G. Thunberg supeikė COP26 konferencijos susitarimą, JT vadovas įspėjo apie „katastrofą“ | kl.lt

G. THUNBERG SUPEIKĖ COP26 KONFERENCIJOS SUSITARIMĄ, JT VADOVAS ĮSPĖJO APIE „KATASTROFĄ“

  • 14

Glazge vykusios JT klimato konferencijos COP26 delegatams iš beveik 200 pasaulio valstybių vėlai šeštadienį pasiekus naują pasaulinį susitarimą, skirtą pažaboti klimato kaitos padarinius, Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) įspėjo apie artėjančią „klimato katastrofą“, o švedų paauglė aktyvistė Greta Thunberg (Greta Tunberg) supeikė susitarimą, kurį pavadino „bla, bla, bla“.

Net ir tie, kas pasveikino Glazge pasiektą susitarimą, pripažino, jog tebereikia atlikti milžinišką darbą.

Kad susitarimas turi trūkumų, A. Guterresas pripažino pareiškime, kurį paskelbė po to, kai šeštadienio vakarą konferencijoje buvo pasiektas susitarimas.

„#COP26 rezultatas yra kompromisas, atspindintis interesus, prieštaravimus ir politinės valios būseną šiandienos pasaulyje“, – parašė jis tviteryje.

„Tai svarbus žingsnis, bet to negana.“

„Mūsų trapi planeta kabo ant plauko“, – įspėjo jis ir pridūrė, kad „mes vis dar beldžiamės į klimato katastrofos duris“.

Paskesniame savo įraše socialiniame tinkle „Twitter“ JT vadovas kreipėsi į „jaunimą, čiabuvių bendruomenes, moteris vadoves, visus tuos, kas vadovauja #ClimateAction [klimato aktyvistų judėjimui]“.

„Žinau, jog galite būti nusivylę.  Bet mes kovojame už savo gyvybes ir ši kova turi būti laimėta.“

G. Thunberg, kuri yra kone žinomiausia pasaulio klimato aktyvistė, kalbėjo griežčiau.

„#COP26 baigėsi, – parašė ji tviteryje. – Štai trumpa santrauka: bla, bla, bla.“

„Bet už šių salių tęsiasi tikras darbas. Ir mes niekada nepasiduosime, niekada.“

Per konferenciją G. Thunberg ir kiti aktyvistai ne kartą kritikavo jos eigą ir tvirtino, kad pasaulio lyderiai nesugeba patvirtinti savo žodžių tikrais veiksmais.

„Laukia sunkus darbas“

Britų premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) po konferencijos buvo nusiteikęs gana optimistiškai.

„Ateinančiais metais tebereikės padaryti kur kas daugiau, – pareiškė jis. – Tačiau šiandienos susitarimas yra didelis žingsnis į priekį ir ypač svarbu tai, kad turime pirmąjį istorijoje tarptautinį susitarimą dėl laipsniško anglių atsisakymo ir planą, kaip apriboti pasaulinį atšilimą 1,5 laipsnio [Celsijaus].“

Europos Komisija savo pareiškime pažymėjo, kad konferencijoje pasiektas susitarimas 2015 metų Paryžiaus klimato susitarimo „tikslus išlaikė gyvus“, „suteikęs mums šansą apriboti pasaulinį atšilimą 1,5 laipsnio Celsijaus“.

Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) pažymėjo, kad konferencijos dalyviai padarė pažangą dėl įsipareigojimų mažinti pavojingų išmetamųjų dujų kiekius ir dėl 100 mlrd. JAV dolerių per metus išdalijimo besivystančioms bei pažeidžiamoms šalims.

„Tačiau nebus laiko atsipalaiduoti: tebelaukia sunkus darbas“, – pridūrė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Nesamonė

Būtų gerai, kad ši mergaitė "bla bla bla" pirma mokyklą baigtų, dabar vietoje pamokų blabluoti važinėja.

Tai

Tegu ta isverstaake seda ant ledo lyties ir su saukstu irkluoja i antarktida baltas meskas gelbeti.ko tada jachtom keliauja po pasauli?man visiskai negaila tos durnikes

be

medicininės apsauginės ir vėl bla , bla , bla iš naujo .........''katastrofa''
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS