Izraelio valdžios atstovams nugriovus namą Rytų Jeruzalėje, be namų palikti 35 žmonės | kl.lt

IZRAELIO VALDŽIOS ATSTOVAMS NUGRIOVUS NAMĄ RYTŲ JERUZALĖJE, BE NAMŲ PALIKTI 35 ŽMONĖS

Izraelio valdžios institucijos aneksuotoje Rytų Jeruzalėje antradienį nugriovė gyvenamąjį namą ir be pastogės paliko 35 žmones, daugiausia vaikus.

Pasak valdžios atstovų, trijų aukštų pastatas Silvano rajone buvo nugriautas, nes jo savininkai neturėjo reikiamų leidimų.

Izraelis reguliariai griauna palestiniečių pastatytus namus Rytų Jeruzalėje ir okupuotame Vakarų krante, jei jie neturi atitinkamų statybos leidimų.

Problema ta, kad, kaip nurodoma Jungtinių Tautų tyrime, tokių leidimų gauti „praktiškai neįmanoma“, o to rezultatas – nuolatinis būsto trūkumas.

„Savivaldybės darbuotojai atėjo 9 val. ryto, išlaužė duris, išvarė mus ir neleido pasiimti jokių daiktų“, – pasakojo 35 metų Farisas Radžabis, gyvenęs šiame pastate.

Palestiniečių jaunuoliai, dalyvaujant Izraelio pajėgoms, stebėjo, kaip sunkiasvorėmis mašinomis buvo griaunamas namas, iš įvykio vietos pranešė AFP fotografas.

F. Radžabis sakė, kad jo šeima dėjo daug pastangų ir sumokėjo daugiau kaip 100 tūkst. JAV dolerių baudų ir mokesčių, siekdama išspręsti šį klausimą teismuose.

Pastate buvo penki butai, kuriuose gyveno 35 jo šeimos nariai, AFP sakė F. Radžabis.

Silvanas, esantis greta Jeruzalės senamiesčio, yra vieta, kurioje žydų naujakurių grupės vykdo kampaniją, siekdamos išplėsti Izraelio buvimą. Palestiniečiai smerkia naujakurių antplūdį ir kaltina juos siekiu išstumti juos iš savo rajono.

F. Radžabis sakė, kad griovimas buvo „politinis, o ne teisinis“, ir pridūrė, kad „jie bet kokiu atveju neduoda mums leidimų, o tai yra nuosavybės teisių atėmimo ir etninio valymo politika“.

Šiemet rytinėje Jeruzalės dalyje buvo nugriauta beveik 40 pastatų, dėl to apie 100 žmonių neteko namų, teigia Jungtinių Tautų Humanitarinių reikalų koordinavimo biuras.

Kai kurie savininkai netgi linkę patys nugriauti savo namus, kad miesto griovimo brigados už griovimą nepareikalautų susimokėti tūkstančių šekelių.

Izraelis okupavo Vakarų Krantą ir Rytų Jeruzalę per 1967 metais vykusį Šešių dienų karą. Vėliau aneksavo Rytų Jeruzalę – šio žingsnio niekada nepripažino didžioji tarptautinės bendruomenės dalis.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ir

kaip pavadinti zydu veiksmus palestinoje? tie patys rusai ukrainoje , ir suka visas pasaulis tyliai buna liezuvi susikise i subine , nes jie zydai pasaulio nuskriaustieji

SUSIJUSIOS NAUJIENOS