Izraelio gynybos ministras pagrasino potencialiais kariniais smūgiais Iranui | kl.lt

IZRAELIO GYNYBOS MINISTRAS PAGRASINO POTENCIALIAIS KARINIAIS SMŪGIAIS IRANUI

Tel Avivas, rugpjūčio 5 d. (AP-BNS). Izraelio gynybos ministras Benny Gantzas (Benis Gancas) ketvirtadienį perspėjo, kad jo šalis pasiruošusi smogti Iranui, regione padidėjus įtampai po žmonių gyvybių nusinešusios apginkluoto drono atakos prieš vieną tanklaivį Omano įlankoje, dėl kurios žydų valstybė kaltina šiitišką respubliką.

Izraelis ragino šalis imtis veiksmų Jungtinėse Tautose po praeitą savaitę įvykdytos atakos prieš naftos tanklaivį „Mercer Street“, per kurią žuvo du įgulos nariai. Šio laivo operatorė yra vienam izraeliečių milijardieriui priklausanti bendrovė.

JAV ir Jungtinė Karalystė irgi dėl šios atakos kaltino Iraną, bet jokia šalis iki šiol nepateikė jokių įrodymų arba žvalgybos duomenų, pagrindžiančių tokius teiginius. Iranas, kartu su jį palaikančiomis Vidurio Rytuose veikiančiomis sukarintomis grupėmis surengdavęs panašaus pobūdžio išpuolių, neigė esąs kaip nors susijęs su pastaruoju incidentu.

Duodamas interviu naujienų portalui „Ynet“ B. Gantzas buvo paklaustas, ar Izraelis pasiruošęs smogti Iranui. Ministras tvirtai atsakė: „Taip.“

„Esame pasiekę tašką, kai turime imtis karinių veiksmų prieš Iraną, – kalbėjo B. Gantzas. – Pasauliui reikia dabar pat imtis veiksmų prieš Iraną.“

Esame pasiekę tašką, kai turime imtis karinių veiksmų prieš Iraną.

Iranas šių B. Gantzo pasisakymų kol kas nekomentavo. Tačiau šiitiškos respublikos reikalų patikėtinė Niujorke savo laiške Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai apibūdino Izraelį kaip „pagrindinį nestabilumo ir nesaugumo šaltinį Vidurio Rytuose ir už jo ribų jau daugiau kaip septynis dešimtmečius“.

„Šis režimas turi tamsią reputaciją dėl atakų prieš prekinę laivybą ir civilius laivus, – rašė Zahra Ershadi (Zara Eršadi). – Per mažiau kaip dvejus metus šis režimas smogė daugiau kaip 10 komercinių laivų, gabenančių naftą ir humanitarines prekes, skirtas Sirijai.“

Z. Ershadi užsiminė apie, anot analitikų, „šešėlinį karą“, nuo 2019 metų vykstantį Vidurio ir Artimųjų Rytų vandenyse. Per jį buvo surengta išpuolių tiek prieš iraniečių, tiek prieš su Vakarais susijusius laivus.

Šios atakos prasidėjo praėjus metams po tuomečio JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) vienašališko pasitraukimo iš daugiašalio susitarimo dėl suvaržymų Teherano branduolinei programai mainais į ekonominių sankcijų atšaukimą. D. Trumpo įpėdinis Joe Bidenas (Džo Baidenas) sakė norintis grąžinti Ameriką į šį susitarimą, bet Vienoje vykstančios derybos dėl sutarties gelbėjimo įstrigo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Izraelis visada buvo teroristinė valstybė. Tokia ir liko.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS