Europos naujienų agentūrų aljansas sustabdė Rusijos TASS narystę | kl.lt

EUROPOS NAUJIENŲ AGENTŪRŲ ALJANSAS SUSTABDĖ RUSIJOS TASS NARYSTĘ

Europos naujienų agentūrų aljansas (EANA) penktadienį patvirtino, kad sustabdė Rusijos agentūros TASS narystę dėl aljanso standartų nesilaikymo.

Sprendimas priimtas per EANA generalinę asamblėją Bosnijos sostinėje Sarajeve, žurnalistams sakė aljanso prezidentas Clemensas Pigas.

Vasario mėnesį, praėjus trims dienoms po to, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, EANA vykdomasis organas, sudarytas iš penkių narių, įskaitant AFP generalinį direktorių Fabrice‘ą Friesą, nusprendė „nedelsiant“ sustabdyti TASS narystę, kol bus priimtas generalinės asamblėjos sprendimas.

EANA tuomet teigė, kad šis žingsnis susijęs su „nauju Rusijos vyriausybės įvestu reguliavimu, kuris smarkiai riboja žiniasklaidos laisvę“.

Prasidėjus Rusijos invazijai, Rusijos ryšių reguliavimo institucija nurodė nepriklausomai žiniasklaidai vengti vartoti žodžius „užpuolimas, invazija ar karo paskelbimas“, įspėdama, kad už tai gresia blokavimas ir baudos. „Roskomnadzor“ taip pat teigė, kad „patikimos informacijos“ galima rasti „oficialiose Rusijos informacijos priemonėse“.

EANA generalinis sekretorius Alexandru Ion Giboi teigė, kad TASS nesilaikė vieno iš „svarbiausių aljanso tikslų... vykdyti žurnalistinę veiklą pagal aukščiausius įmanomus standartus“.

Aljansas taip pat pareiškė visapusišką paramą Ukrainos naujienų agentūrai „Ukrinform“.

„Mes ir toliau padėsime ir darysime viską, kas yra mūsų žmogiškosiose galiose, kad paremtume „Ukrinform“, ten dirbančius mūsų kolegas ir draugus“, – sakė A. I. Giboi.

79-oji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.
Gairės: karas Ukrainoje, Rusijos žurnalistika, žurnalistika Rusijoje, Rusijos žiniasklaida, TASS, EANA
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS