Izraelio kariuomenė: rengiamas sausumos manevras prieš „Hamas“, bet sprendimo dar nėra | kl.lt

IZRAELIO KARIUOMENĖ: RENGIAMAS SAUSUMOS MANEVRAS PRIEŠ „HAMAS“, BET SPRENDIMO DAR NĖRA

  • 0

Izraelio kariuomenė ketvirtadienį paskelbė, kad rengiasi sausumos puolimui prieš „Hamas“ Gazos Ruože, bet šalies politiniai lyderiai dėl to dar nėra priėmę sprendimo.

„Laukiame, ką mūsų politinė vadovybė nuspręs dėl galimo sausumos [įsiveržimo]“, – žurnalistams sakė kariuomenės atstovas Richardas Hechtas.

„Tai dar nenuspręsta (...), bet mes rengiamės sausumos manevrui, jei taip būtų nuspręsta“, – pridūrė jis.

Kariuomenė prie sienos su Gazos Ruožu dislokavo dešimtis tūkstančių karių ir tęsia oro smūgių kampaniją, nurodydama, kad taikosi į „Hamas“ infrastruktūrą, vadus ir operatyvinius centrus.

Oro smūgiais atsakoma į šeštadienį „Hamas“ netikėtai pradėtą beprecedentę ataką prieš Izraelį, kur žuvo daugiau kaip 1,2 tūkst. žmonių.

Per izraeliečių oro smūgių kampaniją Gazos Ruože taip pat žuvo apie 1,2 tūkst. žmonių, nurodo šio „Hamas“ valdomo palestiniečių anklavo Sveikatos apsaugos ministerija.

„Rengiamės kitiems karo etapams“, – sakė R. Hechtas.

Pasak jo, potenciali operacija galėtų būti pradėta iš oro arba ir iš jūros, ir iš oro.

Ketvirtadienį Izraelio ir „Hamas“ karo veiksmai tęsėsi. Naujienų agentūros AFP žurnalistai matė, kaip buvo suduoti keli oro smūgiai dviem palestiniečių pabėgėlių stovykloms Gazos Ruože.

Izraelis taip pat įvedė visišką šios palestiniečių teritorijos blokadą, nutraukdamas elektros, vandens ir kuro tiekimą.

Izraelio energijos ministras Israelis Katzas (Israelis Kacas) anksčiau ketvirtadienį sakė, kad tiekimas nebus atnaujintas, kol „Hamas“ kovotojai nepaleis visų Gazos Ruože laikomų įkaitų.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą; ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS