Floridą nusiaubęs uraganas „Ianas“ smogė Pietų Karolinai | kl.lt

FLORIDĄ NUSIAUBĘS URAGANAS „IANAS“ SMOGĖ PIETŲ KAROLINAI

  • 1

Uraganas „Ian“ – viena stipriausių audrų, kada nors užklupusių Jungtines Valstijas – penktadienį smogė Pietų Karolinai, prieš tai nusiaubęs Floridą, kur žuvo daugiau nei 20 žmonių.

Nacionalinio uraganų centro (NHC) duomenimis, 1-osios kategorijos uraganas pasiekė sausumą netoli Pietų Karolinos Džordžtauno, o maksimalus atneštų vėjo gūsių greitis siekė 140 km per valandą.

Vėliau stichija buvo perkvalifikuota į poatogrąžinį cikloną, tačiau NHC vėlai penktadienį perspėjo, kad „Ian“ atneša smarkias liūtis, staigius potvynius ir stiprius vėjus į Pietų bei Šiaurės Karolinas. Anot sinoptikų, kai kuriose vietovėse gali iškristi iki 20 cm lietaus.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), vertindamas padėtį audros nusiaubtoje Floridoje, pareiškė: „Mes tik pradedame suvokti niokojimo mastą.“

„Jis tikriausiai bus vienas didžiausių per visą šalies istoriją“, – kalbėjo valstybės vadovas apie „Ian“, kuris trečiadienį smogė Floridos pietvakarinei pakrantei kaip 4-osios kategorijos uraganas.

Jis tikriausiai bus vienas didžiausių per visą šalies istoriją.

Penktadienio vakarą Floridos teisėsaugos departamentas pranešė, kad stichija valstijoje pražudė 23 žmones.

Tačiau JAV žiniasklaida, remdamasi vietos pareigūnais, informavo, kad aukų skaičius yra aukštesnis. Pasak televizijos CNN, „Ian“ iš viso nusinešė 45 gyvybes.

Pakrančių sargybos duomenimis, taip pat tebelaikomi dingusiais 17 migrantų, trečiadienį per audrą buvusių nuskendusiame laive. Po tos nelaimės vienas žmogus buvo rastas negyvas, o dar devyni, įskaitant keturis kubiečius, buvo išgelbėti.

Paminėjęs, kad padaryta žala vertinama dešimtimis milijardų dolerių, J. Bidenas nurodė, kad „atstatymas užtruks ne vieną mėnesį, o gal ir ne vienerius metus“.

„Tai ne tik Floridos krizė, – sakė prezidentas. – Tai Amerikos krizė.“

Nekilnojamojo turto rinkos duomenų teikėjos „CoreLogic“ vertinimu, dėl vėjo patirtų nuostolių kompensavimas Floridos gyventojams ir verslams gali kainuoti draudikams iki 32 mlrd. dolerių (eurų), o potvynių padarytos žalos kompensavimas – iki 15 mlrd. dolerių.

„Tai brangiausiai atsieisianti audra Floridoje nuo 1992 metų, kai šalyje siautėjo uraganas „Andrew“, – sakė „CoreLogic“ atstovas Tomas Larsenas.

Pasak mokslininkų, dėl klimato kaitos šiltėjant vandenynų paviršiui gali padaugėti galingų atogrąžų audrų ar ciklonų su stipresniais vėjais bei didesniu kritulių kiekiu, nors bendras ciklonų kiekis neturėtų keistis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o

gloger ziniasklaida is majami pranese kad buvo tik stiprus vejas nulauzes 2 palmes sakas o dopingo megejai maudesi juroje visa tai nufilmuota you t gal melas nes zmogus per 12m nemate nei 1 audros kai skelbimai rase ka kita ??????===

SUSIJUSIOS NAUJIENOS