Įtartini siuntiniai įtakingiems JAV politikams: sulaikytas įtariamasis | kl.lt

ĮTARTINI SIUNTINIAI ĮTAKINGIEMS JAV POLITIKAMS: SULAIKYTAS ĮTARIAMASIS

  • 6

JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) penktadienį perėmė dar du įtartinus siuntinius, adresuotus Niujorko senatoriui Cory Bookeriui (Koriui Bukeriui) bei buvusiam nacionalinės žvalgybos direktoriui Jamesui Clapperiui (Džeimsui Klaperiui), panašius į vamzdines bombas, neseniai išsiųstas kitiems įtakingiems demokratams.

Tuo metu televizija CNN, remdamasis teisėsaugos šaltiniais, paskelbė areštavusi vieną asmenį, siejamą su šiuo keistu sąmokslu prieš prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) kritikus.

Viena Teisingumo departamento atstovė savo "Twitter" žinutėje rašo: "Galime patvirtinti, kad vienas asmuo yra sulaikytas." Ji pridūrė, kad 14 val. 30 vietos (21 val. 30 min. Lietuvos) laiku dėl to bus surengta spaudos konferencija.

Keli JAV žiniasklaidos šaltiniai nurodė, kad įtariamasis buvo sulaikytas Floridoje ir nuvežtas apklausti.

Po vėliausių radinių pastarosiomis dienomis Demokratų partijos nariams – tokiems kaip buvęs prezidentas Barackas Obamas (Barakas Obama), buvęs viceprezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ir buvusi valstybės sekretorė Hillary Clinton (Hilari Klinton) – išsiųstų pavojingų siuntinių padaugėjo iki 12.

Anot FTB, ant televizijai CNN adresuotos siuntos buvo nuoroda parduoti ją C. Bookeriui buvo perimta Floridoje, o kita, rasta viename Manhatano pašto centre – J. Clapperiui.

Ankstesnis siuntinys buvo išsiųstas B. Obamos paskirtam buvusiam Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktoriui Johnui Brennanui (Džonui Brenanui) per CNN biurą Niujorke.

Tyrėjai analizavo primityvių užtaisų vidų, siekdami nustatyti, ar juos buvo ruošiamasi detonuoti ar tiesiog mėginta pasėti paniką artėjant kadencijos vidurio rinkimams.

Kaip naujienų agentūrai AP sakė teisėsaugos atstovai, užtaisai su laikmačiais ir baterijomis nebuvo įrengti kaip užminuotos pašto bombos, kurios sprogsta siuntinius atidarant.

Jie nebuvo tikri, ar užtaisai buvo prastai pagaminti, ar jais tiesiog nebuvo ketinta padaryti materialinės žalos.

Po pašto duomenų bazių analizės paaiškėjo, kad mažiausiai viena siunta galėjo būti išsiųsta paštu iš Floridos, sakė vienas pareigūnas. Tyrėjai dabar nukreipė dėmesį į vieną pašto centrą Floridos Opa Lokos mieste, iš kur galimai buvo išsiųsti kai kurie siuntiniai, patikslino kitas valdžios atstovas.

Pareigūnai kalbėjo su anonimiškumo sąlyga, nes neturėjo leidimo viešai aptarinėti vykstantį tyrimą.

Krašto saugumo departamento sekretorė Kirstjen Nielsen (Kirsten Nilsen) ketvirtadienį interviu televizijai „Fox News“ pripažino, kad kai kurios siuntos buvo išsiųstos iš Floridos.

Naujos užtaisų detalės buvo paviešinti visą šalį per keturias dienas apėmus nerimui dėl potencialių sprogimų. Nustatyti bent vieną kaltininką mėgina dešimčių federalinių, valstijų ir rajonų agentūrų tyrėjai.

Be B. Obamos ir H. Clinton, piktadarių taikiniais tapo ir Atstovų rūmų narė iš Kalifornijos demokratė Maxine Waters (Maksin Voters) bei CNN redakcija. Visus juos sieja vienas akivaizdus dalykas: jie dažnai apsikeičia su D. Trumpu aštria kritika.

D. Trumpas giria teisėsaugą

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pagyrė šalies teisėsaugą, sulaikiusią įtariamąjį, galimai siuntinėjusį pašto siuntose paslėptus sprogstamuosius įtaisus iškiliems Demokratų partijos veikėjams ir kitiems asmenims, bei pareiškė, kad šis asmuo bus nuteistas „griežčiausiai kiek leidžia įstatymai“.

D. Trumpas pirmąkart pakomentavo padėtį po 56 metų įtariamojo Cesario Sayoco (Sesario Sajoko) arešto Floridoje. Kaip pranešama, šis vyras gyveno Aventūros mieste.

Prezidentas pabrėžė, kad „privalome niekada neleisti politiniam smurtui įsišaknyti Amerikoje“.

Pastarosiomis dienomis D. Trumpo politiniams oponentams buvo išsiųsta daugiau kaip 10 pašto paketuose paslėptų bombų.

D. Trumpas pareiškė, kad „šie siaubą kurstantys veiksmai yra pasibjaurėtini“, ir pridūrė, kad amerikiečiai „privalo susivienyti.

Tačiau keliomis valandomis anksčiau prezidentas per „Twitter“ pasiskundė, kad žiniasklaidos dėmesys šioms bomboms atitraukia dėmesį nuo respublikonų pastangų pasiruošti artėjantiems kadencijos vidurio rinkimams.

Jis taip pat žodį „bombos“ parašė kabutėse, todėl galima manyti, kad pritaria besilaikantiems nuomonės, jog ši krizė yra specialiai surežisuota.

Įtariamasis – ne kartą teistas

Įtariamasis, penktadienį sulaikytas JAV teisėsaugos ir siejamas su virtine sprogstamųjų įtaisų, paštu išsiuntinėtų kai kuriems prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) oponentams, anksčiau Floridoje buvo teistas už vagystes ir eismo taisyklių pažeidimus, rodo teismo dokumentai ir kita viešai paskelbta informacija.

Be to, 56 metų Cesaris Alteri Sayocas Jr. (Sesaris Alteris Sajokas jaunesnysis) 2002-aisiais grasino „sviesti, padėti, paleisti arba detonuoti niokojantį įtaisą“.

Niujorke gimęs C. A. Sayocas šiuo metu laikomas suimtas Floridoje dėl pašto paketuose išsiuntinėtų bombų iškiliems Demokratų partijos veikėjams.

2002 metų gruodį jis buvo nuteistas už grasinimą sviesti bombą per pokalbį su vienos Floridos komunalinių paslaugų įmonės atstovu, sakė šiam vyrui Majamyje atstovavęs advokatas Ronaldas Lowy (Ronaldas Louvis).

Deido apygardos teismo įrašai rodo, kad 2002 metų lapkritį teisėjui nurodžius C. A. Sayocą paleisti iš kalėjimo, jam buvo skirtas metų bandomasis laikotarpis.

R. Lowy sakė naujienų agentūrai AP, kad C. A. Sayocas „grasino žodžiu, nusivylęs, kad neteikiamos paslaugos“. Teisininkas pridūrė, kad tuo metu nebuvo nustatyta, kad vyras pajėgus pasigaminti sprogstamąjį užtaisą.

Pasak advokato, tuo matu C. A. Sayocas užsiėmė kultūrizmus ir nedemonstravo jokių politinių pažiūrų, tik buvo apklijavęs savo automobilį lipdukais su Amerikos indėnų simboliais.

Teismo medžiagoje taip pat sakoma, kad C. A. Sayocas 10-ame dešimtmetyje buvo nuteistas Brauardo apygardoje už stambią vagystę. 2004 metais jis pripažintas kaltu dėl apgaulingu būdu gautų kompensacijų ir fizinių įkalčių klastojimo.

GALERIJA

  • Jamesas Clapperis <span style=color:red;>(kairėje)</span> ir Cory Bookeris
  • Įtartini siuntiniai įtakingiems JAV politikams: sulaikytas įtariamasis
  • Įtartini siuntiniai įtakingiems JAV politikams: sulaikytas įtariamasis
  • Įtartini siuntiniai įtakingiems JAV politikams: sulaikytas įtariamasis
  • Įtartini siuntiniai įtakingiems JAV politikams: sulaikytas įtariamasis
  • Įtartini siuntiniai įtakingiems JAV politikams: sulaikytas įtariamasis
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

kazkoks debiliskas kratinys...

visiskas pridurkas tas ,,,sprogdintojas-grasintojas,,zodziu vaizdelis kazkaip panasus y hooliwudo sukurto pamiseliu musy durniu namuose ,

Senas senis

tai ar čia išvertė profesionalus vertėjas? Juk per google su šakėm perkratė kaip mėšlą ir numetė. Nesinervuojam, vistiek žurnalistas algą gaus, juk skaitom.

Rapolas

Kazkokia didele plastine operacija arba "fotorobotas"... Vejai kazkokie.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS