Į teritoriją netoli Bagdado oro uosto pataikė trys raketos | kl.lt

Į TERITORIJĄ NETOLI BAGDADO ORO UOSTO PATAIKĖ TRYS RAKETOS

Teritorijoje netoli Bagdado tarptautinio oro uosto įsikūrusio karinio komplekso, naudojamo Jungtinių Valstijų kariuomenės ir diplomatų, anksti trečiadienį buvo smogta trimis „Katiuša“ tipo raketomis, pareiškė Irako kariškiai, nepranešę apie jokias aukas.

Šis išpuolis yra pirmasis nuo kovo pabaigos, nukreiptas prieš JAV objektus Irake. Per ankstesnes raketų atakas, rengtas šešių mėnesių laikotarpiu, žuvo amerikiečių, britų ir irakiečių karių.

Vėliausias išpuolis įvykdytas likus kelioms valandoms iki balsavimo parlamente dėl naujos vyriausybės, turinčios pakeisti prieš penkis mėnesius atsistatydinusį ministrų kabinetą.

Irako saugumo pajėgų pareiškime nurodoma, kad auštant raketos smogė netoli oro uosto esančiai teritorijai ir kad kariniai padaliniai aptiko paleidimo aikštelę vakariau sostinės esančiame rajone.

„Buvo taikytasi į Kovos su terorizmu tarnybos būstinę, kurioje bazuojasi Amerikos kariai“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas šaltinis saugumo pajėgose.

Padidinto saugumo komplekse taip pat apgyvendinami JAV diplomatai, atvykstantys ir išvykstantys iš šalies.

Bagdado oro uostas yra uždarytas nuo kovo vidurio, kai Irake buvo įvestas visuotinis karantinas, siekiant sustabdyti koronaviruso plitimą.

Ataka įvykdyta šiek tiek atslūgus įtampai tarp JAV ir Irano po itin įtemptų kelių mėnesių.

Sausį Vašingtonas netoli Bagdado oro uosto surengė bepiločio orlaivio ataką, per kurį nukovė iraniečių generolą Qasemą Soleimani (Kasemą Soleimanį) ir irakiečių sukarintų pajėgų aukšto rango vadą Abu Mahdi al Muhandisą (Abu Mahdį Muhandisą).

Paskui Jungtinės Valstijos ėmė planuoti didelio masto bombardavimo kampaniją prieš Irake veikiančias proiranietiškas grupuotes, kurias apkaltino dėl atakų prieš amerikiečių pajėgas.

Šiitiška respublika savo ruožtu apšaudė raketomis vakarų Irake dislokuotas JAV pajėgas, žadėdama išvaryti visus amerikiečių karius iš Vidurio Rytų.

Dėl šių atsakomųjų išpuolių abi šalys atsidūrė ant karo Irake slenksčio, tačiau nuo kovo pabaigos nebuvo paleista jokių raketų, taip pat beveik nesigirdėjo provokuojančios retorikos.

Vašingtono vadovaujama koalicija, padedanti Irakui kovoti su džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) liekanomis, taip pat pasitraukė iš kelių bazių ir perkėlė šimtus karių.

Tačiau kai kurie analitikai mano, kad abi šalys tikriausiai manevruoja, ruošdamosi konfliktui, galinčiam įsiplieksti bet kurią akimirką.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS