IFRC: Europa pabėgėliams iš Ukrainos ir Afrikos taiko dvejopus standartus | kl.lt

IFRC: EUROPA PABĖGĖLIAMS IŠ UKRAINOS IR AFRIKOS TAIKO DVEJOPUS STANDARTUS

Tarptautinės Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio draugijų federacijos (IFRC) vadovas pirmadienį apkaltino Europos šalis labai skirtingai elgiantis su migrantais iš Afrikos ir su pabėgėliais iš Ukrainos.

„Taip, esama dvigubų standartų“, kalbant apie žmones, ieškančius apsaugos Europoje, per spaudos konferenciją Jungtinėse Tautose pareiškė IFRC prezidentas Francesco Rocca (Frančeskas Roka).

F. Rocca, dalyvavęs forume, skirtame įvertinti pažangą, pasiektą įgyvendinant 2018 metais priimtą Pasaulinį susitarimą dėl migracijos, pabrėžė, kad nėra jokio skirtumo tarp „žmogaus, bėgančio iš [Rytų Ukrainos] Donbaso, ar žmogaus, bėgančio nuo radikalų grupuotės „Boko Haram“ smurto Nigerijoje“.

83-ioji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

Daugiau kaip 190 atskirų draugijų vienijanti IFRC dalyvavo JT politinių lyderių, pilietinės visuomenės ir išeivių bendruomenių bei kitų grupių susitikime.

F. Rocca, nors ir gyrė Europos bendruomenes, per trumpą laiką priėmusias milijonus pabėgėlių, apgailestavo, kad iš Afrikos buvo priimti tik tūkstančiai migrantų, dažnai atvykstančių į žemyną per Viduržemio jūrą.

„Su asmenimis, bėgančiais nuo smurto, su asmenimis, ieškančiais apsaugos, turėtų būti elgiamasi vienodai“, – sakė IFRC vadovas, bet pridūrė, jog „etniškumas ir tautybė neturėtų būti lemiami veiksniai gelbstint gyvybes“.

2018 metais daugiau nei 150 valstybių pasirašė Jungtinių Tautų Pasaulinį susitarimą dėl migracijos – teisiškai neįpareigojantį paktą, skirtą parengti sistemą pasauliniams migracijos iššūkiams spręsti.

Nepaisant žinomų pavojų – ir gausėjančių piktnaudžiavimo įrodymų – migrantai iš Afrikos vis dar bando pasiekti Europą.

Pavyzdžiui, dešimtys tūkstančių žmonių kasmet stengiasi įveikti mirtinai pavojingą maršrutą iš Libijos į Italiją. JT duomenimis, pernai tokios kelionės išvyko daugiau kaip 31 tūkst. migrantų.

Tuo metu iš Ukrainos, nuo vasario pabaigos kariaujančios su Rusija, į Europos šalis lig šiol pabėgo 6 mln. žmonių.

Gairės: karas Ukrainoje, Pabėgėliai, Ukraina, Afrika
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS