Gyventojai bėga nuo didžiulio pelenų debesio, kuris išsiveržė iš Indonezijos ugnikalnio | kl.lt

GYVENTOJAI BĖGA NUO DIDŽIULIO PELENŲ DEBESIO, KURIS IŠSIVERŽĖ IŠ INDONEZIJOS UGNIKALNIO

Kaip praneša BBC, išsiveržimas vyksta Indonezijos Javos saloje. Aukščiausias ir aktyviausias salos Semeru ugnikalnis išmetė į dangų didžiulį pelenų debesį, kuris užklojo gretimus kaimus.

Gyventojai netoli Semeru kalno rytinėje Javos dalyje bėga, į nukentėjusią zoną jau vyksta gelbėtojai. Vietos naujienų agentūra „Antara“ pranešė, kad tirštas vulkaninių pelenų lietus gožia saulę dviejuose rajonuose.

Stebėjimo institucija įspėjo oro linijas dėl pelenų debesies, kylančio į 15 kilometrų aukštį.

Kol kas nežinoma, ar yra žuvusiųjų.

Vulkaninių pelenų konsultacinis centras (VAAC) Darvine, Australijoje, pranešė, kad pelenai atsiskyrė nuo viršūnės ir slenka į pietvakarius. VAAC teikia patarimus aviacijos pramonei apie potencialiai pavojingų vulkaninių pelenų vietą ir judėjimą.

Socialiniuose tinkluose paskelbtoje filmuotoje medžiagoje matyti bėgantys gyventojai ir už jų iškilęs milžiniškas pelenų debesis.

Gelbėtojai ėmėsi evakuoti gyventojus, nes lava pasiekė gretimus kaimus ir sunaikino tiltą Lumajango vietovėje  Rytų Javoje. „Daugelyje vietovių aptemo, kai jas padengė vulkaniniai pelenai“, – sakė šalies nelaimių švelninimo agentūros atstovas Abdulas Muhari. „Keliose Lumajango vietose statome kelias prieglaudas“, – pridūrė jis.

Agentūros paskelbtame vaizdo įraše vietos gyventojai, įskaitant daugybę vaikų, bėgo į saugesnes vietas, 3676 m virš jūros lygio iškilusiam Semeru ugnikalniui išsiveržus šeštadienį 15.00 val. vietos laiku (7.00 val. GMT laiku).

Vietos valdžia po išsiveržimo nustatė uždraustą zoną penkių kilometrų atstumu nuo kraterio. Nuo ankstesnio didelio išsiveržimo 2020 m. gruodį, kai taip pat tūkstančiai žmonių turėjo bėgti, o kaimai buvo užkloti pelenų, išliko tas pats antras pagal stiprumą pavojaus statusas.

Indonezija įsikūrusi ant Ramiojo vandenyno „Ugnies žiedo“, kur žemyninių plokščių susikirtimas lemia didelį vulkaninį ir seisminį aktyvumą. Pietryčių Azijos salyno valstybėje yra beveik 130 veikiančių ugnikalnių. 2018 m. pabaigoje ugnikalnis išsiveržė sąsiauryje tarp Javos ir Sumatros salų, sukeldamas povandeninę nuošliaužą ir cunamį, žuvo daugiau nei 400 žmonių.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Debesio

Mielas žurnaliste, ne debesio , o debesies. Prastai su lietuvių kalba.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS