Į frontą atvyko Vokietijos monstras „Biber“: ką jis gali | kl.lt

Į FRONTĄ ATVYKO VOKIETIJOS MONSTRAS „BIBER“: KĄ JIS GALI

  • 0

Prieštankinės tranšėjos yra rusų okupantų gynybinės linijos dalis. Ukrainos gynėjai turės jas įveikti, kad galiausiai išlaisvintų savo teritorijas. Tos tranšėjos galiausiai yra užlyginamos, bet greitam prasiveržimui reikia kitokios technikos – šarvuotų savaeigių tiltų. Tokių kaip „Biber“.

Tiltų klojimo mašina – tai karo inžinerijos technika, patenkanti į tą pačią kategoriją kaip ir šarvuoti buldozeriai, kranai, minų naikinimo įranga. Tai yra savaeigės mašinos, dažniausiai sukurtos tankų pagrindu, kurios atvažiuoja iki kliūties (tranšėjos, kažkokio atsitiktinio griovio, upelio) ir greitai per jį permeta išlankstomą tiltą. Pats tiltas, beje, turi būti labai stiprus, kad atlaikytų ir tankus. Tokios mašinos buvo naudojamos ir Antrojo pasaulinio karo metais.

„Panzerschnellbrücke Biber“ – tai vokiška savaeigė tilto klojimo mašina. „Biber“ („Bebras“) pasiekė Ukrainą kartu su kitomis Vakarų karinės pagalbos dovanomis. Tai yra labai svarbi technika, nes vadinamoji Surovikino linija turi plačių prieštankinių griovių. Ukrainos 22-oji atskiroji mechanizuota brigada parodė, kaip „Biber“ naudojamas.

„Biber“ buvo išbandytas pratybose. Kariai įsitikino, kad „Biber“ tiltą tuščioje vietoje sukuria vos per kelias minutes.

Inžinerijos dalinio vadas Liubomiras teigia, kad „Biber“ tiltas gali uždengti 20 metrų pločio kliūtį  – net ir kokį  tvenkinį ar santykinai plačią upę. Įprastai šiuolaikiniai pagrindiniai kovos tankai be pagalbos įveikia iki 3 metrų pločio tranšėjas. Prieštankiniai grioviai dažnai būna 5-10 metrų pločio. Pažymima, kad „Biber“ tiltas susilanksto žirklėmis, todėl mašina išsaugo gana žemą siluetą.

„Biber“ buvo sukurtas „Leopard 1“ pagrindu. Vietoje įprasto tanko bokštelio jis turi tilto klojimo sistemą, kurią sudaro du 11 metrų segmentai. Ištiestas tiltas gali atlaikyti iki 55 tonų sveriančią techniką. Serijinė „Biber“ gamyba prasidėjo dar 1975 m. Iš viso vokiečių kariuomenei buvo pagamintos 105 „Biber“ mašinos. Vokietijai jos praktiškai nebereikalingos. 10 „Biber“ tiltų jau buvo pristatyti Ukrainai, dar 16 yra ruošiami ir greitai turėtų pasiekti Ukrainos gynėjus.

Ar „Biber“ turi kokių nors trūkumų? Na, jis yra gerai šarvuotas – tai yra didelis privalumas. Tai reiškia, kad „Biber“ gali greitai privažiuoti prie kliūties, ištiesti tiltą ir paleisti per jį techniką. Tačiau jis gali išlaikyti tik „Leopard 1“ ir sovietinius tankus – „Leopard 2“, „M1 Abrams“, „Challenger 2“ jam yra per sunkūs. Kita vertus, juo smagiai riedės pėstininkų kovos mašinos.

Gairės: Biber, ginklai Ukrainai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS