Eidamas 80-us metus mirė britų režisierius M. Aptedas | kl.lt

EIDAMAS 80-US METUS MIRĖ BRITŲ REŽISIERIUS M. APTEDAS

Britų režisierius Michaelas Aptedas (Maiklas Aptedas), geriausiai žinomas dėl kelis dešimtmečius kurto televizijos  dokumentinio projekto „Up“ ir 1999 metais pasirodžiusio „Bondiados“ filmo „Viso pasaulio negana“ (The World Is Not Enough), mirė penktadienį, eidamas 80-us metus, pranešė kino pramonės grupė.

M. Aptedas režisavo ir daugybę kitų puikių filmų, įskaitant 1980 metais pasirodžiusį filmą „Angliakasio dukra“ (Coal Miner's Daughter) ir 1988 metų juostą „Gorilos rūke“ (Gorillas in the Mist).

Visgi režisierių labiausiai išgarsino novatoriška dokumentinių filmų serija „Up“. Per šį projektą buvo stebimas 14 Britanijos gyventojų iš skirtingų socialinių aplinkų gyvenimas. Dalyviai buvo atrinkti 1964-aisiais, kai kiekvienam iš jų buvo septyneri.

Kas septynerius metus buvo išleidžiama po vieną šio projekto filmą; dalyvių gyvenimas buvo stebimas iki 2019 metų, kol jiems sukako 63-eji. Visa serialo kūrimo trukmė buvo 56 metai.

„Šiandien širdyje labai sunku, nes gedime gerbiamo režisieriaus, ilgamečio Amerikos režisierių gildijos (DGA) vadovo ir mano draugo Michaelo Aptedo“, – kalbėjo DGA prezidentas Thomas Schlamme'as (Tomas Šlamas).

„Jo palikimas liks amžiams įaustas į kino audinį“, – sakoma T. Schlamme'o pareiškime, kuriame jis pabrėžė M. Aptedo novatoriškumą, „tvirtą būdą ir kandų sąmojį“.

Jungtinės Karalystės televizijos ITV, transliavusios serialą „Up“, vadovas Kevinas Lygo (Kevinas Laigo) pareiškė, kad kanalas labai liūdi dėl šio kūrėjo netekties.

„Serialas „Up“ pademonstravo geriausias ambicingai įgyvendintas televizijos galimybes, tapo visuomenės veidrodžiu, linksmino žiūrovus, kartu leisdamas sužinoti daugiau apie žmonių gyvenimus“, – sakoma pranešime.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS