J. Borrellis: Izraelio evakuacijos planas Gazos Ruožui absoliučiai neįmanomas (papildyta) | kl.lt

J. BORRELLIS: IZRAELIO EVAKUACIJOS PLANAS GAZOS RUOŽUI ABSOLIUČIAI NEĮMANOMAS (PAPILDYTA)

  • 21

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) šeštadienį sakė, kad Izraelio plano per vieną dieną evakuoti daugiau kaip milijoną žmonių iš šiaurinės Gazos Ruožo dalies absoliučiai neįmanoma įgyvendinti.

Izraelis įspėjo Gazos Ruožo šiaurės gyventojus evakuotis prieš numanomą sausumos puolimą prieš palestiniečių islamistų organizaciją „Hamas“, šiai prieš savaitę pradėjus kruviniausią išpuolį Izraelyje per visą jo istoriją.

„Atstovaudamas oficialiai Europos Sąjungos pozicijai sakau, kad (...) [evakuacijos plano] absoliučiai, absoliučiai neįmanoma įgyvendinti“, – sakė J. Borrellis spaudos konferencijoje Pekine, paskutinę iš trijų savo diplomatinio vizito Kinijoje dienų.

„Įsivaizduoti, kad galima perkelti milijoną žmonių per 24 valandas, tokioje situacijoje, kokia yra Gazoje, gali būti tik humanitarinė krizė“, – pridūrė jis.

„Hamas“ šeštadienį netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždama į jo teritoriją ir vykdydama raketų atakas. Izraelis surengė atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui. Per konfliktą žuvo šimtai žmonių tiek Izraelyje, tiek Gazos Ruože.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą; ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

Izraelio kariuomenė: per aviacijos smūgį žuvo „Hamas“ aukšto rango vadas

Per Izraelio aviacijos smūgius žuvo „Hamas“ aukšto rango vadas, vadovavęs šios palestiniečių islamistų grupuotės oro operacijoms Gazos mieste, šeštadienį pranešė izraeliečių kariuomenė.

Muradas Abu Muradas žuvo praėjusią parą iš naikintuvų smogus vienam „Hamas“ operaciniam centrui, iš kurio grupuotės kovotojai vykdė „oro veiklą“, sakoma pranešime.

„Hamas“ šios informacijos kol kas nepatvirtino.

JT: Gazos Ruože sugriauta daugiau kaip 1 300 pastatų

Per beveik savaitę Izraelio pajėgų vykdomus apšaudymus Gazos Ruože jau sugriauta daugiau kaip 1 300 pastatų, šeštadienį paskelbė Jungtinės Tautos.

JT humanitarinės pagalbos agentūra OCHA nurodė, kad sunaikinta 5 540 tuose pastatuose buvusių būstų, o dar beveik 3 750 būstų taip apgadinti, kad nebetinka gyventi.

Palestiniečiai: Gazos Ruože pastarąją parą dėl Izraelio smūgių žuvo mažiausiai 324 žmonės

Vien per 24 pastarąsias valandas dėl Izraelio smūgių Gazos Ruožui žuvo mažiausiai 324 žmonės, įskaitant 126 vaikus, paskelbė šios „Hamas“ valdomos palestiniečių teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija.

Pranešime taip pat nurodoma, kad tarp žuvusiųjų yra 88 moterys ir kad dar 1 018 žmonių buvo sužeisti.

Scanpix nuotr.

Šaltinis: Saudo Arabija sustabdė derybas dėl santykių su Izraeliu normalizavimo

Saudo Arabija sustabdė derybas dėl galimo santykių su Izraeliu normalizavimo, šeštadienį naujienų agentūrai AFP sakė apie diskusijas informuotas šaltinis.

„Saudo Arabija nusprendė padaryti pertrauką diskusijose dėl galimo normalizavimo ir informavo JAV pareigūnus“, – AFP sakė šaltinis.

Saudo Arabija, kurioje yra švenčiausios islamo vietos, nėra pripažinusi Izraelio ir neprisidėjo prie 2020 metų vadinamųjų Abraomo susitarimų, kuriems tarpininkavo JAV ir pagal kuriuos oficialius santykius su Izraeliu užmezgė Bahreinas, Jungtiniai Arabų Emyratai ir Marokas.

JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija pastaraisiais mėnesiais labai spaudė Saudo Arabiją padaryti tą patį.

Valdant de facto valdytojui, sosto įpėdiniui princui Mohammedui bin Salmanui (Mohamedui bin Salmanui), Rijadas išdėstė sąlygas oficialių santykių užmezgimui, įskaitant Vašingtono saugumo garantijas ir pagalbą civilinei branduolinei programai.

Praėjusį mėnesį duodamas interviu televizijai „Fox News“, princas Mohammedas sakė, kad kasdien artėjama prie susitarimo, bet pabrėžė, kad Rijadui labai svarbus palestiniečių klausimas.

„Mums reikia išspręsti šitą dalį. Turime palengvinti palestiniečių gyvenimą“, – sakė jis.

Naujienos, kad diskusijos dėl santykių normalizavimo sustabdytos, pasirodė tokiu metu, kai JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) šeštadienį baigdamas vizitus regione turi susitikti su Saudo Arabijos užsienio reikalų ministru.

Izraelio kariuomenė skelbia nukovusi „Hamas“ elitinio junginio vadą

Per aviacijos smūgį buvo nukautas „Hamas“ komandosų junginio, prieš savaitę per ataką Izraelio pietuose šaudžiusio civilius, vadas, šeštadienį pranešė izraeliečių kariuomenė.

Iš kariuomenės orlaivio nukautas „Hamas“ elitinių komandosų pajėgų „Nukhba“ kuopos vadas Ali Qadi (Ali Kadis), sakoma pranešime.

Anksčiau šeštadienį kariuomenė pranešė, kad per aviacijos smūgius žuvo „Hamas“ aukšto rango vadas Muradas Abu Muradas, vadovavęs šios palestiniečių islamistų grupuotės oro operacijoms Gazos mieste.

JAV: Izraelis ir Egiptas sutarė leisti amerikiečiams išvykti iš Gazos Ruožo

Egiptas ir Izraelis susitarė šeštadienį leisti JAV piliečiams išvykti iš Gazos Ruožo per Rafacho perėją, izraeliečiams tęsiant smūgius palestiniečių islamistų grupuotei „Hamas“, pranešė vienas amerikiečių pareigūnas.

Abu JAV sąjungininkai susitarė, kad vienintelė sienos perėja prie Egipto ir Gazos Ruožo sienos bus atidaryta nuo 12 val. iki 17 val. (ir Lietuvos laiku), sakė pareigūnas, lydintis į regioną atvykusį JAV valstybės sekretorių Antony Blinkeną (Entonį Blinkeną).

Pareigūnas pridūrė, kad Kataras kalbėjosi su „Hamas“ ir paragino ją bendradarbiauti.

Izraelio kariuomenė: Gazos gyventojai turi nedelsti ir evakuotis

Izraelio kariuomenė šeštadienį paskelbė, kad Gazos miesto gyventojai turi nedelsti ir išvykti, kol neprasidėjo karinis puolimas.

Raginimas paskelbtas žmonėms masiškai traukiantis iš šiaurinės Gazos Ruožo dalies.

Izraelio kariuomenės atstovas Richardas Hechtas sakė, kad nuo 10 val. iki 16 val. (ir Lietuvos laiku) galima saugiai pasitraukti į pietinę Gazos Ruožo dalį. Jis nenurodė, kiek dienų dar bus suteikiama tokia galimybė, bet reporteriams sakė: „Žinome, kad tai užtruks, bet rekomenduojame žmonėms nedelsti.“

Tūkstančiai palestiniečių šeštadienį traukėsi į pietinę Gazos Ruožo dalį, Izraeliui nurodžius jiems evakuotis prieš numanomą sausumos puolimą prieš palestiniečių islamistų organizaciją „Hamas“, šiai prieš savaitę pradėjus kruviniausią išpuolį Izraelyje per visą jo istoriją.

Izraeliečių premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) įspėjo, kad beveik savaitę vykdomas įnirtingas Gazos Ruožo bombardavimas yra tik pradžia.

„Hamas“: per Izraelio antskrydžius Gazos Ruože žuvo devyni įkaitais laikomi žmonės

Per pastarąją parą per Izraelio antskrydžius žuvo devyni Izraelio ir užsienio įkaitai, laikomi Gazos Ruožo šiaurėje, šeštadienį pranešė kovotojų grupuotė „Hamas“.

Ezzedine'o al Qassamo (Izadino Kasamo) brigados pranešė, kad mažiausiai penki izraeliečiai ir keturi užsieniečiai žuvo per Izraelio „smūgius į kalinių laikymo vietas“, tačiau nepateikė išsamesnės informacijos.

Pastaruoju metu iš viso žuvo 22 žmonės iš maždaug 150 įkaitų – izraeliečių, užsieniečių ir dvigubą pilietybę turinčių asmenų, kuriuos spalio 7 dieną pagrobė „Hamas“ ginkluoti užpuolikai.

„Hamas“ vadovas kaltina Izraelį karo nusikaltimais Gazos Ruože

„Hamas“ vadovas Ismailas Haniyeh (Ismailas Hanijė) šeštadienį apkaltino Izraelį vykdant karo nusikaltimus ir neleidžiant humanitarinei pagalbai patekti į Gazos Ruožą, Izraeliui atakuojant blokuojamą teritoriją iš oro.

„Izraelio žiaurumai prilygsta karo nusikaltimams“, – sakė jis Jungtinių Tautų generaliniam sekretoriui Antonio Gutteresui (Antoniju Guterišui)  adresuotame laiške, kuris buvo paskelbtas palestiniečių grupės interneto svetainėje.

I. Haniyeh taip pat pasmerkė „barbarišką Izraelio vykdomą“ palestiniečių teritorijos apsiaustį ir teigė, kad „Izraelio okupacija draudžia į Gazos Ruožą įvežti humanitarinę pagalbą ir medicinos reikmenis“.

Jis paragino A. Guterresą daryti spaudimą Izraeliui, kad šis įsileistų humanitarinę pagalbą į Gazos Ruožą.

Ismailas Haniyeh. Scanpix nuotr.

Vokietija: didžiausias dėmesys turi būti skiriamas Gazos Ruožo humanitarinei padėčiai

Vokietijos užsienio reikalų ministrė šeštadienį pareiškė, kad Izraelio karas prieš „Hamas“ turi būti vykdomas kuo atidžiau atsižvelgiant į humanitarinę padėtį Gazos Ruože, kad gyventojų kančios nesukeltų dar didesnės neapykantos.

„Kovojant su „Hamas“, didžiausias dėmesys turi būti skiriamas nekaltų moterų, vaikų ir vyrų humanitarinei padėčiai“, – po derybų su Egipto kolega žurnalistams sakė užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock (Analena Bėrbok).

Izraelis turi teisę gintis, sakė A. Baerbock, pabrėždama, kad „su terorizmu (...) reikia kovoti“.

Tačiau ji perspėjo, kad „Hamas“ Gazos Ruožo gyventojų kančias vertina ne tik kaip „terpę naujam terorizmui, bet ir kaip pavojų pastaraisiais mėnesiais pasiektam suartėjimui su arabų kaimynėmis“.

Ji pabrėžė, kad turi būti atsižvelgta į sunkią civilių Gazos Ruožo gyventojų padėtį.

„Raginu visus, nesvarbu, ar tai būtume mes čia, ar arabų pasaulyje, atskirti teroristus ir civilius gyventojus“, – sakė ji.

A. Blinkenas ragino Kiniją pasinaudoti savo įtaka ir siekti ramybės Artimuosiuose Rytuose

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) šeštadienį paragino Kiniją, kuri yra Irano partnerė, pasinaudoti savo įtaka ir siekti ramybės Artimuosiuose Rytuose.

Saudo Arabijoje besilankantis aukščiausio rango JAV diplomatas surengė produktyvų valandos trukmės pokalbį telefonu su Kinijos užsienio reikalų ministru Wang Yi (Vang I), sakė Valstybės departamento atstovas Matthew Milleris (Metjus Mileris).

„Mūsų žinia buvo ta, kad jis mano, jog mūsų bendras interesas yra sustabdyti konflikto plitimą“, –  žurnalistams A. Blinkeno lėktuve, skrendančiame iš Rijado į Abu Dabį, sakė M. Milleris.

„Jis manė, kad būtų naudinga, jei Kinija pasinaudotų savo įtaka“, – pridūrė jis.

Kinija palaiko glaudžius santykius su Iranu, kurio dvasinė vadovybė remia Gazos Ruožą valdančią palestiniečių islamistų grupuotę „Hamas“, kuri prieš savaitę surengė mirtinų išpuolių Izraelio teritorijoje, ir Libano šiitų sukarintą grupuotę „Hezbollah“, kuri gali atverti antrąjį frontą prieš Izraelį.

Savo ruožtu Wang Yi teigė, kad Jungtinės Valstijos turėtų „atlikti konstruktyvų ir atsakingą vaidmenį, kad klausimas būtų kuo greičiau išspręstas politiniu būdu“, sakoma Kinijos užsienio reikalų ministerijos paskelbtame pranešime.

„Spręsdamos karštus tarptautinius klausimus didžiosios šalys turi laikytis objektyvumo ir teisingumo, išlikti ramios ir santūrios ir imtis iniciatyvos laikytis tarptautinės teisės“, – sakė Wang Yi.

Kinijos užsienio reikalų ministras pridūrė, kad Pekinas ragina „kuo greičiau sušaukti tarptautinį taikos susitikimą, kuriuo būtų skatinama siekti plataus sutarimo“.

„Pagrindinė palestiniečių klausimo išeitis – įgyvendinti dviejų valstybių sprendimą“, – sakė Wang Yi.

Oficialiuose Kinijos pareiškimuose dėl konflikto, kuriuose smerkiamas smurtas, „Hamas“ konkrečiai neįvardijama, todėl kai kurie Vakarų pareigūnai juos kritikavo, sakydami, kad jie yra per silpni.

Jungtinės Valstijos laiko Kiniją savo pagrindine varžove, tačiau pastaruoju metu abi šalys stengėsi sumažinti įtampą. Birželį A. Blinkenas surengė retą vizitą į Pekiną.

M. Milleris sakė, kad Artimuosiuose Rytuose yra sričių, kuriose abi galybės galėtų bendradarbiauti.

Pokalbio telefonu metu taip pat buvo aptarti Kinijos ir JAV santykiai, kurie pastaraisiais metais buvo labai įtempti dėl įvairių opių prekybos ir geopolitinių klausimų.

Tačiau Wang Yi teigė, kad yra ir teigiamų ženklų.

„Pastaruoju metu Kinija ir Jungtinės Valstijos surengė keletą aukšto lygio kontaktų, o dvišaliai santykiai, atrodo, nurimo ir stabilizavosi“, – sakė Wang Yi.

„(Tai) palankiai įvertino abiejų šalių žmonės ir tarptautinė bendruomenė“, – pridūrė jis.

Izraelis pripažino, kad žvalgyba padarė klaidų nenumatydama „Hamas“ atakų

Aukšto rango Izraelio pareigūnas šeštadienį pripažino, kad žvalgyba padarė klaidų nenumatydama netikėto ir žiauraus „Hamas“ išpuolio praėjusį savaitgalį.

„Tai mano klaida ir ji atspindi visų tų, kurie atlieka (žvalgybos) vertinimus, klaidas“, – per spaudos konferenciją sakė nacionalinio saugumo patarėjas Tzahi Hanegbi (Cachis Hanegbis), paklaustas apie savo neseniai išsakytas pastabas, kad „Hamas“ agresijos nenumatė.

„Tikrai tikėjome, kad „Hamas“ pasimokė iš paskutinio didelio karo su Izraeliu 2021 metais“, – sakė Tz. Hanegbi.

Tz. Hanegbi atmetė galimybę derėtis su „Hamas“ dėl bet kokio apsikeitimo kaliniais susitarimo.

„Negalima derėtis su priešu, kurį prisiekėme sunaikinti“, – pridūrė jis.

„Hamas“ vadovas ragina palestiniečius neišvykti iš Gazos Ruožo

„Hamas“ vadovas Ismailas Haniyeh (Ismailas Hanijė) šeštadienį po Izraelio oro antskrydžių ir skatinimo evakuotis paragino palestiniečius atsisakyti išvykti iš Gazos Ruožo arba iš blokuojamo anklavo į Egiptą.

„Ne perkėlimui iš Vakarų Kranto, iš Gazos Ruožo ir iš Gazos į Egiptą“, – per televiziją transliuotame kreipimesi pareiškė I. Haniyeh.

Scanpix nuotr.

B. Netanyahu: Izraelio atsakas į „Hamas“ išpuolį praėjusią savaitę bus dar didesnis

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) šeštadienį netoli sienos su Gazos Ruožu dislokuotiems kariams pasakė, kad Izraelio atsakas į „Hamas“ šokiruojantį išpuolį praėjusią savaitę bus dar didesnis, teigiama premjero biuro paskelbtame vaizdo įraše.

„Ar esate pasiruošę tam, kas bus? Bus visko dar daugiau“, – vaizdo įraše, kurį premjero biuras nurodė nufilmavęs anksčiau šeštadienį, girdėti, kaip B. Netanyahu, dėvintis neperšaunamą liemenę, sako keliems kariams.

Izraelis teigia Gazos Ruože radęs kai kurių įkaitų kūnus

Izraelio kariuomenė šeštadienį pirmą kartą pranešė, kad šią savaitę per operacijas Gazos Ruože rasti kai kurių „Hamas“ kovotojų pagrobtų įkaitų kūnai.

„Gazos Ruožo perimetre aptikome keletą pagrobtų izraeliečių kūnų“, – sakė kariuomenės atstovas spaudai pulkininkas leitenantas Peteris Lerneris (Piteris Lerneris).

P. Lerneris teigė, kad įkaitų kūnai buvo rasti per šiuos nedidelio perimetro reidus į Gazos Ruožą.

Izraelio kariuomenė surengė oro antskrydžius prieš tūkstančius „Hamas“ taikinių Gazos Ruože, sakė atstovas spaudai.

„Tarp taikinių buvo dronų, karinio jūrų laivyno, vadovavimo ir kontrolės, visų raketų įrangos“, – sakė P. Lerneris.

„Mūsų vertinimu, šiuo metu „Hamas“ yra sutrikęs, jie nežino, kokia padėtis yra virš žemės, jie pabėgo į tunelius“, – pridūrė jis.

Vyriausybės pareigūnai taip pat nurodė, kad prieš numatomą plataus masto sausumos puolimą civiliams gyventojams bus suteikta daugiau laiko palikti šiaurinę teritorijos dalį.

P. Lerneris nesakė, kad yra nustatytas galutinis terminas išvykti iš šiaurinės Gazos Ruožo dalies, tačiau sakė, kad jis buvo informuotas: „Mes dar kartą pratęsėme terminą, nes supratome, kad yra labai daug žmonių, kuriems reikia išvykti. Mes ir toliau raginame Gazos Ruožo šiaurinės dalies ir Gazos miesto gyventojus vykti į pietus ir pasitraukti iš pavojaus zonos“.

URM atstovas Lioras Haiatas (Lioras Hajatas) per trumpąją spaudos konferenciją sakė, kad Izraelis neliepia palestiniečiams išvykti iš Gazos Ruožo, o tik reikalauja, kad jie pasitrauktų iš šiaurinės Gazos Ruožo dalies.

„Mes davėme jiems (civiliams) laiko tai padaryti ir toliau duosime laiko palikti vietas, kurias, mūsų nuomone, „Hamas“ naudoja savo teroristinei infrastruktūrai“, – sakė L. Haiatas.

Prancūzija ragina sukurti humanitarinės pagalbos koridorių iš Gazos Ruožo

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) paragino Izraelį ir Egiptą atidaryti humanitarinį koridorių iš apsiausto Gazos Ruožo per Rafos perėjimo punktą Prancūzijos piliečiams, šeštadienį pranešė jo biuras.

Paryžius susisiekė su visais suinteresuotaisiais subjektais, kad užtikrintų, jog Prancūzijos piliečiai galėtų išvykti iš pietinės Gazos Ruožo dalies į Egiptą ir kad perėja taip pat galėtų būti naudojama humanitarinėms operacijoms į Gazą, sakoma pareiškime.

E. Macronas surengė derybas su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu (Benjaminu Netanjahumi) ir Egipto prezidentu Abdel Fattahu al Sisi (Abdel Fatahu Sisiu), pranešė jo biuras.

Scanpix nuotr.

Izraelio šeimos reikalauja įkaitams Gazos Ruože skubiai pristatyti vaistus

Izraelio šeimos, kurių narius „Hamas“ jau savaitę laiko nelaisvėje Gazos Ruože, šeštadienį pareikalavo skubiai susitarti, kad jų artimiesiems būtų galima perduoti vaistus.

„Tikimės, kad šįvakar iki vidurnakčio vietos (ir Lietuvos) laiku bus pasiektas susitarimas dėl medikamentų perdavimo dingusiems be žinios žmonėms ir įkaitams“, – per susitikimą Tel Avive sakė Ronenas Tzuras (Ronenas Curas), vadovaujantis įkaitų ir dingusiųjų šeimų forumui, koordinuojančiam veiklą su Tarptautiniu Raudonojo Kryžiaus komitetu (TRKK).

Rašyti komentarą
Komentarai (21)

Anonimas

Genociiiiidas, genociiiiidas, Holodomooooooras !!!! Holodomooooooras !!! Kur JTO rezoliucija ? Kur Seimo rezoliucija ? Ui, čia gi ne žydai, ne armėnai, net ne ukrai.....viskas gerai.

Anonimas

Uz pinigus ir triusikus per galva zmones apsimauna o cia ...... issipisinejimas alschaimerinio dolbajobo.

Pakrante

Nera ko rautis,ko norėjo,to ir gavo !
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS