JAV kariuomenė: rusų naikintuvas paleido signalinių raketų į droną virš Sirijos | kl.lt

JAV KARIUOMENĖ: RUSŲ NAIKINTUVAS PALEIDO SIGNALINIŲ RAKETŲ Į DRONĄ VIRŠ SIRIJOS

  • 3

Rusijos naikintuvas sekmadienį per kelis metrus priartėjo prie JAV drono virš Sirijos, paleido signalinių raketų ir jį apgadino, antradienį pranešė amerikiečių kariuomenė.

Vienas aukšto rango karinių oro pajėgų vadas sakė, kad rusai sekmadienį mėgino numušti droną „MQ-9 Reaper“, praėjus vos savaitei po to, kai Rusijos naikintuvas pavojingai priartėjo prie JAV žvalgybinio orlaivio su įgula, ir sukėlė pavojų keturių amerikiečių gyvybei.

„Viena iš Rusijos signalinių raketų pataikė į JAV droną „MQ-9 Reaper“ ir smarkiai apgadino jo sraigtą“, – pareiškime, kuriame aprašomas naujausias incidentas, teigė JAV karinių oro pajėgų Centrinės vadavietės vadas generolas leitenantas Alexas Grynkewichas (Aleksas Grynkevičas). – Raginame Rusijos pajėgas Sirijoje nedelsiant nutraukti tokį neapgalvotą, neišprovokuotą ir neprofesionalų elgesį.“

A. Grynkewichas sakė, kad vienas iš įgulos narių, valdančių droną nuotoliniu būdu, išlaikė jį ore ir parskraidino atgal į savo bazę.

Sekmadienį įvykęs incidentas yra naujausias toks. JAV vadovai atkreipė dėmesį į šį suaktyvėjimą ir kol kas atmeta bet kokias sąsajas su vykstančiu Rusijos karu Ukrainoje, kur JAV ir Vakarų sąjungininkės aktyviai remia ukrainiečių kovą su rusų pajėgomis.

JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas kariuomenės generolas Markas Milley (Markas Milis) sakė, kad nežino, kas lėmė tokį suaktyvėjimą. „Turime analitikų, kurie bando tai išsiaiškinti. Nežinau, ar tai susiję su Ukraina, ar ne. Šiuo metu nėra nieko, kas leistų manyti, kad taip yra“, –žurnalistams sakė jis.

Kiti teigė, kad tai susiję su stiprėjančiu Rusijos, Sirijos ir Irano veiksmų koordinavimu, kuriuo siekiama įtikinti JAV pasitraukti iš Sirijos ir taip atverti kelią aktyvesnei Irano veiklai, ypač pietuose.

Per visus incidentus, išskyrus vieną, įvykusį prieš savaitę, buvo taikomasi į JAV dronus „MQ-9 Reaper“ be įgulos. Tačiau tą sekmadienį Rusijos naikintuvas „Su-35“ kelis kartus priartėjo prie JAV žvalgybinio orlaivio „MC-12“ su įgula.

Tuo metu JAV pareigūnai šį incidentą pavadino reikšmingu JAV ir Rusijos orlaivių susidūrimu, kuris galėjo baigtis avarija ar žmonių žūtimi. Jie teigė, kad šis Rusijos žingsnis sutrukdė įgulos nariams saugiai valdyti savo lėktuvą.

Pasak JAV pareigūnų, pastarosiomis savaitėmis Rusijos naikintuvai ne kartą persekiojo JAV dronus „MQ-9 Reaper“, kurie daugiausia Vakarų Sirijoje vykdė kovos su „Islamo valstybės“ grupuote misijas.

Susitikimų metu JAV ir Rusijos kariškiai dažnai bendrauja per specialią telefono liniją ir protestuoja prieš kitos pusės veiksmus.

Sirijoje dislokuota apie 900 JAV karių. Kiti laikinai atvyksta vykdyti misijų prieš „Islamo valstybės“ grupuotės kovotojus.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

tai

buvo tik draugiskas ispeimas kad nelistu i saugoma kaimyno teritorija ir varytu i savo /kiema/ kuri deretu 1 isvalyt z=0

:)))

tai nu..isk, ko lauki sudbereti? imk savo prisikta pampersa ir pirmyn

tai

nup*ist nuo vaizdo tą kacapų lėktuvą, kaip kad turkai buvo nup*isę kai įlindo į jų teritoriją

SUSIJUSIOS NAUJIENOS