Indijai atnaujinus prekybą alkoholiu, prie svaigalų parduotuvių kilo chaosas | kl.lt

INDIJAI ATNAUJINUS PREKYBĄ ALKOHOLIU, PRIE SVAIGALŲ PARDUOTUVIŲ KILO CHAOSAS

Indijos policininkams teko mosuoti lazdomis, kad suvaldytų besistumdančius gyventojus, pirmadienį plūstelėjusius įsigyti svaigalų, kai vyriausybė po 40 dienų leido atnaujinti prekybą alkoholiniais gėrimais, toliau palaipsniui švelnindama dėl koronaviruso pandemijos įvestą karantiną.

Kai kurių valstijų lyderiai spaudė vyriausybę greičiau leisti atsidaryti alkoholinių gėrimų parduotuvėms, argumentuodami, kad prekyba svaigalais yra svarbus mokesčių pajamų šaltinis.

Delio vyriausybė pirmadienį vakare pranešė, kad nuo antradienio įves „specialų 70 proc. koronaviruso mokestį“ alkoholiniams gėrimams, kad surinktų daugiau pajamų, ekonomikai smarkiai nukentėjus nuo pandemijos.

Vyriausybė tvirtina, kad kovo pabaigoje įvestos griežtos karantino priemonės padėjo apriboti koronaviruso plitimą. Šalyje, turinčioje 1,3 mlrd. gyventojų, iki šiol, oficialiais duomenimis, nustatyta 42 500 koronaviruso infekcijos COVID-19 atvejų, apie 1 400 žmonių nuo šios ligos mirė.  

Tačiau dėl karantino smarkiai nukentėjo milijonai neoficialiojo sektoriaus darbuotojų, staiga likusių be darbo, taip pat triuškinamą smūgį patyrė trečia pagal dydį Azijos ekonomika.    

Praėjusį mėnesį buvo sušvelninti apribojimai pramonės ir žemės ūkio sektoriams, o nuo pirmadienio vėl atsidarė įstaigos, kurioms leista dirbti trečdaliu pajėgumų. Taip pat leista atsidaryti kai kurioms parduotuvėms, o keliuose vėl pasirodė automobiliai ir motociklai.

Pirmadienį pareigūnai kreida kruopščiai braižė apskritimus, kad nuo ankstyvo ryto įsigyti svaigalų plūstelėję pirkėjai galėtų išlaikyti atstumą vienas nuo kito, tačiau šie į jų pastangas numojo ranka ir stumdėsi prie parduotuvių.  

Pareigūnams Delyje ir kituose šalies miestuose teko mosuoti policijos naudojamomis bambuko lazdomis, kad suvaldytų pirkėjų minias.

Utar Pradešo valstijos mieste Gaziabade policija greitai uždarė vos pradėjusias dirbti parduotuves, kai prie jų nusidriekė ilgos kaukėtų žmonių eilės.  

„Ryte atsidarė viena iš parduotuvių, tačiau susirinkus didžiuliai miniai kilo muštynės“, – naujienų agentūrai AFP sakė Gaziabado policijos atstovas. 

Šimtai žmonių toliau lūkuriavo aplinkinėse gatvėse, vildamiesi, kad alkoholinių gėrimų parduotuvės vėl atsidarys.  

Sagaro vardu prisistatęs 25 metų vyras, kuriam nusišypsojo laimė įsigyti svaigalų, pasakojo, kad į alkoholinių gėrimų parduotuvę atėjo 7 val. 30 min. ir labai nudžiugo radęs ją atidarytą. 

„Ryte parduotuvėje buvo maždaug 25 žmonės. Parduotuvė dirbo apie dvi valandas“, – sakė jis AFP. 

„Į vidų žmonės buvo įleidžiami išsirikiavę eilėmis po penkis. Dabar ji jau uždaryta“, – sakė Sagaras, suspėjęs nusipirkti vyno.    

Kai kuriose valstijose, įskaitant Maharaštrą, dalis alkoholinių gėrimų parduotuvių neatsidarė, nes kilo sumaištis, kokioms parduotuvėms leidžiama atnaujinti darbą. 

Kitose valstijose, tarp jų Asame, parduotuvės atsidarė keliomis dienomis anksčiau.

Nors kai kuriose valstijose, tarp jų uolaus blaivininko premjero Narendros Modi (Narendros Modio) gimtajame Gudžarate, alkoholis draudžiamas, pastaraisiais metais jo suvartojimas šalyje smarkiai išaugo.     

Pranešama, kad indai išgeria beveik pusę visame pasaulyje suvartojamo viskio, nors iš tiesų, kaip tvirtina puristai, tas gėralas yra romas. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS