ES ragina Gruziją greitai ir skaidriai ištirti susirėmimus Tbilisyje | kl.lt

ES RAGINA GRUZIJĄ GREITAI IR SKAIDRIAI IŠTIRTI SUSIRĖMIMUS TBILISYJE

  • 3

Europos Sąjunga penktadienį paragino Gruziją kaip įmanoma greičiau ištirti praėjusią savaitę Tbilisyje įvykusius protestuotojų ir policijos susirėmimus, per kuriuos nukentėjo 240 žmonių.

„Būtina atlikti skaidrų, greitą ir veiksmingą tyrimą“, – sakoma bendrame ES ambasadorių pareiškime, kurį išplatino Nyderlandų ambasada Gruzijoje.

Pareiškime pabrėžiama, kad turi būti ištirti tiek galimi atvejai, kai policija naudojo neproporcingą jėgą, tiek tokį atsaką išprovokavę demonstrantų raginimai imtis smurto veiksmų.

Ambasadoriai taip pat nurodė, kad tyrime būtinai turi dalyvauti Gruzijos žmogaus teisių kontrolierius.

„Raginame šalis pradėti dialogą ir siekti kompromiso“, – pareiškė jie.

Birželio 20 dieną Tbilisyje kilo audringi protestai, išprovokuoti Rusijos Valstybės Dūmos deputato Sergejaus Gavrilovo kreipimosi į Sakartvelo parlamentą iš pirmininko tribūnos. Tai buvo itin kontroversiškas žingsnis, turint galvoje po trumpo 2008 metų karo tarp Tbilisio ir Maskvos tvyrančią įtampą.

Antirusiškus šūkius skandavę demonstrantai mėgino šturmuoti parlamento rūmus, tačiau juos sustabdė saugumo pajėgos, panaudojusios ašarines dujas, vandens patrankas ir gumines kulkas.

Gruzijos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per šiuos susirėmimus buvo sužeista 240 žmonių, įskaitant 80 policininkų. Šalies Vidaus reikalų ministerija savo ruožtu pranešė, kad buvo sulaikyti 305 žmonės.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Kodėl

Gruzija? Kur dingo sakartvelas.

...

Ir kas bus kai bus konstatuotas lietuvių pėdsakas bandant pakartot Maidaną?.. :s

Jonas

Perversmas kaip ir Ukrainoje, organizuoja ir finansuoja JAV.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS