Izraelis: Gazos Ruožo civiliai gyventojai turėtų persikelti į pietus, kur išsiplės pagalba | kl.lt

IZRAELIS: GAZOS RUOŽO CIVILIAI GYVENTOJAI TURĖTŲ PERSIKELTI Į PIETUS, KUR IŠSIPLĖS PAGALBA

  • 2

Izraelio kariuomenė sekmadienį liepė Gazos Ruože esantiems civiliams gyventojams persikelti į pietinę apgulto anklavo dalį, kur, anot jos, bus plečiamos humanitarinės pastangos.

„Civiliai gyventojai šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje ir Gazos mieste turėtų laikinai persikelti į pietus nuo Vadi Gazos į saugesnę teritoriją, kur galėtų gauti vandens, maisto ir vaistų“, – šeštadienį įrašytame pareiškime sakė Izraelio gynybos pajėgų atstovas spaudai Danielis Hagari (Danielis Hagaris).

„Rytoj Egipto ir Jungtinių Valstijų vadovaujama humanitarinė pagalba Gazos Ruožui bus plečiama“, – pridūrė jis.

Nors vaizdo įrašas socialiniame tinkle „X“ buvo paskelbtas ankstų sekmadienį, kitas kariuomenės atstovas naujienų agentūrai AFP sakė, kad jis buvo įrašytas šeštadienį, ir patvirtino, kad humanitarinės pastangos bus plečiamos sekmadienį.

Po to, kai spalio 7 dieną Gazos Ruožą valdantys „Hamas“ kovotojai įsiveržė į žydų valstybės teritoriją ir, pasak Izraelio pareigūnų, nužudė 1 400 žmonių, daugiausia civilių, bei paėmė 230 įkaitų, Izraelis pradėjo plataus masto bombardavimo kampaniją.

Šeštadienį „Hamas“ kontroliuojama sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad nuo to laiko dėl nesiliaujančių Izraelio smūgių Gazos Ruože žuvo daugiau kaip 8 tūkst. žmonių, pusė jų – vaikai.

Nepaisant vis dažnesnių raginimų nutraukti smurtą, Izraelis teigia intensyvinantis sausumos operacijas ir toliau bombarduoja anklavą iš dangaus.

Sekmadienį „Hamas“ valdžia pranešė, kad naktį per smūgius dviejose pabėgėlių stovyklose anklavo šiaurėje žuvo daug žmonių.

Izraelio kariuomenės vadovybė anksčiau įspėjo pietinių Ašdodo ir Aškelono miestų gyventojus apie artėjančias raketų atakas.

Atkuriamas interneto ryšys

Gazos Ruože atkuriamas interneto ryšys, sekmadienį pranešė pasaulinė tinklo stebėsenos organizacija „Netblocks“, praėjus beveik dviem dienoms po to, kai jis buvo nutrauktas per intensyvų Izraelio bombardavimą.

„Realaus laiko tinklo duomenys rodo, kad interneto ryšys #Gazos Ruože atkuriamas“, – rašė bendrovė „X“ platformoje.

Netrukus po 4 val. vietos (ir Lietuvos) laiku vienas naujienų agentūros AFP reporteris Gazos mieste pranešė galįs naudotis internetu ir teigė, kad jam pavyko telefonu susisiekti su žmonėmis pietinėje anklavo dalyje.

Nuo penktadienio, Izraeliui bombarduojant teritoriją, visame Gazos Ruože buvo nutrauktas interneto ir telefono ryšys.

Tai katastrofiška nelaimė, kurios pasaulis negali toleruoti.

TRKK vadovė ragina nutraukti kančias

Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus Komiteto (TRKK) prezidentė šeštadienį paragino visas šalis imtis veiksmų, kad būtų sustabdytos civilių gyventojų kančios Gazos Ruože.

„Tai katastrofiška nelaimė, kurios pasaulis negali toleruoti“, – sakė Mirjana Spoljaric, masiškai anklavą bombarduojančiam Izraeliui paskelbus, kad jo karas su „Hamas“ įžengė į naują etapą.

„Esu sukrėsta netoleruotino žmonių kančių lygio ir raginu konflikto šalis nedelsiant sumažinti konflikto intensyvumą, – sakė ji. – Tragiška daugybės civilių gyventojų žūtis yra nepakeliama.“

„Nepriimtina, kad masinių bombardavimų metu civiliai gyventojai neturi saugios vietos Gazos Ruože, o dėl karinės apgulties šiuo metu taip pat neįmanoma tinkamai reaguoti į humanitarinės pagalbos poreikį“, – pridūrė M. Spoljaric.

Ji kalbėjo praėjus kelioms valandoms po to, kai Jungtinių Tautų Generalinis Sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) griežtai sukritikavo beprecedentį Gazos Ruožo bombardavimo suintensyvėjimą ir paragino nedelsiant nutraukti ugnį.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Laisve

Palestinos Tautai !!!!!

tik

viena kalba o savo daro neskuba kol nebus atriusiuota dalis vaiku kuriu motinos davarytos iki isproteimo ir si prielaida gali pasitvirtint sekanciais metais ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS