Izraelis smogė 100 „Hamas“ taikinių Gazos Ruože, atsakydamas į raketų ataką | kl.lt

IZRAELIS SMOGĖ 100 „HAMAS“ TAIKINIŲ GAZOS RUOŽE, ATSAKYDAMAS Į RAKETŲ ATAKĄ

  • 2

Izraelio kariškiai penktadienį pranešė smogę maždaug 100 „Hamas“ taikinių Gazos Ruože, atsakydami į raketų ataką iš palestiniečių anklavo.

„Naikintuvai, atakos sraigtasparniai ir (kiti) Izraelio gynybos pajėgų lėktuvai praėjusią naktį atakavo maždaug 100 teroristų organizacijos „Hamas“ teroristinių taikinių Gazos Ruože“, – sakoma kariškių pareiškime.

Nurodoma, kad tarp taikinių buvo biurų kompleksas, kuriuo, kaip manoma, „Hamas“ naudojosi koordinuodamas karines operacijas okupuotame Vakarų Krante.

Kitas taikinys buvo po žeme esantis „pagrindinis standartinių raketų gamybos objektas Gazos Ruože“, sakoma pranešime.

Keliomis valandomis anksčiau Izraelio kariškiai pranešė, kad ketvirtadienį vakare dvi raketos buvo paleistos Tel Avivo link.

Įtampa regione aštrėjo kelias pastarąsias savaites. Naujausia konfrontacija įvyko ypač opiu metu prieš Izraelyje balandžio 9-ąją vyksiančius rinkimus.

Daugelio nuomone, rinkimams besiruošiantis Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) nori išvengti ketvirto karo Gazos Ruože nuo 2008 metų, bet naujausias apsikeitimas ugnimi gali greitai tapti nevaldomas.

Vienas Gazos Ruožo saugumo tarnybų šaltinis naujienų agentūrai AFP sakė, kad per Izraelio smūgius buvo reikšmingai apgadintos teritoriją valdančio islamistų judėjimo „Hamas“ ginkluotojo sparno ir ją remiančios grupuotės „Islamo džihadas“ pozicijos.

Pasak šaltinio, dešimtys smūgių buvo nukreipti į „Hamas“ ir „Islamo džihado“ bazes visoje Gazos Ruožo teritorijoje; suduota maždaug 100 smūgių daugiau kaip 40 objektų.

Naktį Gazos Ruože girdėjosi daug sprogimų. Kaip pranešama, smūgių taikiniai yra išsibarstę visame 40 km ilgio anklave.

Rafache Gazos Ruožo pietuose buvo sužeista pora, kai buvo apgadintas jos namas, nurodė šaltinis.

Gyventojai pranešė, kad reaguojant į smūgius buvo leidžiamos raketos į Izraelį.

Anksti penktadienį Pietų Izraelyje aidėjo sirenos, o Izraelio kariškiai sakė, kad raketinės gynybos sistema perėmė dvi raketas.

Pranešimų apie sužeistus izraeliečius nebuvo.

Sirenos Tel Avive

Tuo metu vėlai ketvirtadienį sirenos kaukė judriame Tel Avivo mieste, o gyventojai skubėjo į slėptuves nuo bombų. Daugeliui tai priminė 2014-uosius, kai vyko karas tarp Izraelio ir Gazos Ruožo palestiniečių kovotojų.

Izraelio pietinės gyvenvietės neretai būna apšaudomos iš anklavo leidžiamomis raketomis, bet Tel Avivas taikiniu tampa retai.

Kol kas neaišku, kur raketos nukrito, bet apie jokią žalą arba nukentėjusius Izraelio kariuomenė nepranešė.

Internete paskelbtame vaizdo įraše matyti virš daugiaaukščių pastatų kylančios oro erdvės gynybos raketos, aidint sirenų gausmui.

Tačiau Izraelio kariškiai pranešė, kad šįkart jokių priešo raketų nebuvo numušta.

Tel Avivo meras Ronas Huldai (Ronas Huldajus) sakė vietos televizijai, kad viena iš Gazos Ruožo paleista raketa „veikiausiai nukrito jūroje, o kita smogė kažkur kitur, bet ne Tel Avive“.

„Hamas“ atsakomybę neigia

„Hamas“ ir „Islamo džihadas“ neigė savo atsakomybę už šį apšaudymą raketomis, todėl tikėtinai, kad ataką surengė kokios nors mažesnės grupės.

Tačiau Izraelio kariuomenė pareiškė, kad raketas leido „Hamas“. Be to, Izraelis už visas atakas iš Gazos Ruožo atsakingu laiko šį anklavą valdantį judėjimą.

Tuojau po atakos B. Netanyahu susitiko su gynybos vadais kariuomenės štabe Tel Avive. Izraeliečių atsakomosios operacijos prasidėjo penktadienį po vidurnakčio.

Prieš prasidedant smūgiams Gazos Ruože buvo Egipto, atliekančio tarpininko vaidmenį derybose tarp Izraelio ir „Hamas“, delegacija. Kaip pranešama, egiptiečiai paliko anklavą, kai buvo perspėti, kad turi išvykti.

Gazos Ruožo gyventojai pranešė, kad atsakant į šiuos smūgius Izraelio link buvo paleistos dar kelios raketos.

Izraelio kariškiai nurodė, kad buvo paleistos keturios raketos ir kad trys iš jų buvo numuštos.

Atšaukiama protesto akcija

Prie Gazos Ruožo ir Izraelio sienos rengiami protestai buvo atšaukti, paaštrėjus karinei įtampai, pranešė organizatoriai.

„Atsižvelgdama į visuomenės interesą, komisija nusprendė išskirtine tvarka atšaukti šiandien suplanuotus savo veiksmus“, – sakoma protestus organizuojančios grupės pranešime.

Protestai bus tęsiami ateinančiomis savaitėmis, ypač kovo 30-ąją, kai bus minimos šių demonstracijų pradžios pirmosios metinės, pridūrė komitetas.

Toks atšaukimas yra pirmasis per pastaruosius metus. Jis buvo paskelbtas Izraeliui pranešus apie praeitą naktį žydų aviacijos smūgius dešimtims taikinių Gazos Ruože, surengtus atsakant į naujus raketų paleidimus iš anklavo, tarp jų – Tel Avivo link.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kkkl

Hana Izraeliui, visada puola snurgliai naktį

Kkkl

Hana Izraeliui

SUSIJUSIOS NAUJIENOS