Daugybė pasaulio šalių surengė savo piliečių ir ambasadų darbuotojų evakuaciją iš Sudano | kl.lt

DAUGYBĖ PASAULIO ŠALIŲ SURENGĖ SAVO PILIEČIŲ IR AMBASADŲ DARBUOTOJŲ EVAKUACIJĄ IŠ SUDANO

  • 1

Tęsiantis kovoms Sudane buvo surengtos kelios užsienio šalių evakuacijos operacijos, kurių metu sausumos keliais, oru ir jūra buvo gelbėjami jų piliečiai ar ambasadų darbuotojai.

Sostinės Chartumo pagrindiniame oro uoste, kurį šiuo metu kontroliuoja sukarintos greitosios paramos pajėgos (RSF), prasidėjo intensyvūs susirėmimai.

Kai kurie žmonės yra evakuojami iš Port Sudano uosto esančio prie Raudonosios jūros, nutolusio nuo Sudano sostinės per 850 km.

Toliau apžvelgiama, ką įvairios šalys daro sekmadienį, kad pargabentų įstrigusius piliečius į saugią vietą.

Saudo Arabija

Saudo Arabija šeštadienį surengė pirmąją sėkmingą evakuaciją – iš Port Sudano jūrų pajėgos išvežė daugiau kaip 150 žmonių, įskaitant užsienio diplomatus ir pareigūnus.

Rijadas paskelbė, kad sėkmingai ir saugiai grįžo 91 Saudo Arabijos pilietis ir maždaug 66 piliečiai iš 12 kitų šalių – Kuveito, Kataro, Jungtinių Arabų Emyratų, Egipto, Tuniso, Pakistano, Indijos, Bulgarijos, Bangladešo, Filipinų, Kanados ir Burkina Faso.

JAV

JAV kariuomenė sekmadienį išsiuntė tris sraigtasparnius „Chinook“ tam, kad iš Chartumo evakuotų JAV ambasados darbuotojus.

Daugiau nei 100 JAV karių dalyvavo gelbėjimo operacijoje.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) sakė, kad nurodė evakuoti darbuotojus ir jų šeimos narius dėl, jo žodžiais tariant, rimtos ir didėjančios grėsmės saugumui vykstant kovoms, per kurias jau žuvo šimtai žmonių ir tūkstančiai buvo sužeisti.

Spėjama, kad šalyje vis dar yra likę keli tūkstančiai JAV piliečių, įskaitant ir dvigubą pilietybę turinčius asmenis.

Prancūzija

Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos pareigūnas sekmadienį pranešė, kad po sudėtingos gelbėjimo operacijos iš Sudano buvo evakuota apie 100 įvairių tautybių žmonių.

Pareigūnas, kalbėdamas su anonimiškumo sąlyga, žurnalistams sakė, kad sekmadienio vakarą turėtų pakilti dar vienas lėktuvas su 100 žmonių, taip pat skrendančių į Džibutį. Jis taip pat nurodė, kad evakuacijos metu buvo kirsta fronto linija aplink Sudano sostinę Chartumą.

Jungtinė Karalystė

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) sekmadienį pranešė, kad Jungtinės Karalystės kariuomenė iš Sudano evakavo JK ambasados darbuotojus ir jų šeimas.

„Jungtinės Karalystės ginkluotosios pajėgos užbaigė sudėtingą ir greitą britų diplomatų ir jų šeimų evakuaciją iš Sudano, smarkiai sustiprėjus smurtui ir grėsmėms ambasados darbuotojams“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė R. Sunakas.

Turkija

Sekmadienio rytą Ankara pradėjo operacijas ir iš dviejų Chartumo rajonų ir pietinio Vat Medanio miesto sausumos keliais išvežė kai kuriuos iš maždaug 600 savo piliečių.

Turkijos ambasada Sudane praneša, kad po sprogimų mečetėje, kuri buvo numatyta kaip susitikimo vieta, buvo pasirinkta nauja paėmimo vieta.

Europos Sąjunga, Vokietija, Italija, Graikija, Nyderlandai

Penktadienį Europos Sąjunga pareiškė, kad bando koordinuoti operaciją, kurios metu iš Sudano būtų kuo greičiau evakuoti jos civiliai gyventojai. Septynios ES valstybės narės turi misijas šioje šalyje.

Pasak Italijos naujienų agentūros, sekmadienį šalis paskelbė, kad bandys evakuoti savo piliečius ir šiuo metu pagal savo galimybes koordinuoja gelbėjimo darbus.

Nyderlandų užsienio reikalų ministerija pranešė, kad prisideda prie tarptautinės evakuacijos operacijos. Šalies užsienio reikalų ministras Wopke Hoekstra (Vopkė Hukstra) nurodė, kad komandos „dės visas pastangas kad kuo greičiau ir saugiau paimtų Nyderlandų piliečius“.

Vokietija pradėjo evakuoti savo piliečius iš Sudano, sekmadienį socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė Gynybos ir Užsienio reikalų ministerijos.

„Mūsų tikslas – evakuoti kuo daugiau (Vokietijos) piliečių iš Chartumo esant tokiai pavojingai padėčiai Sudane. Pagal savo galimybes taip pat skraidinsime ES ir kitų šalių piliečius“, – nurodė Vokietijos ministerijos.

Graikijos užsienio reikalų ministras Nikas Dendijas (Nikos Dendias) sekmadienį pranešė, kad šalies premjeras Kiriakas Micotakis (Kyriakos Mitsotakis) nurodė perkelti oro pajėgų lėktuvus ir karius į Egiptą, kad šie prisidėtų prie galimos Graikijos ir Kipro piliečių gelbėjimo iš Sudano operacijos.

Jordanija, Irakas, Libanas, Libija

Jordanijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Sinanas Majali (Sinanas Majalis) šeštadienį pranešė, kad Amanas pradėjo maždaug 300 Jordanijos piliečių evakuaciją, ir pridūrė, nuolat tariasi su Jungtiniais Arabų Emyratais ir Saudo Arabija.

Irako užsienio reikalų ministerijos atstovas Ahmedas al-Sahhafas (Ahmedas Sahafas) teigė, kad šalies ambasados darbuotojai šeštadienį išvyko iš Chartumo, o sekmadienį 14 piliečių sėkmingai pasiekė Port Sudaną.

Libanas nurodė, kad 60 piliečių taip pat išvyko iš Chartumo sausumos keliais ir yra visiškai saugūs prieš planuojamą jų evakuaciją jūra.

Libijos ambasada Chartume penktadienį pranešė, kad iš šio miesto evakavo 83 Libijos piliečius ir nugabeno juos į Port Sudaną.

Kinija, Japonija, Pietų Korėja, Indonezija

Evakuacijai ruošiasi ir kitos užsienio šalys – Pietų Korėja ir Japonija, kurios dislokavo savo pajėgas netoliese esančiose šalyse.

Sudano kariuomenė pranešė, kad taip pat stengiasi suderinti veiksmus, kuriais siekiama evakuoti Kinijos diplomatus.

Indonezija pareiškė, kad 43 jos piliečiai slepiasi ambasados komplekse Chartume.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

afrika

ir ne tik ja, reiktu visiskai izuoliuot nuo pasaulio

SUSIJUSIOS NAUJIENOS