Du stiprūs žemės drebėjimai supurtė Pietų Filipinus | kl.lt

DU STIPRŪS ŽEMĖS DREBĖJIMAI SUPURTĖ PIETŲ FILIPINUS

  • 0

Filipinų pietuose antradienį įvyko du stiprūs žemės drebėjimai, kurių antrasis apgadino pastatus ir privertė iš namų evakuoti šimtus kaimo gyventojų, pranešė pareigūnai.

6 balų žemės drebėjimas įvyko maždaug 14 val. vietos (8 val. Lietuvos) laiku kalnuotoje Davao de Oro provincijoje Mindanao saloje, pranešė JAV geologijos tarnyba USGS.

Vietos pareigūnai teigė, kad pranešimų apie aukas ar didelę žalą negauta.

Tačiau beveik po trijų valandų kaimyninėje Naujojo Bataano savivaldybėje įvyko silpnesnis 5,6 balo žemės drebėjimas, po kurio sugriuvo keli namai.

Naujojo Bataano stichinių nelaimių agentūros pareigūnė Lynne Dollolasa (Lin Dololasa) sakė, kad beveik 300 žmonių buvo priversti palikti savo namus Andapo kaime, kur „sugriuvo daug namų“.

Apie 100 žmonių, buvusių prekybos centre Tagumo mieste, gretimoje Šiaurės Davao provincijoje, bėgdami iš pastato, nukentėjo nuo krintančių stiklų ir plokščių, sakė provincijos informacijos pareigūnas Jay Suaybaguio (Džėjus Suaibagujo).

„Buvau trečiame aukšte ir pirkau kanceliarines prekes, kai staiga įvyko žemės drebėjimas“, – naujienų agentūrai AFP pasakojo J. Suaybaguio.

„Kai pasiekėme pirmąjį aukštą, pamatėme sudaužytus vyno ir padažų butelius. Šviesa užgeso, bet įsijungė avarinės šviesos, kurios padėjo mums rasti kelią“, – sakė jis.

Šiaurės Davao nelaimių agentūros „Facebook“ puslapyje paskelbtose nuotraukose, kurias agentūra priskyrė „žemės drebėjimo incidentų serijai“, matyti lubų nuolaužos kitame Tagumo prekybos centre.

Šiaurės Davao vyriausybė antradienį ir trečiadienį sustabdė darbą ir pamokas, kad būtų galima patikrinti viešuosius pastatus ir infrastruktūrą, siekiant užtikrinti visuomenės saugumą.

„Ugnies žiedas“

Pirmasis Žemės drebėjimas truko apie 30 sekundžių, o po jo sekė pakartotiniai smūgiai, sakė Tagumo miesto, esančio maždaug už 40 km nuo Maragusano, policijos kapralė Stephanie Clemen (Stefani Klemen).

„Mes iš karto palindome po savo stalais, o kai žemė nustojo drebėti, iškart išėjome į lauką, – AFP sakė S. Clemen. – Vis dar esame lauke, nes ką tik įvyko vidutinio stiprumo pakartotinis smūgis.“

Nors žemės drebėjimas nieko nesugriovė, S. Clemen sakė, kad jis buvo pakankamai stiprus, kad „sukeltų baimę“.

Filipinuose, esančiuose Ramiojo vandenyno „ugnies žiede“ – intensyvaus seisminio ir vulkaninio aktyvumo lanke, kuris tęsiasi nuo Japonijos per Pietryčių Aziją ir visą Ramiojo vandenyno baseiną, – žemės drebėjimai yra dažnas reiškinys.

Dauguma jų yra per silpni, kad žmonės juos pajustų, tačiau stiprūs ir griaunantys žemės drebėjimai kyla atsitiktinai, o technologijų, leidžiančių nuspėti, kada ir kur jie įvyks, nėra.

Šalies civilinės saugos tarnyba reguliariai rengia pratybas, imituojančias žemės drebėjimų scenarijus palei aktyvias lūžio linijas.

Pastarąjį kartą stiprus žemės drebėjimas įvyko spalį šiaurinėje Filipinų dalyje.

6,4 balo žemės drebėjimas įvyko Abros provincijos Doloreso kalnų miestelyje. Jis sužeidė kelis žmones, apgadino pastatus ir nutraukė elektros energijos tiekimą didžiojoje regiono dalyje.

Praėjusių metų liepą 7 balų žemės drebėjimas kalnuotoje Abros provincijoje sukėlė žemės nuošliaužas ir įtrūkimus. Tąkart stichija pareikalavo 11 gyvybių, keli šimtai žmonių buvo sužeisti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS