Ispanijoje kilus protestams po reperio suėmimo sulaikyta 14 žmonių, 33 sužeisti | kl.lt

ISPANIJOJE KILUS PROTESTAMS PO REPERIO SUĖMIMO SULAIKYTA 14 ŽMONIŲ, 33 SUŽEISTI

Ispanijos policija pranešė suėmusi 14 asmenų per smurtinius protestus, kilusius kelių miestų gatvėse pareigūnams suėmus ispanų reperį Pablą Haselį po jo užsibarikadavimo universitete su dešimtimis savo šalininkų, siekiant išvengti įkalinimo ir apginti savo teisę į žodžio laisvę.

Remiantis pagalbos tarnybų trečiadienio pranešimu, dėl sužeidimų, patirtų per neramumus, medikų pagalbos prireikė 33 žmonėms.

Šiaurės rytiniame Barselonos mieste tūkstančiai protestuotojų padeginėjo šiukšliadėžes ir svaidė akmenis į pareigūnus. Per neramumus centrinėse miesto gatvėse nukentėjo kelios parduotuvės ir bankas. Miesto valdžia padarytą žalą vertina 70 tūkst. eurų, pranešė Ispanijos nacionalinė televizija.

Kituose Ispanijos miestuose vyko mažesnės demonstracijos. Trečiadienį numatyta daugiau protestų.

Visą parą trukusios policijos pastangos suimti P. Haselį baigėsi antradienio rytą, specialios paskirties policijos pajėgoms jį suėmus Leridos universitete šalies šiaurės rytuose. Reperis buvo nugabentas į kalėjimą atlikti 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmės, skirtos už monarchijos įžeidimą ir terorizmo šlovinimą savo dainoje apie buvusį šalies karalių Juaną Carlosą (Chuaną Karlosą) bei 64 pasisakymuose socialiniame tinkle „Twitter“.

Šiai bylai sulaukus didelio dėmesio, savo paramą reperiui išreiškė daugybė menininkų, įžymybių ir politikų, paraginusių pakeisti šalies vadinamąjį „burnos užkimšimo įstatymą“.

Ispanijos kairuoliška koalicinė vyriausybę praėjusią savaitę pareiškė, kad planuoja keisti šalies baudžiamąjį kodeksą, kad panaikintų laisvės atėmimo bausmes, numatytas už nusižengimus, susijusius su žodžio laisve.

Anksčiau P. Haseliui buvo pareikšti kaltinimai dėl užpuolimo, ginkluotų ekstremistinių grupuočių šlovinimo, įsilaužimo į privačias valdas ir nepagarbą monarchijai.

Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ pareiškė, kad P. Haselio atvejis yra naujausias iš virtinės atvejų Ispanijoje, kai menininkai ir socialinių tinklų žvaigždės yra patraukiami atsakomybėn pagal konservatorių vyriausybės 2015 metais priimtą Visuomenės saugumo įstatymą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS