną – Taivane gimusią Elaine Chow (Elein Čau), dirbusia susisiekimo sekretore buvusio prezidento administracijoje, bet atsistatydinusią protesto vardan po sausio 6-osios atakos prieš Kapitolijų.

„McConnellas visiškai nėra patikimas Kinijos klausimu dėl savo šeimos reikšmingų verslo interesų Kinijoje“, – rašė D. Trumpas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS