Gazos Ruože žuvo šeši JT agentūros darbuotojai | kl.lt

GAZOS RUOŽE ŽUVO ŠEŠI JT AGENTŪROS DARBUOTOJAI

  • 0

Per pastarąja parą Gazos Ruože žuvo šeši Jungtinių Tautų agentūros palestiniečių pabėgėliams remti (UNRWA) darbuotojai, antradienį pranešė organizacija.

Pranešama, kad nuo spalio 7 dienos šiame palestiniečių anklave žuvo 35 UNRWA darbuotojai.

Jau daugiau nei dvi savaites Izraelis nepaliaujamai vykdo antskrydžius Gazos Ruože po to, kai palestiniečių kovotojų grupuotė „Hamas“ surengė didžiausią išpuolį per visą 75 metų Izraelio istoriją.

„Nuo karo veiksmų pradžios tarnybos metu žuvo mažiausiai šešiolika sveikatos priežiūros darbuotojų, taip pat 35 UNRWA darbuotojai“, – antradienį atsiųstame atnaujintame pranešime apie padėtį Gazos Ruože iki pirmadienio vakaro teigė JT humanitarinės pagalbos agentūra OCHA.

„Šeši iš jų buvo nužudyti per pastarąją parą“, – pridūrė OCHA.

UNRWA teikia pagalbą 5,6 mln. palestiniečių pabėgėlių Gazos Ruože, Vakarų Krante ir Rytų Jeruzalėje, taip pat Jordanijoje, Libane ir Sirijoje.

Spalio 7-ąją „Hamas“ įsiveržė į Izraelį iš Gazos Ruožo, nužudė mažiausiai 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir paėmė 222 įkaitus. Įkaitų skaičių Izraelis patikslino pirmadienį.

Atsakydama į išpuolį, žydų valstybė pradėjo bombardavimo kampaniją Gazos Ruože, kur su žeme buvo sulyginti ištisi miestų kvartalai ir jau žuvo daugiau kaip 5 tūkst. palestiniečių, daugiausia civilių, skelbia „Hamas“ kontroliuojama Sveikatos apsaugos ministerija.

Humanitarinės pagalbos partneriai negali saugiai pasiekti žmonių, kuriems reikia pagalbos, ir sandėlių, kuriuose laikomi pagalbos reikmenys.

Socialiniame tinkle „X“ UNRWA pagerbė Gazos Ruože žuvusius kolegas.

„Mes liūdime ir prisimename. Tai ne tik skaičiai. Tai mūsų draugai ir kolegos“, – sakoma pranešime, kuriame priduriama, kad daugelis žuvusiųjų buvo UNRWA valdomų mokyklų mokytojai.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) „X“ taip pat apgailestavo, kad „nuo spalio 7 dienos Gazos ruože žuvo 35 mūsų UNRWA kolegos“.

„Apgailestaujame dėl jų netekties ir palaikome kolegas, kurie visomis išgalėmis stengiasi padėti tiems, kuriems to reikia“, – nurodė jis.

OCHA duomenimis, beveik 590 tūkst. žmonių, o tai yra beveik pusė iš daugiau kaip 1,4 mln. šiaurinės anklavo dalies gyventojų, kurie nuo bombardavimo pradžios buvo perkelti į pietinę Gazos Ruožo teritoriją, rado prieglobstį UNRWA patalpose.

JT agentūros mokyklose žuvo 12 perkeltųjų asmenų, beveik 180 buvo sužeista, o dar kelios dešimtys UNRWA objektų nukentėjo, teigiama pranešime.

Atnaujintame pranešime OCHA įspėjo, kad pagalbos agentūroms sunku patenkinti didžiulius 2,4 mln. Gazos Ruožo gyventojų, kurie dėl Izraelio vykdomos blokados iš esmės neturi vandens, maisto, elektros ir kitų būtiniausių reikmenų, humanitarinius poreikius.

„Humanitarinės pagalbos partneriai negali saugiai pasiekti žmonių, kuriems reikia pagalbos, ir sandėlių, kuriuose laikomi pagalbos reikmenys“, – teigiama išplatintame pranešime.

Savaitgalį į Gazos Ruožą pagaliau pradėta gabenti pagalba – iki šiol į palestiniečių anklavą pateko daugiau kaip 50 sunkvežimių su maistu, vandeniu ir vaistais, bet ne degalais.

JT duomenimis, norint suteikti humanitarinę pagalbą visam Gazos Ruožui, reikia mažiausiai 100 pagalbos sunkvežimių per dieną. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS