Irakas už IS įvykdytas armijos naujokų skerdynes 2014 metais myriop pasmerkė 14 žmonių | kl.lt

IRAKAS UŽ IS ĮVYKDYTAS ARMIJOS NAUJOKŲ SKERDYNES 2014 METAIS MYRIOP PASMERKĖ 14 ŽMONIŲ

  • 2

Irakas nuteisė 14 žmonių mirties bausme pakariant už vaidmenį 2014 metais grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) surengtose šimtų armijos naujokų skerdynėse, ketvirtadienį pranešė teismų pareigūnai.

2014 metų birželio mėnesį ekstremistai pagrobė iki 1 700 daugiausia šiitų armijos naujokų iš Speicherio (Speičerio) karinės bazės Tikrito regione ir juos nužudė.

Sostinės Bagdado Rusafos rajono baudžiamasis teismas „paskelbė mirties nuosprendžius 14 nusikaltėlių teroristų už dalyvavimą 2014 metais vykusiose skerdynėse Speicherio stovykloje“, sakoma teisminės institucijos pareiškime, nenurodant jų tautybės.

14 vyrų per 30 dienų gali apskųsti nuosprendį. Dekretus, kuriais leidžiama vykdyti mirties bausmę, turi pasirašyti prezidentas.

2016 metais už dalyvavimą skerdynėse buvo pakarti 36 vyrai.

Speicherio stovyklos žudynės įvyko pirmosiomis grupuotės puolimo Irake dienomis, kai jos pajėgos užėmė antrą pagal dydį Mosulo miestą ir pavertė jį savo tvirtove, kol 2017 metais Irako kariuomenė ir tarptautinė koalicija ją išstūmė.

Remiantis IS paskelbtomis propagandinėmis nuotraukomis, džihadistai vieną po kito žudė armijos naujokus.

Kai kurie kūnai buvo įmesti į Tigro upę, tekančią per Tikritą, kiti palaidoti masinėse kapavietėse.

Šios skerdynės paskatino šiitų savanorius stoti į su džihadistais kovojančias nereguliariąsias pajėgas.

Nors Irako pareigūnai nepateikia duomenų, šalies kalėjimuose laikomi keli tūkstančiai žmonių, kaltinamų ar nuteistų dėl ryšių su IS.

2018 metais Jungtinės Tautos apskaičiavo, kad Irako kalėjimuose laikoma daugiau kaip 12 000 irakiečių ir užsieniečių kovotojų.

Anksčiau Irakas buvo kritikuojamas už tai, kad, kaip teigia teisių gynimo grupės, šimtai teismo procesų vyksta pagreitinta tvarka, naudojant prisipažinimus, gautus kankinant arba be tinkamos gynybos.

Teisių gynimo organizacijos „Amnesty International“ duomenimis, 2021 metais Irakas už įvairius nusikaltimus įvykdė mirties bausmę 17 žmonių.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Pamenu

Žiaurus vaizdas buvo.

Anonimas

Vaje vaje kaip nedemokratiška ir neeuropietiska karti zmones . Sankcijas Irakui !

SUSIJUSIOS NAUJIENOS