Floridoje aukų pareikalavęs uraganas „Ian“ virš Atlanto vėl sustiprėjo | kl.lt

FLORIDOJE AUKŲ PAREIKALAVĘS URAGANAS „IAN“ VIRŠ ATLANTO VĖL SUSTIPRĖJO

Floridoje uraganas „Ian“ padarė „istorinių“ nuostolių ir pareikalavo gyvybių, o vėliau virš Atlanto vandenyno vėl sustiprėjo ir slenka Šiaurės Karolinos bei Pietų Karolinos link, ketvirtadienį sakė pareigūnai.

Per vieną stipriausių audrų, kada nors užklupusių Jungtines Valstijas, teko gelbėti šimtus žmonių, sakė Floridos gubernatorius Ronas DeSantisas. Jis perspėjo, jog dar neaišku, kiek žmonių žuvo.

„Absoliučiai tikimės“, kad per šį uraganą žuvo žmonių, ketvirtadienį vakare spaudos konferencijoje sakė jis.

Prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) sakė, kad „tai galėtų būti daugiausiai aukų pareikalavęs uraganas per Floridos istoriją“.

Pasak R. DeSantiso, konkrečios informacijos apie aukas laukiama „artimiausiomis dienomis“.

Fort Majersui, kur „Ian“ trečiadienį pasiekė sausumą kaip galingas 4 kategorijos uraganas, teko didžiausias audros smūgis. Miesto gatvės virto upėmis, jūros vanduo veržėsi į namus.

Nuskendo dešimtys prieplaukoje prišvartuotų laivelių; kiti laivai atsidūrė gatvėse.

Uraganiniai vėjai, kurių greitis siekė 240 km per val., vartė medžius.

Anksčiau ketvirtadienį R. DeSantisas sakė, kad potvynis valstijos pietvakariuose yra didžiausias „per 500 metų“.

Vienas JAV pakrančių apsaugos tarnybos pareigūnas sakė, kad sraigtasparnių įgulos gelbsti žmones nuo užlietų namų stogų.

Trečiadienį per uraganą nuskendus laiveliui buvo išgelbėti devyni migrantai, bet 18 kitų dingo, nurodo pakrančių apsaugos tarnyba.

Vėl stiprėja

Naktį „Ian“ susilpnėjo iki atogrąžų audros, tačiau Nacionalinis uraganų centras (NHC) pranešė, kad ketvirtadienio popietę jis vėl sustiprėjo iki 1 kategorijos uragano, ir paskelbė perspėjimą visai Pietų Karolinos pakrantei ir daliai Šiaurės Karolinos.

J. Bidenas paskelbė apie Floridoje įvykusią „didelę nelaimę“ ir tai leidžia naudoti federalines lėšas audros padariniams likviduoti.

„Toliau imamės skubių veiksmų, kad padėtume šeimoms Floridoje, – rašė jis platformoje „Twitter“. – Noriu, jog Floridos gyventojai žinotų, kad būsime čia kiekviename žingsnyje“.

Audra nutraukė elektros tiekimą didžiojoje Floridos pietvakarių pakrantės dalyje. Tinklalapis poweroutage.us pranešė, kad valstijoje ketvirtadienį vakare elektros neturėjo 2,3 mln. namų ir įmonių.

Netoli Fort Majerso esančios dvi poilsiautojų pamėgtos barjerinės salos – Pušų sala ir Sanibelio sala – buvo iš esmės atkirstos, audrai apgadinus kelius į žemyną.

R. DeSantisas sakė, kad Sanibelio salą „užklupo išties biblinė štorminė patvanka“, o gelbėtojai valtimis ir sraigtasparniais evakuoja audrą ištvėrusius gyventojus.

Prieš įsismarkaujant „Ian“ daugelyje Floridos vietovių buvo paskelbti įsakymai dėl privalomos evakuacijos, buvo įrengtos kelios dešimtys laikinų prieglaudų.

Oro uostai sustabdė visus komercinius skrydžius, o kruizinių laivų bendrovės atidėjo arba atšaukė reisus.

Prieš smogdamas Floridai „Ian“ antradienį nutraukė elektros tiekimą visoje Kuboje. Pinar del Rijaus provincijoje žuvo mažiausiai du žmonės, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Dėl žmogaus veiklos nulemtos klimato kaitos visame pasaulyje dažnėja itin nepalankūs orų reiškiniai.

Gairės: Florida, Ian, uraganas
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

JO

...tai rusu kerstas uz dujotieki...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS