Irako sostinėje trys raketos pataikė į JAV ambasados kompleksą | kl.lt

IRAKO SOSTINĖJE TRYS RAKETOS PATAIKĖ Į JAV AMBASADOS KOMPLEKSĄ

Irako sostinėje trys raketos sekmadienį smogė JAV ambasados kompleksui, neramumų apimtame Bagdade ir kituose miestuose tūkstančiams protestuotojų tęsiant sėdimuosius protestus prieš vyriausybę.

Šis incidentas buvo pirmasis atvejis, kai raketos pataikė į pačią JAV ambasadą, nors per pastaruosius mėnesius buvo surengta kitų apšaudymų, kai raketos krisdavo netoli šio komplekso.

Vėliausia ataka žymi pavojingą eskalavimą rengiant raketų smūgius, kurių taikiniais pastaraisiais mėnesiais tapdavo Amerikos ambasada arba Irako karinės bazės, kuriose laikoma JAV karių.

Nė už vieną iš šių atakų niekas neprisiėmė atsakomybės, bet Vašingtonas ne kartą kaltino Irano remiamas Irako sukarintas grupes.

Sekmadienį viena vakarienės metu paleista raketa smogė ambasados kavinei, o dvi kitos nukrito netoli jos, naujienų agentūrai sakė vienas šaltinis saugumo tarnybose.

Vienas aukšto rango Irako pareigūnas AFP sakė, kad per šią ataką mažiausiai vienas žmogus buvo sužeistas. Vis dėlto kol kas neaišku, kokio sunkumo sužeidimus jis patyrė, taip pat ar šis asmuo yra amerikietis, ar atstovybėje dirbantis irakietis.

JAV ambasada į prašymą pakomentuoti padėtį kol kas neatsakė.

Vienas protestuotojas buvo nušautas Bagdade, o kitas – neramiame pietiniame Nasirijos mieste, pranešė šaltiniai medicinos įstaigose. Visoje šalyje dar dešimtys žmonių buvo sužeisti.

JAV Valstybės departamentas vėlai sekmadienį paragino Iraką „vykdyti įsipareigojimus saugoti mūsų diplomatinius objektus“.

Raketų ataka buvo surengta ankstesniu paros metu nei įprasta. AFP žurnalistai sakė girdėję sprogimus Tigro upės vakarų krante 19 val. 30 min. vietos (18 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

Irako ministras pirmininkas Adelis Abdel Mahdi (Adelis Abdel Mahdis) ir parlamento pirmininkas Mohammedas Halbusi (Mohamedas Halbusis) pasmerkė šį incidentą ir sakė, kad jis gali įtraukti jų šalį į karą.

Irakas jau anksčiau buvo buvo įpainiotas į nerimą keliantį JAV ir Irano apsikeitimą kariniais smūgiais.

Per panašią raketų ataką Irako šiaurėje esančioje karinėje bazėje žuvo vienas amerikietis kontraktininkas. Tuomet Jungtinės Valstijos surengė smūgį prieš Irano remiamą ginkluotą grupę „Kata'ib Hizbollah“.

Nepraėjus nė savaitei Bagdado tarptautinio oro uosto prieigose buvo surengtas JAV drono smūgis, per kurį žuvo itin įtakingas Irano generolas Qasemas Soleimani (Kasemas Soleimanis). Teheranas savo ruožtu atsakė balistinių raketų smūgiu vienai Irako bazei, kurioje yra dislokuota amerikiečių karių.

Protestai prieš vyriausybę

Irake dislokuota apie 5 200 amerikiečių, vadovaujančių tarptautinei koalicijai, kovojančiai su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS), tačiau JAV antskrydis Bagdade paskatino Irako įtakingiausius veikėjus suvienyti jėgas, raginant Vašingtoną išsiųsti savo karius namo.

Griežta antiamerikietiška retorika žinomas dvasininkas ir politikas Moqtada Sadras (Moktada Sadras) penktadienį organizavo masinį mitingą Bagdade, kur tūkstančiai jo šalininkų paragino amerikiečių karius palikti šalį.

M. al Sadras anksčiau rėmė atskirus antivyriausybinius protestus, apėmusius Irako sostinę ir pietinę dalį, nors jis vadovauja didžiausiai parlamentinei frakcijai, kuriai priklauso svarbūs ministrų portfeliai.

Penktadienį M. al Sadras per savo paties akciją pareiškė, kad neberems nuo spalio šalį krečiančias ir daugiausia jaunimo rengiamas demonstracijas už reformas.

Jo šalininkai, daugelio laikomi geriausiai organizuotais ir aprūpintais prieš vyriausybę nusistačiusiais demonstrantais, tučtuojau ėmėsi ardyti savo palapines ir išvyko namo.

Aktyvistai nuogąstavo, kad judėjimui netekus dvasininko politinės paramos valdžia pradės vaikyti protestuotojus. Tokie būgštavimai pasitvirtino, nes praėjus kelioms valandoms riaušių policija pamėgino šturmuoti demonstrantų stovyklas.

Ta operacija tęsėsi iki sekmadienio, kai saugumo pajėgos, panaudodamos kovines kulkas ir ašarines dujas, bandė išstumti protestuotojus iš aikščių ir gatvių, kurios buvo užimtos ištisus mėnesius.

Vienas protestuotojas buvo nušautas Bagdade, o kitas – neramiame pietiniame Nasirijos mieste, pranešė šaltiniai medicinos įstaigose. Visoje šalyje dar dešimtys žmonių buvo sužeisti.

Tuo metu sostinėje riaušių policija mėgino išvalyti gatves aplink pagrindinę demonstrantų stovyklą Tahriro (Išsivadavimo) aikštėje, tačiau vis dar nepasiekė simbolinę reikšmę turinčios zonos, kur daugybė protestuotojų gynė savo pozicijas net išmontavus palapines.

Iškart po vidurnakčio Nasirijoje nežinomi užpuolikai šturmavo pagrindinę protestuotojų stovyklą Habbubi (Habubio) aikštėje ir padegė palapines, o liepsnos nušvietė naktinę padangę, iš miesto pranešė vienas AFP korespondentas.

„Irakiečių viltys“

Nepaisant atsinaujinusio smurto, tūkstančiai studentų užtvindė gatves sostinėje ir pietiniuose regionuose, siekdami atkreipti šalies dėmesį į jų reikalavimus.

„Tik vardan tavęs, Irake!“ – buvo užrašyta ant transparanto, kurį šventajame Karbalos mieste nešė vienas jaunas protestuotojas. Šis šūkis buvo užuomina į judėjimo teiginį, kad jis nėra susijęs su jokia politine partija ar išoriniu rėmėju.

Basroje šimtai studentų susirinko pasmerkti riaušių policijos, ankstesnę dieną išardžiusios jų pagrindinę stovyklą, informavo kitas AFP reporteris.

Protestai su jaunimu priešakyje kilo spalio 1 dieną, irakiečiams piktinantis dėl darbo vietų trūkumo, prastos viešųjų paslaugų kokybės ir giliai įsišaknijusios korupcijos. Vėlios šios akcijos peraugo į raginimus pertvarkyti vyriausybę valdžiai smurtu atsakius į demonstracijas.

Nuo mitingų pradžios žuvo per 470 žmonių; dauguma jų – protestuotojai.

Dabar demonstrantai reikalauja surengti pirmalaikius rinkimus, paskirti nepriklausomą premjerą ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn visus korumpuotus asmenis bei pastaruoju metu vykusio kraujo liejimo kaltininkus.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

kauniete

jei JAV kariuomene paliks Iraka ---bus didele "mishraine" tam viduramziu laikmeciu "uzsnudusiame" regione,,,,;;religiniai karai yra ziaurus,,kaip mafiozu liudni"popieriai" laukia azijieciu

Anonimas

Laikas sulyginti teroristu bacila su zeme.

Anonimas

Stipkit Amerikos okupantai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS