Irako vyriausybė: per JAV smūgius žuvo šešiolika žmonių, įskaitant civilius | kl.lt

IRAKO VYRIAUSYBĖ: PER JAV SMŪGIUS ŽUVO ŠEŠIOLIKA ŽMONIŲ, ĮSKAITANT CIVILIUS

  • 9

Per JAV aviacijos smūgius ginkluotoms proiranietiškoms grupėms Irako vakaruose žuvo mažiausiai šešiolika žmonių, įskaitant civilius, šeštadienį paskelbė irakiečių vyriausybės atstovas Bassemas al Awadi (Basemas Avadis).

Dar 23 žmonės buvo sužeisti, sakė B. al Awadi ir nurodė, kad smūgiai suduoti Akašato ir al Kaimo regionuose, įskaitant rajonus, kur dislokuota irakiečių saugumo pajėgų.

Dėl šių smūgių „Irako ir viso regiono saugumas atsidurs prie bedugnės krašto“, sakoma B. al Awadi pareiškime.

Atstovas paneigė ir melagingais pavadino teiginius, kad prieš šiuos smūgius vyko koordinavimas su Vašingtonu.

Irako užsienio reikalų ministerija šeštadienį informavo, kad iškvies JAV reikalų patikėtinį Bagdade ir pareikš oficialų protestą.

JAV kariuomenė penktadienį sudavė aviacijos smūgių Irano pajėgoms ir Teherano remiamoms grupuotėms Irake ir Sirijoje. Smūgiai buvo atsakas į JAV karių gyvybių pareikalavusią sekmadienio drono ataką prieš amerikiečių bazę Jordanijoje.

Baltieji rūmai trečiadienį pareiškė, kad „Islamo pasipriešinimas Irake“ – padrikas proiranietiškų kovotojų aljansas – yra atsakingas už drono ataką, per kurią bazėje Jordanijoje žuvo trys amerikiečių kariai. Teheranas neigia bet kokias sąsajas su ataka.

Sirijos rytuose per JAV smūgius žuvo mažiausiai 18 proiranietiškų kovotojų, anksčiau šeštadienį pranešė karą šalyje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Irako premjero atstovas generolas Yehia Rasoolas (Jehija Rasulas) JAV smūgius pavadino jo šalies suverenumo pažeidimu ir sakė, kad bus „katastrofiškų padarinių Irako ir [viso] regiono saugumui ir stabilumui“.

Premjeras Mohamedas Shia al Sudani (Mohamedas Šija Sudanis) neseniai – po ankstesnio JAV smūgio Bagdade – paragino išvesti tarptautines pajėgas iš Irako.

JAV Nacionalinės saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby (Džonas Kerbis) sakė, kad Vašingtonas „prieš smūgius informavo Irako vyriausybę“.

B. al Awadi šeštadienį apkaltino Jungtines Valstijas apgavyste ir faktų iškraipymu, noru suklaidinti tarptautinę bendruomenę ir išvengti teisinės atsakomybės už „tarptautinės teisės pažeidimą“.

B. al Awadi pasmerkė naudojimąsi Irako teritorija kaip mūšio lauku sąskaitoms suvesti ir pakartojo savo vyriausybės raginimą išvesti iš Irako JAV vadovaujamą tarptautinę koaliciją kovai su džihadistų „Islamo valstybe“ (IS).

Koalicija nukrypo nuo suteikto mandato ir kelia pavojų Irako saugumui ir stabilumui, sakė jis.

Irake yra dislokuota maždaug 2,5 tūkst. JAV karių, o Sirijoje – maždaug 900. 

Damaskas šeštadienį taip pat pareiškė, kad JAV okupacija Sirijos teritorijoje nebegali tęstis.

Per JAV praėjusios nakties smūgius žuvo „kažkiek civilių ir karių, buvo sužeista kitų žmonių, padaryta reikšminga žala valstybiniam ir privačiam turtui“, sakoma Sirijos kariuomenės pareiškime.

„Sirijos teritorijos dalių okupacija nebegali tęstis“, – pareiškė kariuomenė ir patvirtino savo „ryžtą išvaduoti visą Sirijos teritoriją nuo terorizmo ir okupacijos“.

Tuo metu Teheranas JAV smūgius šeštadienį pavadino strategine klaida, bet nenurodė, ar per juos žuvo iraniečių.

„Praėjusios nakties ataka prieš Siriją ir Iraką yra rizikingas veiksmas ir dar viena JAV vyriausybės [...] strateginė klaida“, – sakoma Irano užsienio reikalų ministerijos atstovo Nassero Kanani (Nassero Kananio) pareiškime.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Anonimas

Ir as taip pat manau: kai tik bus sunaikinti jankių ir žydų teroristai, pasaulyje įsivyraus ilgai laukta taika.

ir

tai daro prisidenge pagrobta jav veliava ne kas kitas o sionsatanystai juk tas pat su afganais sirais dargi graikais tik turku pabijojo nes sie parsidave nat reiskia /savi/ tik ar ilgam ???

Nuomonė

Terorą reikia naikinti su šaknimis. Jau gerai pažįstamas elgesys- patys puola, o paskui prisimena žmogaus (jų) teises, žūstančius (jų) vaikus ir senelius, sugriautus (jų) namus. Jei Rusija 2014 m. būtų tinkamai gavusi per nagus- dabar Europa ramiai gyventų. Tas pats ir su arabų teroristais- nukirsti visus ginklų tiekimo kanalus, naikinti visokius bailius sukilėlius, puolančius tik iš pasalų, tik beginklius civilius. Jei drąsuoliai nekenčiate JAV, tai pabandykite jų lėktuvnešį pakibinti...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS