Estai sukūrė karui skirtą sauną: siųs į Ukrainą | kl.lt

ESTAI SUKŪRĖ KARUI SKIRTĄ SAUNĄ: SIŲS Į UKRAINĄ

  • 0

Ukrainoje tęsiantis Rusijos karinei agresijai, estams kilo mintis sukurti specialią fronto sąlygoms pritaikytą pirtį ant ratų. Ji net ir sudėtingomis aplinkybėmis leidžia kariams atsipalaiduoti ir atgauti jėgas. Tokios saunos bus siunčiamos į Ukrainą – tiesiai į priešakines fronto linijas.

„Kodėl paramai pasirinkta būtent sauna? Atsakymą į šį klausimą geriausiai žino suomiai. Dar Žiemos karo metu prieš Sovietų Sąjungą sauna buvo laikoma slaptuoju suomių ginklu. Nėra geresnės vietos už sauną nusiprausti ir pailsėti. Sauna taip pat pagreitina gijimo procesą, padeda išsaugoti sveikatą. Sauna išvalo mintis ir padeda pasirūpinti psichikos sveikata, o tai ypač svarbu karo metu“, – teigia viena iš karui skirtos saunos idėjos autorių Estijoje gyvenanti suomė Hannele Valkeeniemi.

Pasak Ukrainos fronte kariaujančio kario, slapyvardžiu Voha, karo baisybes, sprogimus jaučia kiekviena kario kūno ląstelė. „Tai be galo išvargina ne tik fiziškai, bet ir sukelia nežmonišką stresą. Kovojant su tokiu nuovargiu ir stresu sauna yra nepamainomas ginklas“, – teigia karys.

Organizatorių nuotr.

Už surinktą paramą saunas gamina ir į Ukrainą siunčia estų projekto „Saunas for Ukraine“ organizatoriai. Unikali idėja sukurti specialią karui skirtą sauną Estijoje gimė ruošiantis diskusijų pirtyje festivaliui „Nuoga tiesa“. Šis festivalis gegužės 10–11 d. vyks Tartu mieste, kuris šiemet yra Europos kultūros sostinė (kartu su Bad Išliu Austrijoje).

Festivalio dalyviai galės aplankyti dvylika skirtingų pirčių, įskaitant ir karo sąlygoms pritaikytą sauną, kuri vėliau bus pristatyta į Ukrainos fronto priešakines linijas. Skirtingose pirtyse bus galima išgirsti festivalio dalyvių diskusijų ir siūlomų sprendimų šio laikmečio problemoms spręsti.

Organizatorių nuotr.

Suomijos komanda žada nustebinti – atsiveš išlankstomą suomišką pirtį. Festivalio dalyviai galės išbandyti ir estišką dūminę pirtį. „Mėgautis tikra dūmine sauna galima tik ten, kur šiai saunai ir priklauso būti, – Estijoje“, – šmaikštauja dūminės saunos ekspertė Eda Veeroja.

Diskusijos pirtyje vyks konstruktyvaus dialogo forma anglų ir estų kalbomis. Šis festivalis – viena iš Europos kultūros sostinės „Tartu 2024” iniciatyvų.

GALERIJA

  • Estai sukūrė karui skirtą sauną: siųs į Ukrainą
  • Estai sukūrė karui skirtą sauną: siųs į Ukrainą
  • Estai sukūrė karui skirtą sauną: siųs į Ukrainą
  • Estai sukūrė karui skirtą sauną: siųs į Ukrainą
Organizatorių nuotr.
Gairės: sauna, Estija, karas Ukrainoje, siunta
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS