Graikijoje, Turkijoje ir Bulgarijoje kilus potvyniams žuvo mažiausiai vienuolika žmonių | kl.lt

GRAIKIJOJE, TURKIJOJE IR BULGARIJOJE KILUS POTVYNIAMS ŽUVO MAŽIAUSIAI VIENUOLIKA ŽMONIŲ

  • 2

Graikijoje, Turkijoje ir Bulgarijoje praūžusios audros sukėlė potvynius, per kuriuos žuvo mažiausiai vienuolika žmonių, trečiadienį pranešė institucijos.

Šiaurės vakarų Turkijoje, įskaitant Stambulą, gatvės virto šniokščiančiomis upėmis, o smarkūs potvyniai taip pat užklupo Graikiją, atsigaunančią po didžiulių gamtinių gaisrų.

„Niekada nemačiau nieko panašaus, Vole užlieta tūkstančiai parduotuvių ir pastatų, o mums niekas nepadeda“, – naujienų agentūrai AFP sakė 58 metų centrinės Graikijos miesto gyventojas Vasilis Calamuras (Vassilis Tsalamouras).

Pasauliui šylant, atmosferoje atsiranda daugiau vandens garų, todėl kai kuriose pasaulio dalyse, ypač Azijoje, Vakarų Europoje ir Lotynų Amerikoje, didėja gausių kritulių pavojus.

Kartu su kitais veiksniais šie intensyvesni krituliai skatina potvynius.

Graikijos meteorologų „Daniel“ praminta audra nuo pirmadienio siautėjo šalyje ir daugiausia palietė centrinį Magnezijos regioną ir jo sostinę Volą už 300 km į šiaurę nuo Atėnų.

Kaip trečiadienį Atėnuose žurnalistams sakė vyriausybės meteorologas, viename iš centrinių Graikijos regionų per parą iškrito 600–800 mm kritulių – daugiau nei paprastai iškrenta per visus metus.

„Atrodo, kad kalnuotame Magnezijos regione per 24 valandas iškrito nuo 600 iki 800 mm kritulių“, – sakė Klimato krizės ministerijos Krizių valdymo tyrimų centro viceprezidentas Dimitris Ziakopulas (Dimitris Ziakopoulos), pavadinęs tai „precedento neturinčiu reiškiniu pagal šalies meteorologinius duomenis“, kurie kaupiami nuo 1955 metų.

Trečiadienį viename kaime Magnezijoje rasta negyva nuo antradienio dingusi 87 metų moteris, visuomeniniam transliuotojui „Ert“ sakė priešgaisrinės tarnybos atstovas Janis Artopijas (Yannis Artopios).

Tai katastrofa (...) stačios vietovės (palei pakrantę) kelia didžiulį pavojų.

Antradienį netoli Volo buvo rastas negyvas 51 metų vyras, kurį nunešė pakilęs vanduo.

Pasak įvykio vietoje buvusio AFP žurnalisto, Vole nuo antradienio ryto dingo elektra, o netoliese esančiuose kaimuose dėl nuošliaužų ir potvynio smarkiai nukentėjo pastatai ir keliai.

Gaisrai ir potvyniai

Po kelias savaites trukusių niokojančių miškų gaisrų Graikijoje prasidėjo liūtys.

„Tai ekstremalus reiškinys“, – sakė Graikijos ministras pirmininkas Kiriakas Micotakis (Kyriakos Mitsotakis).

Pastarąsias dvi savaites siautėjęs didžiulis gaisras sunaikino didelę dalį Dadijos nacionalinio parko šiauriniame Evro regione, tačiau pareigūnai teigia, kad gaisras jau suvaldytas.

Stambule liūtys prasidėjo po itin sausringos vasaros, kai 16 mln. gyventojų turinčio miesto vandens rezervuarai nuseko iki devynerių metų minimumo.

Stambulo mero biuras pranešė apie dviejų žmonių žūtį, o Turkijos gelbėjimo tarnybos nurodė, kad per potvynius šiaurės vakariniame Kirklarelio mieste žuvo keturi žmonės, o du dingo.

Bulgarijos Juodosios jūros pakrantę taip pat užklupo smarkiausios per daugelį metų liūtys, per kurias žuvo mažiausiai trys žmonės.

Dėl smarkaus lietaus ir perkūnijos nuo vėlyvo pirmadienio iš krantų išsiliejo upės, buvo apgadinti tiltai ir nutrauktas susisiekimas regione į pietus nuo pakrantės miesto Burgaso.

„Tai katastrofa (...) stačios vietovės (palei pakrantę) kelia didžiulį pavojų“, – sakė ministras pirmininkas Nikolajus Denkovas ir pridūrė, kad siekiant apsaugoti teritoriją reikės ilgalaikių sprendimų.

Pasak priešgaisrinės tarnybos vadovo Aleksandro Džartovo, šios liūtys yra smarkiausios nuo 1994 metų – per parą iškrito tiek lietaus, kiek paprastai iškrenta per kelis mėnesius.

Dėl klimato kaitos ir prastos infrastruktūros priežiūros potvyniai, kurie Juodosios jūros pakrantėje yra retas reiškinys, Bulgarijoje tampa vis dažnesni.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Nieko nesupratau TIK komentare... Tai tos visos ir kaltos dėl audrų Turkijoj, Graikijoj ir Bulgarijoj?

tik

musu kaimo bobom pakliuvusiom i miesta pofig logiskas mastymas kas kur vyksta vyrus palaidoje pasiema anukus ir arogantiskai varo pas turkus kur viskas dega plaukia dreba ka noret is arogantisku pusprociu gi9musiu meslyne ir nemylinciu savo krasto kuri tokios /kurtizanes/ ir paverte siukslynu prigimde alkoholiku ir debilu kai visi zydeliai bega cionai ir nepasidalins /nasewilno/ pansiai ivykiai klostosi ir su /memeliu/ bet ten rusai ir vokieciai o kas seks toliau tik Dievas zino nes ir toliau tos pliuskes kaip RP kurstys kara tai jas 1 ir nusluos KT tai tik tuomet isivyraus ramybe be siu paraziciu /tu/ pz=0

SUSIJUSIOS NAUJIENOS