ES perspėja: dėl Rusijos vykdomos Ukrainos grūdų blokados badu gali mirti tūkstančiai žmonių | kl.lt

ES PERSPĖJA: DĖL RUSIJOS VYKDOMOS UKRAINOS GRŪDŲ BLOKADOS BADU GALI MIRTI TŪKSTANČIAI ŽMONIŲ

Rusijos vykdoma Ukrainos uostų blokada kelia grėsmę grūdų tiekimui dešimtims tūkstančių bado pažeidžiamų žmonių ir turi būti nutraukta, pirmadienį perspėjo Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

„Tai gyvybės ir mirties klausimas daugeliui žmonių. Todėl Rusija turi panaikinti blokadą ir leisti eksportuoti Ukrainos grūdus“, – žurnalistams sakė J. Borrellis.

Trečiadienį Stambule Rusijos ir Ukrainos derybininkai susitiks su Jungtinių Tautų (JT) ir Turkijos diplomatais, kad aptartų galimą susitarimą nutraukti kelis mėnesius trunkančią Ukrainos uostų blokadą. Rusija vasarį įsiveržė į Ukrainą ir užėmė kai kuriuos Juodosios jūros uostus bei subombardavo kitus, įskaitant pagrindinį grūdų eksporto uostą Odesos mieste. Ukraina taip pat užminavo kai kurių savo uostų prieigas, kad apsaugotų juos nuo Rusijos puolimo.

Tačiau Ukrainos ūkiai yra pagrindinis grūdų šaltinis pasaulinei rinkai, ypač Artimuosiuose Rytuose ir Afrikoje, kur maisto tiekimas yra labai ribotas. „Didžiausią nerimą kelia tai, kad daugelyje pasaulio šalių trūksta maisto, o maisto nėra, nes Rusija blokuoja Ukrainos grūdų eksportą“, – sakė J. Borrellis.

Jis kalbėjo atvykęs į Briuselyje vykusį ES užsienio reikalų ministrų susitikimą aptarti, kaip panaikinti sankcijų, kuriomis Rusija baudžiama už invaziją, režimo spragas. J. Borrellis sakė, kad Ukrainos sąjungininkės Europoje darys viską, ką gali, kad padėtų Kyjivui eksportuoti grūdus sausumos keliais ir Dunojumi, tačiau perspėjo, kad uostai yra svarbiausi. „Taigi, tikiuosi – ir manau, kad turiu vilties, jog šią savaitę pavyks pasiekti susitarimą dėl šio ir kitų Ukrainos uostų blokados panaikinimo“, – sakė jis, turėdamas galvoje Odesą. „Nuo šio susitarimo priklauso tūkstančių – daugiau nei tūkstančių – dešimčių tūkstančių žmonių gyvenimas, todėl tai nėra diplomatinis žaidimas“.

J. Borellis taip pat pareiškė, kad jei trečiadienio JT derybos žlugtų, Briuselis ir toliau kaltins Rusiją, kad naudoja bado grėsmę kaip „ginklą“ savo kare.

NATO narė Turkija, palaikanti pokalbius tiek su Rusija, tiek su Ukraina, vadovauja pastangoms atnaujinti grūdų tiekimą. Turkijos pareigūnai teigia, kad Juodojoje jūroje laukia 20 prekybinių laivų, kuriuos būtų galima greitai pakrauti ukrainietiškais grūdais. Tačiau Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas pabrėžė, kad Maskva dalyvaus susitikime su griežtų reikalavimų sąrašu, įskaitant teisę apieškoti laivus su grūdais, ar juose nėra ginklų. Ukraina turi savo saugumo garantijų reikalavimų sąrašą ir pabrėžia JT vaidmens svarbą tarpininkaujant deryboms.

Gairės: badas, Ukrainos grūdai, grūdų blokada, grūdai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS