Estijoje – pirmasis užsikrėtimo koronavirusu atvejis | kl.lt

ESTIJOJE – PIRMASIS UŽSIKRĖTIMO KORONAVIRUSU ATVEJIS

Estija ketvirtadienį ryte pranešė, kad šalyje nustatytas pirmasis užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejis.

Socialinių reikalų ministras Tanelis Kiikas (Tanelis Kykas) sakė visuomeniniam transliuotojui ERR, kad „turimas omenyje Estijos gyventojas, nesantis jos pilietis“.

Pasak ministro, šis asmuo yra į Estiją neseniai iš Irano grįžęs šios šalies pilietis. Šiuo metu jis hospitalizuotas.

„Vėliau šiandien bus gauta papildomos informacijos apie šį atvejį“, – pažymėjo T. Kiikas.

Pasak ministro, minimas vyras neseniai sugrįžo į Estiją autobusu iš Rygos.

„Šiuo metu nustatomi autobuso keleiviai, su jais susisiekiama“, – aiškino A. Kiikas. Jis pridūrė kol kas negalintis pasakyti, kiek žmonių važiavo tuo autobusu arba turėjo kontaktų su užsikrėtusiuoju.

Iranas iki šiol yra užfiksavęs daugiau nei 140 užsikrėtimo koronavirusu atvejų; 22 šių pacientų mirė.

Tuo metu susisiekimo bendrovė „Lux Express“ vėliau ketvirtadienį nurodė perdavusi Sveikatos apsaugos departamentui duomenis apie 23 keleivius, važiavusius reisu iš Rygos kartu su užsikrėtusiu iraniečiu.

„Informaciją, kad kalbama apie mūsų keleivį, gavome ketvirtadienį 9 val. 30 min. (vietos ir Lietuvos laiku). Iškart sušaukėme krizių grupę, o ši susisiekė su Sveikatos apsaugos departamentu, su kuriuo bendradarbiaudami vykdome virtinę priemonių saugumui užtikrinti“, – sakė „Lux Express“ vykdomasis direktorius Janno Ritsbergas (Janas Ritsbergas).

„Lux Express“ duomenimis, užsikrėtęs asmuo važiavo autobusu, trečiadienį 14 val. išvykusiu iš Rygos ir 18 val. 30 min. atvažiavusiu į Taliną. Į šį reisą parduoti 24 bilietai.

Bendrovė informavo apie padėtį autobuso vairuotoją ir palydovą; jie buvo išleisti atostogų viruso inkubaciniam laikotarpiui. „Lux Express“ pažadėjo informuoti visus savo darbuotojus dėl tolesnių veiksmų.

„Minėto reiso autobusas buvo Taline buvo išvalytas ir 21 val. 30 min. išvažiavo į Sankt Peterburgą. Sveikatos apsaugos departamentas patikino, kad be viruso nešiotojo užsikrėsti autobuse mažai tikėtina, bet, nepaisant to, autobusas bus pašalintas iš eismo ir nuodugniai dezinfekuotas“, – pranešė įmonė.

Nemato būtinybės skelbti ekstremaliąją padėtį

Estijos sveikatos departamentas informavo, kad šalyje gyvenantis iranietis, kuriam Estijoje buvo diagnozuotas naujasis koronavirusas, juo užsikrėtė per komandiruotę į Iraną. 

Departamento generalinė direktorė Merike Jurilo (Merikė Jūrilo) taip pat pranešė, jog šiuo metu jos vadovaujama žinyba nemato būtinybės skelbti šalyje ekstremaliąją padėtį. 

Pasak M. Jurilo, užsikrėtęs vyriškis elgėsi teisingai – pajautęs nestiprų gerklės perštėjimą jis susisiekė su medikais, kurie jam diagnozavo koronavirusą.  

„Su visais asmenimis, buvusiais autobuse, kuriuo važiavo užsikrėtę vyras, susisiekta, jiems paaiškinta, kaip elgtis toliau“, – sakė departamento vadovė ir pridūrė, jog kol kas neturima duomenų, kad kas nors iš autobuso keleivių užsikrėtė naujuoju koronavirusu.   

„Dabar reikia išsiaiškinti, su kuo kontaktavo užsikrėtęs vyriškis, ir patikrinti tuos žmones“, – sakė M. Jurilo. 

Sveikatos departamento duomenimis, autobusu vyko 24 žmonės; visi jie bus stebimi 14 dienų – ligos inkubacinį laikotarpį. Šiems žmonėms rekomenduota šiuo laikotarpiu likti namuose.  

Departamentas taip pat susisiekė su Latvijos pareigūnais, nes susirgęs iranietis iš Stambulo lėktuvu atskrido į Rygą.

M. Jurilo pridūrė, kad Sveikatos departamentas nemano, jog šiuo metu dėl koronaviruso reikėtų šalyje skelbti ekstremaliąją padėtį.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

...

Tai TIK Estijoj sovietizmo neliko, kitose ex-sovietinėse šalyse ir toliau vyksta FAKTŲ slėpimai.

Koronas

as jau ir Lietuvoje ,pasaulis dar nesupranta mano baisumo ,bet po menesio supras,tik jau bus velu ka nors pakeisti.

!

Paskelbs ir cia, bet tik po Zalgirio rungtyniu. beda ta kad kaip "Kauno diena" raso: Asmenys, kuriems įtariamas COVID-19, vežami į Infekcinių ligų korpusą – nuo kitų skyrių izoliuotas patalpas su atskiru įėjimu. Šiuo metu čia yra apie 10 lovų. Isivaizduokite, tik desimt? Jeigu neturi daugiau lovu, tai po Zalgirio rungtyniu visus guldys ant grindu?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS